Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: O κορωνοϊός είναι μεγάλη απειλή για τις ιταλικές τράπεζες

Fitch: O κορωνοϊός είναι μεγάλη απειλή για τις ιταλικές τράπεζες
Τα κέρδη αναμένεται να χτυπηθούν άγρια από την πανδημία του κορωνοϊού που πλήττει την υφήλιο.
Μεγάλους κινδύνους αντιμετωπίζουν οι ιταλικές τράπεζες λόγω του κορωνοϊού, αναφέρουν οι αναλυτές της Fitch Ratings.
Τα κέρδη και τα στοιχεία ενεργητικού τους αναμένεται να πληγούν σφόδρα λόγω της πανδημίας που πλήττει την υφήλιο.
Οι βασικοί παράγοντες που επιτείνουν την ευπάθεια των ιταλικών τραπεζών είναι η πίεση στα έσοδα από την αναπόφευκτη επιβράδυνση της οικονομίας και οι αθετήσεις πληρωμών δανείων.
Ως εκ τούτου, η Fitch Ratings μετέβαλε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για τον ιταλικό τραπεζικό τομέα, προσδίδοντάς του αρνητικό outlook.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η Ιταλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό.
Πιο πολύ θα πιεστούν οι ιταλικές τράπεζες που παρουσιάζουν μεγαλύτερη έκθεση και έχουν σωρεύσει πολλά NPLs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια).
Παρότι έχουν περιορίσει τον αριθμό των κόκκινων δανείων τους (περίπου 8% από 16%), παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (4%).
Παράλληλα, ενδεχόμενη είσοδο της Ιταλίας σε ύφεση αναμένεται να αυξήσει τα NPLs.
Μια πολιτική προσέγγιση στο εν λόγω ζήτημα θα μπορούσε να δώσει μια πρόσκαιρη λύση, λένε οι αναλυτές της Fitch Ratings.
Ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα δάνεια που έχουν δοθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα σε εκείνες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού.
Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας θα αντιμετωπίσουν λιγότερα προβλήματα, ωστόσο η ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού τους θα παραμείνει χαμηλή.
Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας, η Intesa Sanpaolo και η UniCredit, διατηρούν αρνητικό Outlook από τον Σεπτέμβριο του 2018, καθρεπτίζοντας την αρνητική προοπτική της χώρας (ΒΒΒ).
Και παρότι πολλές ιταλικές τράπεζες είχαν θετική ανταπόκριση από τις αγορές, ο κορωνοϊός αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις.
«Αναμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα στηρίξει τα ιταλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» καταλήγει η Fitch Ratings.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης