Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Berenberg: Βασικό σενάριο ο κορωνοιός τελειώνει Ιούνιο, τραγικό σενάριο τέλος 2020 – Έως -3,5% η ύφεση στην ευρωζώνη

Berenberg: Βασικό σενάριο ο κορωνοιός τελειώνει Ιούνιο, τραγικό σενάριο τέλος 2020 – Έως -3,5% η ύφεση στην ευρωζώνη
Πάντως το βέβαιο είναι ότι οι πάντες πρέπει να αποκτήσουν καλύτερη ορατότητα για την πορεία της πανδημίας και ακόμη δεν είμαστε σε αυτό το σημείο...αναφέρει η Berenberg bank
Το βασικό σενάριο είναι ο κορωνοιός να τελειώσει τον Ιούνιο και το δραματικό σενάριο να τελειώσει έως τέλος του 2020 αναφέρει σε ανάλυση η γερμανική τράπεζα Berenberg
Σε ανάλυση της για τον κορωνοιό η γερμανική τράπεζα επεξεργάζεται τρία σενάρια για την χρονική διάρκεια και τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοιού.
● Ο ιός πλήττει την Ευρώπη:
Με την επιδείνωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, οι κυβερνήσεις επιβάλλουν σωστά όλο και πιο αυστηρούς περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Η εξαιρετική αβεβαιότητα σχετικά με τις ιατρικές προοπτικές και, σε μικρότερο βαθμό, τις πωλήσεις στις αγορές μετοχών επιδεινώνει την εμπιστοσύνη.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι σταδιακά θετικότερες ειδήσεις από την Κίνα, όπου ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων COVID-19 μειώθηκε περισσότερο από τα δύο τρίτα από το ανώτατο όριο των 58 χιλιάδων στις 18 Φεβρουαρίου στις 15 χιλιάδες στις 12 Μαρτίου, δεν είναι παρηγοριά.
Η Ευρώπη, θα υποστεί μεγάλο σοκ και ακόμη δεν έχουμε εξετάσει τις επιπτώσεις από την κατάρρευση της αλυσίδας εφοδιασμού.

● Οι σκληροί μήνες που ακολουθούν:
Καθώς οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για να επιβραδύνουν τη διάδοση του κορωνοιού, συμπεριλαμβανομένης της καραντίνας στην Ιταλία, η δραστηριότητα στην λιανική και στις υπηρεσίες πλήττεται πολύ άσχημα, ακόμη και όταν οι δαπάνες αυξάνονται σε ορισμένους υποτομείς, όπως τα super market.
Η παγκόσμια ζήτηση και προμήθεια μεταποιημένων προϊόντων πιθανότατα να υποχωρήσει καθ 'όλη τη διάρκεια της άνοιξης, καθώς οι διαταραχές που σχετίζονται με την πανδημία επιβαρύνουν σημαντικά μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό θα βλάψει σοβαρά την Ευρώπη που είναι προσανατολισμένη στο εμπόριο.
Άλλες χώρες ίσως πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας με την καραντίνα τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό με μια υστέρηση μιας εβδομάδας ή δύο εβδομάδων.

● Το βασικό σενάριο – τα χειρότερα με τον Κορωνοιό τελειώνουν μέχρι τον Ιούνιο 2020:
Αναμένεται μια ευρεία μείωση της παραγωγής τον Μάρτιο, η οποία πιθανότατα θα επιδεινωθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο 2020, καθώς οι αρχές λαμβάνουν μέτρα π.χ. καραντίνες για να περιορίσουν την εξάπλωση του COVID-19.
Ως βασικό σενάριο εκτιμάται ότι η πτώση του ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο του 2020 κατά 2% στην Ευρωζώνη και κατά 1,1% στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ανάκαμψη θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Ιούνιο 2020 καθώς η εξάπλωση του ιού επιβραδύνεται και η αύξηση των κρατικών δαπανών επιτρέπει στα συστήματα υγείας να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον κορωνοιό.
Αλλά ακόμη και με την ανάκαμψη του β΄ 6μήνου του 2020, το ετήσιο ΑΕΠ για το σύνολο του 2020 θα μειωθεί κατά 1% στην Ευρωζώνη και 0,7% στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Προηγουμένως, αναμενόταν -0,1% σε ετήσια βάση για την Ευρωζώνη και 0,9% σε ετήσια βάση για το Ηνωμένο Βασίλειο ως βασικό σενάριο.
Από ένα τόσο χαμηλό επίπεδο, το ΑΕΠ θα μπορούσε να ανακάμψει στο 2% στην Ευρωζώνη και κατά 2,3% στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021.
Αυτή είναι το βασικό σενάριο

● Το κακό σενάριο - τα χειρότερα με τον κορωνοιό τελειώνουν τέλη του 2020:
Σε ένα σενάριο άκρως δυσμενώς, η περαιτέρω εξάπλωση του ιού και οι αυστηροί περιορισμοί στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες θα επιμηκύνουν την ύφεση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Το σενάριο αυτό θα συνεπαγόταν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,5% στην Ευρωζώνη και μείωση κατά 2% για το Ηνωμένο Βασίλειο για να ακολουθήσει μικρή ανάκαμψη το 2021.
Η ανάκαμψη θα συνεχίσει υψηλότερο ρυθμό του ΑΕΠ από το 2022.
Τελικά , ωστόσο, ο αντίκτυπος του COVID-19 πρέπει να είναι προσωρινός.
 Όλο και περισσότεροι, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δείχνουν ότι είναι έτοιμοι να κάνουν ό, τι χρειάζονται για να αποφύγουν ένα σενάριο τύπου 2008 με 2009.
Όσο μεγαλύτερο είναι το βραχυπρόθεσμο χτύπημα, τόσο ισχυρότερη θα είναι η ανάκαμψη μετά.
Ακόμη και ένα άσχημο σενάριο δεν θα δικαιολογούσε μια μόνιμα χαμηλότερη αποτίμηση των μετοχών σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Δυστυχώς, ακόμη και η τεράστια νομισματική, φορολογική και ρυθμιστική πολιτική σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο δεν μπορεί να αποτρέψει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει προκαλέσει ο κορωνοιός.
Πάντως το βέβαιο είναι ότι οι πάντες πρέπει να αποκτήσουν καλύτερη ορατότητα για την πορεία της πανδημίας και ακόμη δεν είμαστε σε αυτό το σημείο.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης