Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα η Ευρώπη είναι στο επίκεντρο της πανδημίας με 2.304 νεκρούς - Παραλύει η οικονομία, έρχεται μεγάλη ύφεση

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα η Ευρώπη είναι στο επίκεντρο της πανδημίας με 2.304 νεκρούς - Παραλύει η οικονομία, έρχεται μεγάλη ύφεση
Αυστηρότατα μέτρα σε ολόκληρη την Ευρώπη, που είναι πλέον το επίκεντρο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού
(upd5) Σε καραντίνα έχει τεθεί ολόκληρη η Ευρώπη λόγω κορωνοϊού με φρενίτιδα αυστηρών μέτρων, που περιλαμβάνει από το κλείσιμο καταστημάτων μέχρι  και την απαγόρευση ακόμη και ολιγομελών συναθροίσεων.
Πιο σκληρά δοκιμάζεται η νότια Ευρώπη, όπως αποτυπώνεται και στους αριθμούς και στόχος των χωρών είναι να αποφύγουν το παράδειγμα της Ιταλίας, που είναι το δεύτερο πιο πληττόμενο κράτος παγκοσμίως μετά την Κίνα.
Ήδη οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 2.304 και η πιθανότητα να αυξηθεί ο αριθμός είναι μεγάλος, ενώ την ίδια ώρα με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται τα κρούσματα.
Λόγω της καραντίνας λογικά θα πρέπει προσεχώς να υπάρξει επιβράδυνση του προβλήματος, ωστόσο η καραντίνα στην Κίνα κρατάει πάνω από 3 μήνες.
Για την οικονομία της Ευρώπης η ύφεση είναι μονόδρομος για το β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2020, ήδη οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ύφεση -2% με -3,5%.
Αποτέλεσμα εικόνας για coronavirus europe

Ελλάδα: 4 νεκροί, 331 κρούσματα - Αυστηρά μέτρα και στα super markets

 
Στο χορό των δρακόντειων μέτρων εισήλθε και η Ελλάδα με 4 νεκρούς και 331 κρούσματα, που με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και ειδικά μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού στα super markets.

  Η Ελλάδα από την Παρασκευή (13/3) έχει αποφασίσει λουκέτο σε:
- Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά
- Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away
- Κέντρα διασκέδασης
- Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων
- Βιβλιοθήκες, Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι
- Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια
- Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)
- Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) - εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.
- Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος
Από την Κυριακή (15/3) τα super markets οφείλουν να αναπτύξουν μηχανισμούς ελέγχου στις εισόδους των καταστημάτων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και συμφόρησης στους χώρους στάθμευσης. Επίσης με δική τους ευθύνη θα διασφαλίζουν ότι η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται, τηρώντας την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα μεταξύ τους.
Επίσης, τα σούπερ μάρκετ μπορούν να λειτουργούν όλα τα καταστήματα τους και τις Κυριακές, αποκλειστικά για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών κατ' οίκον (delivery) στους καταναλωτές, για παραγγελίες που έχουν πραγματοποιηθεί από ηλεκτρονικό κατάστημα τους, ενώ ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων επιτρέπεται όλο το 24ωρο.
Επιπλέον η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα προσωρινής απαγόρευσης εισόδου-εξόδου από τη χώρα μεμονωμένων φυσικών προσώπων, οργανωμένων ή μη ομάδων ή αποστολών φυσικών προσώπων, που προέρχονται από ή μεταβαίνουν σε πληττόμενες περιοχές του εξωτερικού.

 Χωρίς πιστούς οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας στην Ιταλία - 1.809 νεκροί, 24.747 κρούσματα


Στην Ιταλία με 1.809 νεκρούς και πάνω  από 24.747 κρούσματα αποφασίστηκε από το Βατικανό να πραγματοποιηθούν  χωρίς την παρουσία πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου πραγματοποιηθούν όλες οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας.
Ως τις 12 Απριλίου, ημέρα του Καθολικού Πάσχα όλες οι προσευχές και οι λειτουργίες στην πλατεία του Αγίου Πέτρου θα μεταδίδονται ζωντανά από τον επίσημο ιστότοπο Vatican News, καθώς οι πιστοί δεν θα μπορούν να παρίστανται σε αυτές.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conter απηύθυνε νέα έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν όσο γίνεται τις εξόδους τους προκειμένου  να μπορέσουν να μειωθούν τα νέα κρούσματα.
Στην Ιταλία είναι κλειστά τα πάντα εκτός από φαρμακεία και καταστήματα τροφίμων ενώ έχει ζητηθεί από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Σε καραντίνα η Ισπανία με 288 νεκρούς και 7.753 κρούσματα για να μη γίνει Ιταλία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επίσημα η  Ισπανία, όπου οι νεκροί λόγω COVID-19 έφτασαν τους 288 με ραγδαία αυξανόμενο ρυθμό και  τα επιβεβαιωμένα κρούσματα περίπου στα  7.753.
Η κυβέρνηση Sanchez ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων για την περαιτέρω προστασία των πολιτών.
Καταστήματα και εμπορικά κέντρα έκλεισαν σε ολόκληρη την Ισπανία ενώ ανοιχτά είναι μόνο τα φαρμακεία, τα σουπερ μάρκετ, τα περίπτερα και τα βενζινάδικα.
Την ίδια στιγμή η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας ζήτησε άμεσα βοήθεια για να κλείσει τα περιφερειακά της σύνορα και να απαγορεύσει τη μετακίνηση των Καταλανών ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Ήδη πάντως, η καταλανική κυβέρνηση έχει κλείσει εστιατόρια, μπαρ, σινεμά και όλους τους κλειστούς χώρους όπου δυνητικά θα μπορούσε να συγκεντρωθεί πολύς κόσμος.

Λουκέτο στη Γαλλία με 120 νεκρούς και 5.400 κρούσματα

Μετά την Ισπανία, μεγάλη αύξηση κρουσμάτων παρουσιάζει η Γαλλία και αποφάσισε σειρά σκληρών  μέτρων.
Η Γαλλία με 91 θανάτους και περί τα 4.500 κρούσματα κλείνει τα περισσότερα καταστήματα, εστιατόρια και χώρους ψυχαγωγίας από απόψε τα μεσάνυχτα στο πλαίσιο των μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Edouard Philippe.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός διευκρίνισε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι εξαιρέσεις περιλαμβάνουν τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων.
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα παραμείνουν σε λειτουργία, αλλά οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν την χρήση τους.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι άνθρωποι πρέπει να βγαίνουν μόνο για προμήθειες, για να κάνουν ελαφρά άσκηση.
Οι Γάλλοι πολίτες καλούνται να εργάζονται, κατά το δυνατόν, από το σπίτι.

Γερμανία: 9 οι νεκροί, 4.585 τα κρούσματα - Διευρύνονται τα μέτρα περιορισμού των κοινωνικών δραστηριοτήτων

Σε 4.585 ανέρχονται συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γερμανία, που μετρά 9 νεκρούς.
Μάλιστα, τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούν βουλευτές του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), ενώ ένα κρούσμα έχει εντοπιστεί στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων, χωρίς ωστόσο να έχει κατονομαστεί.
Στο μεταξύ διευρύνονται συνεχώς τα μέτρα περιορισμού των κοινωνικών δραστηριοτήτων, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωσης του ιού.
Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στην Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, κυρίως στην περιοχή Χάινσμπεργκ, στη Βαυαρία και τη Βάδη – Βυρτεμβέργη.
Ήδη, στους δρόμους της Γερμανίας έχει περιοριστεί αισθητά  η κυκλοφορία.
Από τη Δευτέρα 16/3 αναμένεται οι μετακινήσει των πολιτών να περιοριστούν περισσότερο, με τα σχολεία σχεδόν σε όλη τη χώρα κλειστά, τα καφέ, τα εστιατόρια, τα κλαμπ, τα γυμναστήρια, τα μουσεία, τους κινηματογράφους και τους συναυλιακούς χώρους.

Σε τροχιά αυστηρών μέτρων και η Βρετανία με 35 νεκρούς και 1.372 κρούσματα

Η Βρετανία με 35 νεκρούς και πάνω από 1.372 κρούσματα μπαίνει σε τροχιά επιβολής σκληρών μέτρων.
Το κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει ένα έκτακτο νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα και η απαγόρευση των μαζικών συναθροίσεων θα τεθεί σε ισχύ από το Σαββατοκύριακο.
Ακυρώνεται επίσης σειρά καλλιτεχνικών και αθλητικών εκδηλώσεων ενώ υπάρχει σχέδιο για τετράμηνη απομόνωση των άνω των 70 ετών.

Ολλανδία: 20 νεκροί και 1.135 κρούσματα και κλειστά όλα τα καταστήματα

Ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό στην Ολλανδία αυξήθηκε στους 20 σήμερα, από 12 που ήταν το Σάββατο, σύμφωνα με τον νεότερο επίσημο απολογισμό. Σε ένα 24ωρο έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι.
Παράλληλα, το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας (RIVM) γνωστοποίησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 176 και ανέρχεται πλέον σε 1.135.

Κλείνουν τα πάντα στην Αυστρία με 800 κρούσματα

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz κάλεσε την Κυριακή (15/3/2020) τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, πέρα από αυτές που είναι απαραίτητες για να ανεφοδιαστούν τρόφιμα, να προσφέρουν βοήθεια σε κάποιον ή να πάνε στη δουλειά τους, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.
Στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του κοινοβουλίου ο Kurz ανέφερε συγκεκριμένα αυτές τις τρεις περιπτώσεις ως τις μόνες που δικαιολογείται κανείς να βγει από το σπίτι του.
Η κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε και άλλα μέτρα για τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών σε δημόσιους χώρους: τα καφέ και τα εστιατόρια θα κλείσουν από την επόμενη εβδομάδα, όπως και οι αθλητικοί χώροι, ακόμη και οι υπαίθριοι.

Σερβία: Στα 46 τα κρούσματα - Κλείνει τα σύνορα σε σε Ευρωπαίους πολίτες

Στα 46 ανέρχονται τα κρούσματα από τον κορωνοϊό στην Σερβία.
Πάντως, η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε να κλείσουν προσωρινά όλες οι συνοριακές διαβάσεις με την Ρουμανία και να μην επιτρέπεται η είσοδος σε ξένους υπηκόους.

Τσεχία: Κλείνουν τα περισσότερα καταστήματα

Το κλείσιμο των περισσότερων καταστημάτων ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Τσεχίας.
Πρόκειται για μέτρο που τέθηκε σε εφαρμογή από τις 06:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδας) και αφορά όλα τα καταστήματα, εκτός από όσα πωλούν τρόφιμα, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία.

Ρωσία: Προαιρετική η παρουσία των μαθητών στα σχολεία της Μόσχας

Προαιρετική θα είναι η παρουσία των μαθητών στα σχολεία της Μόσχας από τη Δευτέρα 16/3, καθώς οι αρχές της Ρωσίας προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης