Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποιεί η Alliance Bernstein: Η ύφεση στις ΗΠΑ έως -8% - Τα χρηματιστήρια θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο

Προειδοποιεί η Alliance Bernstein: Η ύφεση στις ΗΠΑ έως -8% - Τα χρηματιστήρια θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο
Η Alliance Bernstein προειδοποιεί ότι η μείωση των πωλήσεων και των εσόδων από τις εταιρίες θα αποδειχθούν πολύ μεγαλύτερες από ότι αναμένουν οι χρηματιστηριακές αγορές…
Σοκάρει η Alliance Bernstein για τις επιπτώσεις του κορωνοιού στην παγκόσμια οικονομία και ειδικά στο ΑΕΠ των ΗΠΑ αναφέροντας ότι θα υποχωρήσει -8%.
Η αμερικανική επενδυτική εταιρία Alliance Bernstein με 585 δισεκ. δολάρια υπό διαχείριση και από τις πλέον αξιοσέβαστες στις ΗΠΑ, αναφέρει ότι ο πανικός του κορωνοιού δεν έχει εκτιμηθεί για το εύρος των μεγάλων παρενεργειών που θα προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία.
Σε ανάλυση της η Alliance Bernstein αναφέρει ότι δύο από τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες μειώσεις της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη μεταπολεμική περίοδο σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Σημειώθηκε κατακόρυφη μείωση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας που προκλήθηκε από την αβεβαιότητα και τον πανικό.
Το σημερινό δραματικό περιβάλλον έχει ορισμένα στοιχεία από την παρελθούσα κρίση, αυξάνοντας την πιθανότητα επανάληψης της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ που σημειώθηκαν το 1980 και το 2008.

Η μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση του ΑΕΠ

Τα τελευταία 60 χρόνια, η οικονομία των ΗΠΑ παρουσίασε δύο εξαιρετικά μεγάλες του πραγματικού ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση.
Το 4ο τρίμηνο του 2008 το πραγματικό ΑΕΠ υποχώρησε στο επίπεδο σοκ -8,4% και το πραγματικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 1980 υποχώρησε -8%.
Κάθε μια από τις δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικές, είχαν διαφορετικά αίτια αλλά μπορούν να μας δώσουν μια καλή καθοδήγηση για το τι πρέπει να περιμένουν οι επενδυτές ανά τον κόσμο.
Για παράδειγμα, το 1980, η απότομη πτώση του πραγματικού ΑΕΠ οφειλόταν στην επιβολή πιστωτικών ελέγχων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στην αβεβαιότητα γύρω από τις ενέργειες της νέας πολιτικής.
Οι καταναλωτές ερμήνευσαν την οδηγία της Fed «να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες» και μια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 58% των καταναλωτών χρησιμοποίησαν λιγότερα δάνεια από ότι πριν, με αποτέλεσμα να σημειωθεί πτώση 8,7% ετησίως στις πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες το δεύτερο τρίμηνο του 1980.
Το 4ο τρίμηνο του 2008, η απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας σημειώθηκε λόγω της κατάρρευσης των χρηματοπιστωτικών αγορών μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers.
Το τρίτο τρίμηνο του 2008, η πτώση του πραγματικού ΑΕΠ οδήγησε σε ετήσια τριμηνιαία πτώση των επιχειρηματικών επενδύσεων, της στέγασης και των εξαγωγών κατά 20% έως 30%, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση μετατράπηκε σε παγκόσμια κρίση, όπως και ο κορωνοϊός.
Οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες επίσης υπέστησαν μεγάλο χτύπημα, αλλά μειώθηκαν μόνο κατά 50% σε σχέση με το συνολικό ΑΕΠ.
Η παγκόσμια οικονομία το 2020 αντιμετωπίζει παραπλήσιες προκλήσεις.
Βεβαίως, υπάρχει αυξανόμενη αβεβαιότητα (και σε ορισμένες περιπτώσεις πανικός) που περιβάλλει το μείζον ζήτημα του κορωνοϊού.
Υπάρχει μεγάλη σύγχυση, επιβάλλονται ευρύτατοι περιορισμοί σε όλους τους τύπους εγχώριων και ξένων ταξιδιών, εργασιακής ζωής, καθώς και σε κοινωνικές και επαγγελματικές συναντήσεις, εκδηλώσεις και συνέδρια.
Ο κορωνοϊός είναι επίσης μια παγκόσμια κρίση που επηρεάζει την επιχειρηματική δραστηριότητα σε διάφορους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, ενώ ταυτόχρονα διαταράσσει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Πάνω από όλα αυτά, υπάρχει μεγάλη απότομη πτώση στις αγορές μετοχών, έχουν εξαϋλωθεί πάνω από 7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ένα διάστημα ενός ή περισσότερων μηνών, γεγονός που θα επιβαρύνει σοβαρά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Πολλοί από τους τομείς της κατανάλωσης και των υπηρεσιών των επιχειρήσεων είναι πιθανό να αντιλαμβάνονται ήδη το κύριο βάρος της μείωσης των πωλήσεων και των εσόδων.
Δυστυχώς, δεν υπάρχουν «σκληροί μηνιαίοι αριθμοί σε πραγματικό χρόνο» για τις πωλήσεις και τα έσοδα στον τομέα των υπηρεσιών.
Η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Απογραφής για τα έσοδα του τομέα των υπηρεσιών δημοσιεύεται κάθε 80 ημέρες μετά το τέλος του τριμήνου, επομένως η πλήρης αξιολόγηση των εσόδων και των πωλήσεων του τομέα υπηρεσιών για το πρώτο τρίμηνο δεν θα είναι γνωστή μέχρι τον Ιούνιο και τα στοιχεία του 2ου τριμήνου δεν θα είναι γνωστά μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2020.
Η συνομιλία με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης έδειξε ότι οι κυβερνητικοί στατιστικολόγοι συζητούν πώς να εκτιμήσουν σωστά το έλλειμμα «δεδομένου» ότι για την ώρα θα παρακολουθούν πολλούς από τους "πρώιμους" δείκτες τους, όπως οι θέσεις εργασίας.
 Αλλά είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι κατά τη διάρκεια της ύφεσης οι πωλήσεις και τα έσοδα ανά εργαζόμενο υποχωρούν βίαια, έτσι τα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας δεν θα παράσχουν πλήρη αξιολόγηση των εσόδων του τομέα υπηρεσιών.
Δεδομένης της ταχύτητας και του εύρους των γεγονότων, οι επενδυτές πρέπει να εστιάσουν στην μείωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Η Alliance Bernstein προειδοποιεί ότι η μείωση των πωλήσεων και των εσόδων από τις εταιρίες θα αποδειχθούν πολύ μεγαλύτερες από ότι αναμένουν οι χρηματιστηριακές αγορές…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης