Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκάλυψη Panetta: Η ΕΚΤ θα ρίξει στις ευρωπαϊκές τράπεζες έως 3 τρισεκ. ευρώ

Αποκάλυψη Panetta: Η ΕΚΤ θα ρίξει στις ευρωπαϊκές τράπεζες έως 3 τρισεκ. ευρώ
Πως θα επωφεληθούν οι ελληνικές τράπεζες- Αντικατάσταση των stress tests
Την αποκάλυψη πως η ΕΚΤ μπορεί να  χορηγήσει στις ευρωπαϊκές  τράπεζες με 3 τρισ. ευρώ προκειμένου αυτές να ανταπεξέλθουν στην κρίση, έκανε ο κ. Fabio Panetta, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της.
Σε συνέντευξή του στην ιταλική Corriere della Sera, σημειώνοντας και αυτός με τη σειρά του όπως και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΚΤ, ότι "όλo αυτό το βάρος της αντιμετώπισης δεν μπορεί παρά να πέφτει στις εθνικές κυβερνήσεις και όχι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα".
 Η νομισματική πολιτική στηρίζει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά διατηρώντας τα επιτόκια εξαιρετικά χαμηλά, ακόμη και αρνητικά,  εξασφαλίζοντας ότι οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να δανείζουν στην οικονομία.
Τα μέτρα που μόλις ελήφθησαν  (σ.σ. εννοεί τα πρόσφατα μέτρα από την ΕΚΤ) επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ότι ο δανεισμός προς την πραγματική οικονομία δεν συρρικνώνεται και, εάν είναι δυνατόν, αυξάνεται.
Οι τράπεζες μπορούν τώρα να λάβουν χρηματοδότηση ύψους 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΚΤ υπό τις ευνοϊκότερες συνθήκες που έχουν υπάρξει ποτέ. Αναμένουμε ότι τα μέτρα αυτά θα
βοηθήσουν τους τομείς που πλήττονται χειρότερα από την κρίση, ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που διαδραματίζουν έναν τόσο σημαντικό ρόλο στην ιταλική οικονομία.
Τέλος, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το σκέλος τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, στο οποίο εμπλέκονται και οι εθνικές αρχές, έχει αναλάβει δράση τις τελευταίες ημέρες για να διασφαλίσει ότι η κρίση δεν εμποδίζει τις τράπεζες να στηρίξουν την οικονομία.
Οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν τώρα το πεδίο εφαρμογής που τους παρέχει η ΕΚΤ για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όχι να αυξήσουν τους μισθούς ή τα μερίσματα" σημείωσε.
Μεταφέροντας το θέμα στην ελληνική πραγματικότητα τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν πως οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να δουν τι κονδύλια μπορούν να απορροφήσουν από τα παραπάνω και με ποιο τρόπο δεδομένων των περιορισμών που διαμορφώνει η μη ύπαρξη επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα.
Τα κρίσιμα αυτά θέματα αναμένεται να τεθούν σε αντοιχτό διάλογο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Mε τι θα αντικατασταθούν τα stress tests - Άσκηση διαφάνειας - Επιτόπιες επιθεωρήσεις

Oι φόβοι να υπάρξει μια νέα γενιά κόκκινων δανείων είναι  κάτι παραπάνω από υπαρκτή.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών από την πλευρά της επισημαίνει την ανάγκη οι τράπεζες να επικεντρωθούν στις βασικές τουςκαι τις κρίσιμες λειτουργίες τους.
Η αντιμετώπιση τυχόν επιχειρησιακών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Αυτό άλλωστε οδήγησε την ΕΒΑ και στην αναβολή των stress tests.
Ωστόσο τα ανοίγματα των τραπεζών που πιθανόν να διογκωθούν απασχολούν την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Ετσι για  το 2020, η  ΕΒΑ θα πραγματοποιήσει πρόσθετη άσκηση διαφάνειας σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να παράσχει ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τα ανοίγματα των τραπεζών και την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων προς τους συμμετέχοντες στην αγορά.
Επιπλέον, η ΕΑΤ συνιστά στις  Εθνικές Αρχές  να σχεδιάσουν εποπτικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των επιτόπιων επιθεωρήσεων, με ρεαλιστικό και ευέλικτο τρόπο και ενδεχομένως να αναβάλλουν εκείνες τις εποτπικές δραστηριότητες που στην παρούσα φάση θεωρούνται μη ουσιαστικές.
Οι αρχές πιστοληπτικής εποπτείας μπορούν να ελαστικποιήσουν και τους χρόνους της εποπτικής πληροφόρησης προς τις αρχές, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τις κρίσιμες πληροφορίες που απαιτούνται για την προσεκτική παρακολούθηση της οικονομικής και της προληπτικής εποπτείας των τραπεζών.
Είναι σημαντικό η ταξινόμηση των χρηματοδοτικών ανοιγμάτων να αντικατοπτρίζει με ακρίβεια και ταχύτητα την τυχόν υποβάθμιση της ποιότητας του ενεργητικού.
Υπάρχει, ωστόσο, ευελιξία στην εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΒΑ για τη διαχείριση προβλημάτων γι' αυτό και απαιτείται συνεχής διάλογος μεταξύ των εποπτικών αρχών και των τραπεζών.
Η ΕΑΤ βρίσκεται σε στενή επαφή με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, προκειμένου να διασφαλίσει την πλήρη ευθυγράμμιση των μέτρων μικροπροληπτικής και μακροπροληπτικής εποπτείας.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης