Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Οι επενδύσεις, οι νέες θέσεις εργασίας, οι στόχοι και οι ανησυχίες για το 2020

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Οι επενδύσεις, οι νέες θέσεις εργασίας, οι στόχοι και οι ανησυχίες για το 2020
Τι αναφέρει η εισηγμένη για το Brexit, τους δασμούς στις ΗΠΑ και τον κορωνοϊό – Νέες επενδύσεις ετοιμάζει στη διετία 2020-22
Σημαντικές επενδύσεις έχει πραγματοποιήσει η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ την τελευταία τριετία, αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας και προσδοκώντας καλύτερη πορεία στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τους τελευταίους δημοσιευμένους ισολογισμούς, το 2019 ο όμιλος πραγματοποίησε συνολικές επενδύσεις ύψους 148,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 127 εκατ. ευρώ αφορούσαν στην αναβάθμιση των παραγωγικών εγκαταστάσεων της μητρικής Εταιρείας στα Οινόφυτα.
Το 2018 είχε πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 92,2 εκατ. ευρώ και το 2017 44,8 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με όσα επίσης αναφέρονται στη λογιστική κατάσταση Το 2017 δημιουργήθηκαν 109 θέσεις εργασίας, το 2018 είχαν προστεθεί 228 και το 2017 άλλες 146.
Για το 2020 ο Όμιλος και η Εταιρεία έχοντας λάβει υπόψη τις διεθνείς μακροπρόθεσμες τάσεις με την ζήτηση για βιομηχανικά και ανακυκλώσιμα προϊόντα να προβλέπεται να κινείται θετικά, θα επικεντρωθεί σε αυτά, ώστε να αποτελέσουν και για το 2020 τον πυλώνα ανάπτυξης τους.
Παρά την επιβράδυνση των μεγεθών της βιομηχανικής παραγωγής στα τέλη του 2019, η ζήτηση για μη-σιδηρούχα μεταλλικά προϊόντα έχει ανακάμψει και αναμένεται να κινηθεί με θετικούς ρυθμούς στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα και ο Όμιλος και η Εταιρεία έχουν ήδη αρχίσει να απολαμβάνουν τα οφέλη των στρατηγικών επενδύσεων των τελευταίων ετών.
Αναφορικά με τον κορωνοϊό η διοίκηση είναι έτοιμη να αντιδράσει σε παροδικές μεταβολές της ζήτησης.
Καθώς οι μακροπρόθεσμες τάσεις παραμένουν θετικές για τα προϊόντα της Εταιρείας και του Ομίλου, ο μακροχρόνιος σχεδιασμός παραμένει σταθερός.
Ειδικότερα ο κλάδος Αλουμινίου θα επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση του επενδυτικού του πλάνου των 150 εκατ. ευρώ με την έναρξη λειτουργίας του τετραπλού θερμού ελάστρου να πραγματοποιείται εντός του Απριλίου του 2020.
Επιπροσθέτως, σε ανταπόκριση στην αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα αλουμινίου από τους πελάτες της, η Εταιρεία παρήγγειλε ένα ψυχρό έλαστρο έξι ράουλων (6-high cold rolling mill)
έλασης αλουμινίου, ως το αρχικό στάδιο μιας ευρύτερης επένδυσης της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ που θα υλοποιηθεί στο βάθος των επόμενων δύο χρόνων για παραγωγικό εξοπλισμό και υποδομή Έρευνας και Ανάπτυξης.
Η επένδυση θα επιτρέψει στη Εταιρεία να αξιοποιήσει έως 150 χιλιάδες τόνους επιπρόσθετης δυναμικότητας της θερμής έλασης στις εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα, η οποία θα υπερδιπλασιαστεί, μετά την εγκατάσταση του νέου τετραπλού θερμού ελάστρου (four-stand tandem aluminium hot rolling finishing mill).
Αναφορικά με τα προϊόντα του κλάδου Χαλκού, η ζήτηση για το 2020 αναμένεται να παραμείνει σε ικανοποιητικά επίπεδα, γεγονός που θα βοηθήσει στη γρήγορη απορρόφηση της νεοεγκατεστημένης παραγωγικής της δυναμικότητας στον τομέα των σωλήνων χαλκού.
Ο Όμιλος και η Εταιρεία θα συνεχίσουν την επέκτασή τους μέσω αύξησης των εξαγωγών τους τόσο στην Ευρώπη όσο και σε αγορές εκτός Ευρώπης, καθώς και την αύξηση των μεριδίων
αγοράς σε βιομηχανικά προϊόντα και την ενίσχυση της δραστηριότητάς του σε νέες αγορές με δυναμικές προοπτικές ανάπτυξης και βελτιωμένα περιθώρια.
Αναφορικά με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση η διοίκηση δε βλέπει τη θέση της να περιθωριοποιείται από το αποτέλεσμα του Brexit.
Οι περισσότεροι από τους ανταγωνιστές της στο Χαλκό και το Αλουμίνιο λειτουργούν εντός της Ευρωζώνης και θα αντιδράσουν στις διακυμάνσεις του συναλλάγματος.
Οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν το περίπου το 6,2% του συνολικού κύκλου εργασιών.
Σχετικά με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου στις ΗΠΑ, η διοίκηση του Ομίλου και της Εταιρείας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Οι πωλήσεις αλουμινίου σε αυτήν την αγορά σημείωσαν ανοδική τροχεία για το 2019 σε 139,9 εκατ. ευρώ από τα 126 εκατ. ευρώ το 2018, που αποτελεί, περίπου, το 6,8% των πωλήσεων του Ομίλου.
Στη χρήση 2019 ο όμιλος εμφάνισε πωλήσεις 2,04 δισ. ευρώ από 2,11 δισ. ευρώ το 2018 και καθαρά κέρδη 41,3 εκατ. ευρώ από 63,6 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή θέση είναι στα 747,1 εκατ. ευρώ με τις συνολικές υποχρεώσεις στα 992,4 εκατ. ευρώ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν στα 48,6 εκατ. ευρώ ενώ υπήρχαν αποθέματα 470 εκατ.ευρώ και απαιτήσεις 215,7 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης