Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το χάος του covid 19 θα φέρει αυξήσεις κεφαλαίου με κρατικά κεφάλαια στις τράπεζες χωρίς bail in – Πιθανή χρήση του capital buffer των 24 δισ

Το χάος του covid 19 θα φέρει αυξήσεις κεφαλαίου με κρατικά κεφάλαια στις τράπεζες χωρίς bail in – Πιθανή χρήση του capital buffer των 24 δισ
Σε αυτό το σενάριο οι τράπεζες στην Ελλάδα θα κρατικοποιούνταν αλλά οι καταθέτες θα ήταν ασφαλείς, οι ομολογιούχοι θα ήταν ασφαλείς, οι τράπεζες θα έλυναν οριστικά το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια.
Υπό την παραδοχή ότι ο κορωνοιός ή covid 19 εξαπλωθεί και επιδεινωθεί δραματικά το επόμενο διάστημα και η καραντίνα στην οποία βρίσκεται σχεδόν όλη η Ευρώπη κρατήσει ένα τρίμηνο έως τον Μάιο 2020 το σοκ που θα υποστεί η παγκόσμια οικονομία θα είναι συγκλονιστικό.
Ήδη οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ στις ΗΠΑ στο β΄ τρίμηνο του 2020 κάνουν λόγο για -5% με -7% συρρίκνωση.
Η ίδια και χειρότερη εικόνα στην Ευρώπη ενώ για την Ελλάδα στο β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2020 η συρρίκνωση μπορεί να κινηθεί στο εύρος -4% με -2% αντίστοιχα.
Σε αυτό το περιβάλλον χάους και πανικού πολλοί κλάδοι θα πληγούν, εστίασης, αεροπορικές εταιρίες, ξενοδοχεία, τουρισμός κ.α.
Η βαθιά οικονομική συρρίκνωση των οικονομιών και οι καραντίνες θα παγώσουν μεταξύ άλλων και τις πληρωμές δανείων και φόρων όπερ σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αρχίσουν να δημιουργούν νέα γενιά προβληματικών δανείων.
Τα έσοδα θα συρρικνωθούν επιθετικά και θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες άπαξ και το περιβάλλον διεθνώς και στην Ελλάδα με οικονομικούς όρους έχει επιδεινωθεί και η αβεβαιότητα δραματικά επιδεινωθεί.
Σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος οι ελληνικές τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια αυξάνεται κατακόρυφα.
Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης μεταξύ των πολλών κριτηρίων που θα επαναξιολογηθούν λόγω του χάους του κορωνοιού είναι και η κρατική βοήθεια state aid και η ενεργοποίηση του bail in όπου καταθέτες και ομολογιούχοι συμμετέχουν στην ανακεφαλαιοποίηση μιας τράπεζας όταν οι μέτοχοι δεν καλύπτουν τις κεφαλαιακές ανάγκες.
Σε μια τέτοια περίπτωση εάν η πανδημία του κορωνοιού δραματικά επιδεινωθεί οι ευρωπαίοι σχεδιάζουν να δώσουν κρατικά κεφάλαια στις τράπεζες μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, οι τράπεζες προφανώς θα κρατικοποιηθούν, αλλά δεν θα υπάρξει bail in.
Πρωτίστως τα κρατικά κεφάλαια δεν θα προσκρούσουν στις ρήτρες της DGcomp της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η όλη διαδικασία με τα κρατικά κεφάλαια δεν θα ενεργοποιήσει την διαδικασία του bail in.
Οι τράπεζες θα πάρουν κρατικά κεφάλαια χωρίς όμως αυτό να ενεργοποιεί τους θεσμοθετημένους νόμους.
Για τις ελληνικές τράπεζες ειδικά εάν αυτό συμβεί, το κράτος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει από τα κεφάλαια του ESM των 24 δισεκ. του κεφαλαιακού μαξιλαριού π.χ. 6 ή 8 ή 10 δισεκ. με τα οποία το ΤΧΣ θα συμμετείχε σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Τα κρατικά κεφάλαια δεν θα θεωρούνταν state aid κρατική βοήθεια και σίγουρα δεν θα ενεργοποιούσαν τον μηχανισμό του bail in.
Σε αυτό το σενάριο οι τράπεζες στην Ελλάδα θα κρατικοποιούνταν αλλά οι καταθέτες θα ήταν ασφαλείς, οι ομολογιούχοι θα ήταν ασφαλείς, οι τράπεζες θα έλυναν οριστικά το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια.
Όμως θα υπήρχε και ένας χαμένος βραχυπρόθεσμα, οι ιδιώτες μέτοχοι καθώς οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες θα πραγματοποιούνταν σε discount τουλάχιστον -50% από τις τρέχουσες τιμές.
1)Έτσι εξηγείται γιατί οι τιμές των τραπεζών στο χρηματιστήριο έχουν καταρρεύσει
2)Έτσι εξηγείται γιατί οι τιμές των ομολογιακών μειωμένης εξασφάλισης tier 2 των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται στο 21,5% σε επίπεδα default.
Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι μια τράπεζα με τρέχουσα τιμή 1 ευρώ θα μπορούσε να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου στα 0,40 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης