Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Σκληρές εικόνες στα χρηματιστήρια του πλανήτη

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Σκληρές εικόνες στα χρηματιστήρια του πλανήτη
ΑΓΟΡΕΣ: Αυτά που γίνονται στις αγορές του εξωτερικού, έχουμε την εντύπωση πως είναι χειρότερα από αυτά που παρατηρούμε στην εγχώρια αγορά, η οποία είναι μικρή με περιορισμένη εμπορευσιμότητα και άλλα πολλά αρνητικά. Το να βλέπεις όμως τη Wall Street στο τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής να σκαρφαλώνει πάνω από τις 23.000 μονάδες (ο Dow) και να έχει διακύμανση μέσα σε 24ώρες (το παράγωγο) 2.400 μονάδες δεν είναι κάτι που δε το σημειώνεις.

Ο DOW JONES Στις 12/3 έκλεισε με απώλειες σχεδόν 10% και στις 14/3 με άνοδο 9,36%. Σήμερα όταν άνοιξαν τα παράγωγα λίγο μετά τα μεσάνυκτα ώρα Ελλάδος πήγε limit down και στις 21.800 περίπου. Απώλειες τεράστιες κατέγραφε το παράγωγο του γερμανικού DAX και έδινε άνοιγμα σε χαμηλό 4 ετών. Άνοιξε στις 8.700 μονάδες (500 μονάδες χαμηλότερα) ή -5,5%. Γρήγορα όμως πήγε στο -8%. Οι κινήσεις της FED έφεραν αυτές τις διακυμάνσεις.

Φαίνεται τελικά πως η FED δε μπορεί να σώσει τις αγορές, όπως έγραφαν τα ξένα δίκτυα πριν λίγες εβδομάδες που στην Κίνα γινόταν χαμός με τον ιό και οι ξένες αγορές ήταν στα ιστορικά υψηλά τους. Οι αναλυτές μεγάλων οίκων έλεγαν τις ίδιες μέρες πως δεν είναι φούσκα ο S&P, πως ο ιός μέσα Μαρτίου θα έχει υποχωρήσει (λες και ήταν γιατροί γράφαμε εμείς τότε) και πως οι επενδυτές δε φοβούνται γιατί έχουν τη FED.

ΑΓΟΡΑ: Τι να κάνει και η μικρή μας αγορά όταν βλέπει να εξελίσσονται τέτοιες καταστάσεις στις αγορές του εξωτερικού. Την ίδια ώρα δίνεται μάχη από την ελληνική κυβέρνηση, από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να μειωθεί η εξάπλωση. «Μένουμε σπίτι» το κεντρικό σύνθημα και η στήλη το ακολουθεί και παροτρύνει και εσάς να κάνετε το ίδιο. Πάνω από όλα η υγεία. Να αντέξουμε, για να διορθώσουμε και τα υπόλοιπα.

Δεν έχει άλλωστε σημασία αν δεν τα καταφέρει ο πλανήτης από αυτή την επιδημία, αν δεν περιοριστούν οι επιπτώσεις δηλαδή, το τι θα έχουμε στο χαρτοφυλάκιο. Αν θα έχουμε μετοχές, ομόλογα, νομίσματα, χρυσό, bitcoin ή κάτι άλλο. Είναι πρωτόγνωρα τα όσα ζούμε. Οι εικόνες από Ιταλία, Ισπανία, τα θύματα ανά ημέρα είναι κάτι πρωτόγνωρο, εξωπραγματικό.

Το ΧΑ στο άνοιγμα οι περισσότερες μετοχές πήγαν σε δημοπρασία ενώ το άνοιγμα στο παράγωγο του FTSE 25 ήταν στο -7% περίπου. Το άνοιγμα έδειξε μεγάλη πτώση σε όλο το ταμπλό. Μετά από τέτοια πτώση να βλέπεις μετοχές στο -15%. Σκληρές εικόνες και στα χρηματιστήρια. Πλέον ο γενικός δείκτης φλερτάρει με τις 500 μονάδες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Αρχίζουν και δημοσιεύονται τα αποτελέσματα χρήσης 2019, αλλά πλέον λίγη σημασία έχουν. Πάμε για ένα πρώτο τρίμηνο 2020 μάλλον δύσκολο και ίσως δούμε ακόμα ένα χειρότερο δεύτερο τρίμηνο. Οι τηλεδιασκέψεις των μεγάλων εταιρειών θα παίξουν σημαντικό ρόλο καθώς οι αναλυτές θα προσπαθήσουν να μάθουν για τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

ΟΠΑΠ: Στο -18% μετά το κλείσιμο των καταστημάτων.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Κοντά στο -10% όλες.

ΔΕΗ: Άνω του -10% η μετοχή με τιμή 1,59 ευρώ.

JUMBO: Ο περιορισμός στους πελάτες που μπορούν να μπουν στα καταστήματα θα την επηρεάσει. Αναμενόμενο… Στο -5,71% και στα 11,90 ευρώ.

AEGEAN: Η κίνηση και η μεγάλη άνοδος στη συνεδρίαση της Παρασκευής είναι ένα ερωτηματικό. Σήμερα στο -8% και στα 4,40 ευρώ. Για να δούμε αν θα υπάρξει πάλι αγοραστής.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης