Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Κάτω από τις 500 μονάδες με απίστευτο γκρέμισμα αποτιμήσεων

tags :
Αμέσως μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Κάτω από τις 500 μονάδες με απίστευτο γκρέμισμα αποτιμήσεων
ΑΓΟΡΕΣ: Απίστευτες εικόνες και σήμερα. Κοιτάς διαγράμματα, αλλά τσάμπα κόπος. Όλο ψάχνεις την επόμενη στήριξη και αν θα κρατήσει. Κοιτάς μετοχές να βρεις κάποια να ξεχωρίζει, αλλά καμία. Ξεχωρίζει εκείνη που χάνει λιγότερο από τις περισσότερες. Βγάζουν κάποια αντίδραση και πνίγεται στο αίμα.

Ρίχνεις μια εικόνα σε όλες τις αγορές, είτε μετοχών, είτε εμπορευμάτων, είτε ο,τιδήποτε και πέφτουν όλες αδιακρίτως. Και αν δεν πέσουν σήμερα, πέφτουν αύριο. Βρίσκουν μία αφορμή μαζεύουν, λίγο ή κάνουν μία καλή κίνηση και την άλλη μέρα έρχονται χειρότερα. Αυτή η μεταβλητότητα είναι που κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά. Προς το τέλος έβγαλαν τα ξένα μία καλή αντίδραση και εμείς κάπως βελτιώσαμε.

Τρομερές οι τελευταίες εβδομάδες! Κάνει -10% το ΧΑ και μετά από λίγες μέρες ξανακάνει, και ξανακάνει. Έπεσε και κάτω από τις 500 μονάδες. Περιόδους GRexit ζούμε και πάλι, αλλά για μερικές μετοχές ήταν ακόμη χειρότερα. Οι τράπεζες διέλυσαν πάλι καθώς οι φόβοι αυξάνονται.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Ανακοινώθηκαν οι περιορισμοί στα καταστήματα και το κλείσιμο και διέλυσαν πολλές μετοχές. Οι κορυφαίες του ΧΑ διαλύονται, φανταστείτε τι γίνεται στις μικρές. Τι να σχολιάσουμε. Δεν μας κάνει εντύπωση πλέον. Κάποια στιγμή θα σταματήσει όλο αυτό, αλλά εδώ είναι το σημαντικό. Κανείς δεν ξέρει πότε.

Πολλές αποτιμήσεις έχουν βρεθεί σε επίπεδα χρεοκοπίας. Πολλές μετοχές γράφουν τιμές που δεν μπορεί κανείς να τις πιστέψει. Κι όμως είναι πραγματικές. Ο ΟΠΑΠ διέλυσε σήμερα λόγω του κλεισίματος των καταστημάτων. Οι τράπεζες βρέθηκαν σε κάποια στιγμή να είναι όλες κάτω από το 1 ευρώ. Η Lamda σε λίγο θα παίζει τα λεφτά που πήρε από την αύξηση.

Η JUMBO βρέθηκε στα 10,06 ευρώ πριν βγάλει κίνηση περιορισμού των απωλειών και βρεθεί στα 12 ευρώ πριν τις δημοπρασίες. Μας αρέσει περισσότερο από κάποιες άλλες η εικόνα της. Ναι, θα πληγεί και αυτή όπως όλες. Αλλά τουλάχιστον δε χρωστάει σε τράπεζες και θα έχει ένα πονοκέφαλο λιγότερο. Η ΔΕΗ κατέρρευσε και αυτή. Η Aegean την Παρασκευή τη μαζεύανε σε διψήφιο ποσοστό ανόδου και σήμερα βούλιαξε.

ΤΖΙΡΟΣ: Χαμηλότερος από τις άλλες φορές, αλλά τώρα έχουν πέσει και στο μισό οι αποτιμήσεις των εισηγμένων και οι τιμές των μετοχών. Τα παράτησαν και πολλοί, έσωσαν ό,τι μπορούσαν να σώσουν και από ‘δω πάνε και οι άλλοι.

ΤΑΚΤΙΚΗ: Δεν μπορούν να ειπωθούν και πολλά. Βλέπεις τις αποτιμήσεις, σκέφτεσαι ότι το 2020 θα είναι δύσκολο, αλλά βλέπεις και την πτώση και πιστεύεις ότι το έχει προεξοφλήσει. Η τάση και ο φόβος πάει τις τιμές χαμηλότερα. Δε ξεχωρίζει κάποια, αν και μερικές θα μπορούσαν λόγω αυξημένων πωλήσεων, αφού ο κόσμος αδειάζει τα ράφια. Αλλά ούτε αυτές.

Η άνοδος θα είναι εξίσου βίαια σε σχήμα V λένε πολλοί αναλυτές, αλλά που να βρεις τον πάτο και να τον πιάσεις. Θα πρέπει να βελτιωθεί η εικόνα παγκοσμίως και εννοούμε των κρουσμάτων, αλλά οι ειδικοί λένε πως μπορεί να πάρει μερικές εβδομάδες. Το ΧΑ έκλεισε στο -12,2% και στις 484 μονάδες με χαμηλό τζίρο 63 εκατ. ευρώ και κάτι.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Κάτω από 1 ευρώ η Εθνική κάτω από 1 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση. Οριακά υψηλότερα από 1 ευρώ η Πειραιώς με αποτίμηση 440 εκατ. ευρώ περίπου. Η Alpha Bank στα 0,75 ευρώ με απώλειες 18,3% και αποτίμηση 1,15 δισ. ευρώ και η Eurobank στα 0,38 ευρώ με απώλειες 10% και αποτίμηση 1,4 δισ. ευρώ.

ΟΠΑΠ: Τρομερή πίεση στη μετοχή από την ανακοίνωση του κλεισίματος των καταστημάτων. Ανάσα δε πήρε ο τίτλος και στο κλείσιμο του έβαλαν και μεγάλες εντολές χαμηλά κλείνοντας τη μετοχή σε χαμηλό ημέρας. Ο όγκος υψηλός. Στα 5,86 ευρώ και στο -22,64% με 1,3 εκατ. τεμάχια. Αποτίμηση 1,96 δισ. ευρώ.

MERMEREN: Καλά τα αποτελέσματα αλλά υπάρχουν και κάποιες λεπτομέρειες που θα τις έχουμε αύριο στις επιχειρήσεις. Με 1 τεμάχιο στο +28,08% και στα 52 ευρώ. Η αποτίμηση 243 εκατ. ευρώ.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Νίκη για το σύστημα το +8,64%. Στα 0,78 ευρώ η μετοχή.

REDS: Νίκη και εδώ αφού με 3 χιλ. τεμάχια έκλεισε στα 0,8780 ευρώ με άνοδο 0,92%. Η αποτίμηση 50 εκατ. ευρώ. Τι να λέμε τώρα…

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr  


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης