Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises: Ο κορωνοϊός θα εκτινάξει το ελληνικό χρέος πάνω από 180% του ΑΕΠ - 146% ήταν το 2010

Mises: Ο κορωνοϊός θα εκτινάξει το ελληνικό χρέος πάνω από 180% του ΑΕΠ - 146% ήταν το 2010
Όλα αυτά τα προβλήματα χρέους προς το ΑΕΠ που υπήρξαν πριν από 11 χρόνια θα επανεμφανιστούν, γεγονός που κατά τo Mises θα οδηγήσει στη διάλυση της ΕΕ
Από την κρίση χρέους της ΕΕ της Ελλάδας το 2009 και τα επόμενα προβλήματα με την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν αφιερώσει τους ισολογισμούς τους στη χρηματοδότηση των δημόσιων ελλειμμάτων, επισημαίνει το Ινστιτούτο Mises.
Σε βάρος των ταμειακών ροών των εμπορικών τραπεζών, τα αρνητικά επιτόκια των καταθέσεων στην ΕΚΤ, εξασφάλιζαν ότι δεν έχουν αποφευχθεί σημαντικές ζημίες με την κατοχή βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων στους ισολογισμούς τους.
Και οι μόνοι άλλοι δικαιούχοι ήταν μεγάλες εταιρείες οι οποίες μέσω ομολόγων έχουν κατορθώσει να κλειδώσουν μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια για το χρέος τους.
Επισήμως, αυτό δεν ήταν ο λόγος πίσω από τις νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ, τονίσει το Mises.
Ο δεδηλωμένος στόχος ήταν να δοθεί μια σημαντική ώθηση οικονομικής ανάπτυξης του μη χρηματοπιστωτικού, μη κυβερνητικού τομέα της ΕΕ, μια πολιτική που δεν πέτυχε και έχει αυξήσει μόνο το μη παραγωγικό χρέος σε βάρος κατά κύριο λόγο, των Γερμανών αποταμιευτών.
Ωστόσο, το πρόβλημα θα είναι πλέον η ικανότητα της ΕΚΤ να διατηρήσει τη φούσκα των κρατικών ομολόγων.
Ο κορωνοϊός θα το καταστήσει αδύνατο, επειδή η παραγωγή στην πραγματική οικονομία καταρρέει ήδη.
Οι συνέπειες για το δημόσιο δανεισμό είναι εξαιρετικά ανησυχητικές.
Όλα αυτά τα προβλήματα χρέους που υπήρξαν πριν από έντεκα χρόνια θα επανεμφανιστούν.
Αυτή τη φορά το χρέος προς το ΑΕΠ της Ελλάδας ξεκινά από πάνω από 180%, σε σύγκριση με το 146% το 2010.
Ιταλία στο 135% (115%)? Ισπανία στο 95% (60%)? Πορτογαλία 122% (96%)? και η Γαλλία 98% (85%).
Και αυτό, είναι μόνο ότι εμφανίζεται στους ισολογισμούς.
Η κατάσταση είναι απλώς μη βιώσιμη, δεδομένου του συνδυασμού μιας νέας συστημικής κρίσης και πιθανών μεγάλων διακοπών λόγω κορωνοϊού.
Όχι μόνο οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν μια ταχεία κλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των αποτυχιών πληρωμών, αλλά η περίεργη παραδοχή ότι το Ευρωσύστημα με τις ανισορροπίες του TARGET2 εγγυάται ότι η βαθμολογία για την Ιταλία ή την Ελλάδα είναι παρόμοια με αυτή της Γερμανίας είναι βέβαιο ότι θα αμφισβητηθεί.
Κατ 'αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο οι εμπορικές τράπεζες, αλλά και η ίδια η ΕΚΤ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν σημαντικές ζημίες από τις ομολογίες τους από τη διεύρυνση των spread.
Και βέβαια η ευρωζώνη δεν έχει ανοσία σε ότι συμβαίνει σε άλλα κράτη.
Τα αμερικανικά ομόλογα είναι υπερβολικά υπερτιμημένα όταν λαμβάνεται υπόψη ένας ρεαλιστικός ρυθμός πληθωρισμού έναντι του στόχου που επιδιώκει 2% προσέγγιση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI).
Με τα ξένα και τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου που εκκαθαρίζουν την έκθεση σε δολάρια, καθώς η Fed αρχίζει να χάνει την προσοχή της στις χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ, οι τιμές των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου πρόκειται να μειωθούν σημαντικά και οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστούν αρνητικά.
Η κλίμακα των τραπεζικών δυσχερειών που βρίσκονται ήδη τρέχουν, και επηρεάζονται από τον κορωνοϊό είναι τεράστια.
Είναι αναπόφευκτο να συζητάμε για το αν θα επιταχυνθεί, όπως απαιτείται τώρα νομικά, ή για τη διάσωση.
Η δυνατότητα των εγγυήσεων υποχρεώνει τους τραπεζικούς ομολογιούχους να πωλούν από όλα τα ομόλογα και τις προνομιούχες μετοχές που εκδίδονται από την τράπεζα και να διαχέουν αποτελεσματικότερα μια συστημική κρίση σε σχέση με τα παραδοσιακά μέτρα διάσωσης που προστατεύουν τους ομολογιούχους.
Όποιος και αν είναι ο τρόπος με τον οποίο αναλύετε αυτές τις δυναμικές, η φούσκα των ομολόγων της Ευρωζώνης με τις αρνητικές αποδόσεις της δεν έχει καμιά περαιτέρω ανοδική τάση και όπως ο Icarus είναι αναγκασμένος να συντρίψει, λαμβάνοντας όχι μόνο το σύστημα διακανονισμού του Ευρωσυστήματος και του συστήματος TARGET2, αλλά και το νόμισμα.

Η διάλυση της ΕΕ

Το ευρώ δεν είναι το μόνο νόμισμα του οποίου το μέλλον συνδέεται με τις φούσκες των χρηματοπιστωτικών assets.
Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, το ευρώ θα πρέπει να συσπειρωθεί έναντι του δολαρίου, μόνο και μόνο επειδή οι ξένοι και οι κερδοσκόποι έχουν υπερφορτωθεί σε δολάρια και σορτάρουν σε ευρώ, και σε θέσεις που θα αντιστραφούν καθώς η αγορά νομισμάτων swaps σβήνει.
Μετά από αυτή την ανεξέλεγκτη ανισορροπία, το ευρώ, το οποίο θα είναι σε ελεύθερη πτώση έναντι υγιούς χρήματος, το οποίο είναι χρυσό, και για να εκπλήξει όλη την αγοραστική του δύναμη, μετρούμενη σε βασικά στοιχεία, όπως τα τρόφιμα, η ενέργεια και τα εμπορεύματα, θα αρχίσει ολίσθηση.
Προς το παρόν, η μηχανή των Βρυξελλών δουλεύει ανεξάρτητα.
Καθώς τα έθνη-κράτη θα βουλιάζουν από το βάρος της οικονομικής τους κατάρρευσης, θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι το υπερκράτος ΕΕ είναι ένα εμπόδιο που κωλυσιεργεί και δεν βοηθά, αλλά μάλλον είναι μια δαπανηρή απουσία.
Το Brexit θα θεωρείται όλο και περισσότερο ως θετικό προηγούμενο και για άλλους να εγκαταλείψουν το πλοίο που βυθίζεται.
Κάποιος πρέπει να έχει λίγη συμπάθεια με τα κράτη-μέλη, τα οικονομικά των οποίων θα καταρρεύσουν ανεπανόρθωτα.
Τα πρώην μέλη της Σοβιετικής Ένωσης που είναι τώρα μέλη της ΕΕ θα έχουν χάσει τις επιδοτήσεις τους και θα παρατηρήσουν τη συγκριτική νομισματική σταθερότητα σε μια χρυσή και πλούσια σε πόρους Ρωσία και θα συμπεράνουν ότι γι 'αυτούς ότι το έξω ήταν σάλτο έξω από το τηγάνι, κατευθείαν στη φωτιά.
Όμως, η μεγαλύτερη απογοήτευση θα είναι για τη Γερμανία, η οποία θα υποφέρει από την τρίτη νομισματική της κρίση σε εκατό χρόνια.
Είναι πολύ πιθανό ότι η Γερμανία θα επιδιώξει να αποκαταστήσει το δικό της νόμισμα, αξιοποιώντας με κάποιο τρόπο τα αποθέματα χρυσού της.
Αναμφισβήτητα θα προσπαθήσει να ανακτήσει το χρυσό που επανατοποθέτησε σε μια αποτυχημένη ΕΚΤ, αλλά καμία από αυτές τις τοποθετήσεις δεν βρίσκεται στη Φρανκφούρτη.
Ακόμη και χωρίς αυτό, έχει αρκετά αποθέματα χρυσού στη Φραγκφούρτη για να μετατρέψει ένα μελλοντικό μάρκο σε ένα κατάλληλο υποκατάστατο χρυσού.
Το κακό ωστόσο είναι πως, υπάρχουν λίγοι ειδήμονες παλαιάς σχολής και κοπής στην Bundesbank που κατανοούν τη σημασία μιας διαρκούς νομισματικής επαναφοράς.
Αυτό θα είναι πρωτίστως για τη Γερμανία, αλλά ορισμένα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στο Βορρά που έχουν λογικό δημοσιονομικό έλεγχο θα μπορούσαν να ενταχθούν μαζί τους, δημιουργώντας μια νέα Χανσεατική Ένωση βασισμένη σε υγιή χρήματα.
Αλλά δεν μπορεί να συμβεί ενώ παραμένουν μέλη ενός αποτυχημένου ευρωπαϊκού σχεδίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης