Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παγώνει η μνημονιακή δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020 – Ξεπερνούν το 1 δισ. τα δημοσιονομικά μέτρα

tags :
Παγώνει η μνημονιακή δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020 – Ξεπερνούν το 1 δισ. τα δημοσιονομικά μέτρα
Τα μέτρα θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 18/3
Σπάει το φράγμα του 1 δισ. ευρώ το κόστος των μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων (θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 18/3) ενώ μαζί με τις αρρυθμίες στα έσοδα ο λογαριασμός των απωλειών εξακοντίζεται σε πάνω από 2-2,5 δισ. ευρώ - ποσό το οποίο προσεγγίζει το 1,5% του ΑΕΠ.
Το θετικό για την χώρα μας είναι ότι για εφέτος δεν ισχύει η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, μετά την ενεργοποίηση της ρήτρας ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας από το Eurogroup και για την περίπτωση της Ελλάδας ( ακολουθεί πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας).  
Αυτό σημαίνει:
1. Η μείωση των εσόδων και η ενίσχυση των παροχών για την απασχόληση εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα λαμβάνονται υπόψη στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
2. Οι επιπτώσεις των προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες.
3. Τα κράτη-μέλη μπορούν θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του τεράστιου προβλήματος, προχωρώντας μεταξύ άλλων στη λήψη δημοσιονομικών – κυρίως φορολογικών – μέτρων για την ενίσχυση επιχειρήσεων σε περιοχές και κλάδους που πλήττονται, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεταφορές και τον τουρισμό, την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης, την επέκταση των παροχών ασθενείας και των επιδομάτων ανεργίας.
Η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά συρρίκνωσης, αφού τουρισμός, εμπόριο και ναυτιλία (το κομμάτι της κρουαζιέρας), τρεις κλάδοι που θεωρούνται βαρόμετρο για την επιτάχυνση του ΑΕΠ, έχουν παγιδευτεί από τον κορονοϊό και οδηγούνται σε τέλμα.
Την ίδια στιγμή ο τζίρος των επιχειρήσεων βρίσκεται σε κάθετη πτώση και οι μόνες ενέσεις ρευστότητας για την ελληνική οικονομία είναι από τις επιχειρήσεις που έχουν μείνει με κρατική εντολή ανοιχτές: σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία και πρατήρια υγρών καυσίμων.
Με τις μετακινήσεις των πολιτών να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, με τον κλάδο της εστίασης να έχει κατεβάσει ρολά και με τον κορονοϊό να αφήνει βαριά τη σκιά του στην παραγωγή, τα εισοδήματα και την κατανάλωση, οι εισπράξεις του προϋπολογισμού από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τον ΦΠΑ σημειώνουν ελεύθερη πτώση.
Μια πρώτη εικόνα της κατάστασης στον χώρο της οικονομίας, η οποία δεν είναι αντιπροσωπευτική καθώς αφορά διάστημα προγενέστερο της απειλής από τον… κινεζικό δράκο αλλά είναι ενδεικτική γι' αυτό που θα επακολουθήσει, είναι αυτή από τα στοιχεία για την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2020.
Πριν ακόμα προλάβει να γιγαντωθεί το πρόβλημα με τον κορονοϊό και στο τέλος Φεβρουαρίου καταγράφεται αστοχία 476 εκατ. ευρώ στα καθαρά έσοδα.
Παρά την υποεκτέλεση των κρατικών δαπανών κατά 175 εκατ. ευρώ το πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 823 εκατ. ευρώ, κάτω από την πρόβλεψη για πρωτογενές αποτέλεσμα 929 εκατ. ευρώ, που ήταν η στόχευση για το πρώτο δίμηνο.
Το πιο ανησυχητικό ίσως στοιχείο για την κυβέρνηση είναι ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (στο οποίο ενσωματώνονται οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους) αυξήθηκε σε επίπεδα πάνω από 1,1 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο από 766 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.
Η πρόβλεψη στο δίμηνο ήταν για έλλειμμα 814 εκατ. ευρώ.
Είναι μια αρνητική εξέλιξη που προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, αφού την ίδια στιγμή βλέπει τα έσοδα από τις Δημόσιες Επενδύσεις να κατηφορίζουν.
Ενώ η κυβέρνηση είχε επενδύσει σε αυτές τις εισπράξεις για να κάνει τη διαφορά στην οικονομία και να μειώσει τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα, αυτές κινούνται πέρα από κάθε έλεγχο.
Ο κορονοϊός έδωσε τη χαριστική βολή στα ελληνικά σχέδια που προέβλεπαν ανάταση του ελληνικού ΑΕΠ μέσω της αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων.
Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 430 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 343 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, εξαιτίας της υστέρησης στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος.
Το ενδιαφέρον για την πορεία του προϋπολογισμού επικεντρώνεται στον μήνα Μάρτιο, από τον οποίο ξεκίνησαν να εφαρμόζονται τα μέτρα αναστολής επιχειρήσεων και καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 7,549 δισ. ευρώ μειωμένα κατά 476 εκατ. ευρώ ή κατά 5,9%, ενώ οι δαπάνες συγκρατήθηκαν στα 8,664 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 175 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για 8,839 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης