Κερδοσκοπία πανικού στο ΧΑ +1,56% στις 491 μον. με ιστορικά χαμηλά ΕΤΕ, Alpha - Η πτώση τελειώνει 400-380 μον. – Κραχ στα ομόλογα, το 10ετές στο 3,5%

Κερδοσκοπία πανικού στο ΧΑ +1,56% στις 491 μον. με ιστορικά χαμηλά ΕΤΕ, Alpha - Η πτώση τελειώνει 400-380 μον. – Κραχ στα ομόλογα, το 10ετές στο 3,5%
Ανοδικά η αγορά με στηρίξεις από τον FTSE 25 - Mεικτή εικόνα στις τράπεζες και sell off στα ομόλογα.
(upd18) Ακραίες διακυμάνσεις απόρροια της κερδοσκοπίας πανικού σημειώθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 491 μονάδες με ενδοσυνεδριακή διακύμανση 501 με 469 μονάδες καθώς με την καταστροφή που συντελέστηκε τις τελευταίες ημέρες, οι ακραίες κινήσεις είναι δικαιολογημένες καθώς ο πανικός και όχι η ψυχραιμία καθοδηγεί τους επενδυτές.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 491 μονάδες ενώ η διάσπαση των 450 μονάδων θα οδηγήσει την αγορά στις 400 -380 μονάδες.
Στις δημοπρασίες, θετικά επέδρασαν οι ισχυρές αγοραστικές παρεμβάσεις σε μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως ΓΕΚΤΕΡΝΑ +17,85%, ΟΛΠ +14,64%, ΕΥΔΑΠ +10,80%..... ενώ και η Coca Cola από ενδοσυνεδριακό -11,93% μάζεψε τελικά τις απώλειες στο -2,75%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης κινήθηκε με έντονη μεταβλητότητα με υψηλό ημέρας +7,03% και χαμηλό -11,38% ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Alpha Bank -12,60% και Εurobank -10,53%, οριακά υποχώρησε η Πειραιώς -0,60% ενώ με κέρδη +7,53% η Εθνική.
Σημειώνεται, ότι ενδοσυνεδριακά σήμερα 17/3 η Εθνική κατέγραψε  νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,8150 ευρώ, ομοίως και η Alpha Bank στα 0,6470 ευρώ.
Από την άλλη, κραχ καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 3,5% με το 10ετές ιταλικό στο 2,31% και το μεταξύ τους spread στις 119 μονάδες βάσης.
Η αιτία για τις μαζικές πωλήσεις πέρα από τον πανικό για τον covid 19 είναι ότι ορισμένοι βλέπουν χρήση των 30 δισεκ. του κεφαλαιακού μαξιλαριού είτε για το χρέος, είτε για τις τράπεζες, μετά την απόφαση των θεσμών να δώσουν ευελιξία στην Ελλάδα και να επιτρέψουν την χρήση κεφαλαίων χωρίς να θεωρηθεί κρατική βοήθεια.

H χρήση του κεφαλαιακού μαξιλαριού για το χρέος θα αποδειχθεί credit negative για την Ελλάδα, θα είναι απόδειξη αδυναμίας εξόδου στις αγορές.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει καταρρεύσει και έφθασε κοντά στις 450 μονάδες - σενάριο που έχει αναλύσει πολύ έγκαιρα το bankingnews και επιβεβαιώθηκε 100% - ενώ το νεότερο σενάριο θέλει τις 380 με 400 μονάδες για Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνεται η καταστροφή.
Το βασικό θέμα δεν είναι που θα καταγραφεί το χαμηλό στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά εάν μετά θα υπάρξει ανάκαμψη ή θα κυριαρχήσει το βασικό σενάριο που θέλει σταδιακή ανάκαμψη οικονομίας και αγορών.

Υψηλή μεταβλητότητα καταγράφεται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς από αρχικά κέρδη έως +5% γύρισαν σε αρνητικά πρόσημα για να επανακάμψουν στην συνέχεια, με τον DΑΧ στην Γερμανία στο +0,80%, τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο στο +2% ενώ ο Dow Jones με κέρδη +2,2%
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει συντελέσει ολική καταστροφή στα διεθνή χρηματιστήρια χωρίς προηγούμενο καθώς έχουν εξαερωθεί 13 τρισεκ. δολάρια η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απώλεια στην ιστορία σε απόλυτα μεγέθη.
Το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας το οποίο φθάνει τα 8,68 τρισεκ. δολάρια έχει σχεδιαστεί από κυβερνήσεις και τράπεζες με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού  
Τα 8,68 τρισεκ. δολάρια περίπου 38 φορές το ελληνικό ΑΕΠ και ξεπερνάει το σχέδιο Marshall που έφθασε στα 15 δισεκ. δολάρια με τα δεδομένα της εποχής.
Σε παρούσες αξίες το σχέδιο Marshall αντιστοιχεί σε 400 δισεκ. ευρώ δηλαδή 21 φορές το σχέδιο Marshall.
Αναγνωρίζοντας με τον πιο σαφή τρόπο την κατάσταση χάους που επικρατεί παγκοσμίως και παρά τις συντονισμένες πολιτικές παρεμβάσεις για την ανάσχεση των επιπτώσεων του ιού της Κίνας στις παγκόσμιες αγορές, οι επενδυτές δεν πείθονται γιατί μεταξύ άλλων όλοι κατανοούν ότι όλα τα δημοσιονομικά κίνητρα και η ελαστικοποίηση των δημοσιονομικών κριτηρίων αποτελούν υφεσιακά μέτρα.
Επιπλέον, με βάση πληροφορίες, έρχεται μπαράζ υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης διεθνώς και μεταξύ των κρατών θα βρεθεί στο στόχαστρο και η Ελλάδα
Πηγή που μίλησε στο bankingnews αναφέρει ότι ενώ η Ελλάδα ανέμενε αναβάθμιση σε ΒΒ+ το επόμενο διάστημα και στις 24 Απριλίου η Standard and Poor’s και η Fitch θα αναβάθμιζαν την Ελλάδα… ο κορωνοιός έχει φέρει ριζική ανατροπή με ορατό τον κίνδυνο υποβάθμισης έως 2 κλίμακες.
Συνεχίζονται οι επιθετικές πωλήσεις στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 3,50%, με το ιστορικό χαμηλό 0,90% στις 13/2 και το ιταλικό 10ετές στο 2,31% με το μεταξύ τους spread στις 119 μονάδες βάσης.
Επίσης, επιδείνωση καταγράφεται σττο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, βρίσκεται στις 366 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 - ομοίως και στο CDS της Αργεντινής στις 18347 μονάδες από 11098 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη +1,78% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,28%
Στο πρώτο πεντάλεπτο με ισχυρές παρεμβάσεις στις τράπεζες που έφτασαν το +10% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +7,03% και ο Γενικός Δείκτης στο +3,63%
Περί τις 11:30 κορυφώθηκαν οι ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με απώλειες άνω του -12% σε Εθνική και Alpha Bank αλλά και σε δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 όπως Coca Cola ...και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -8,98% και  ο Γενικός Δείκτης στο -3,07%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε ανοδικά +1,56% στις 491 μονάδες έχοντας υψηλό στις 501,98 μονάδες και χαμηλό στις 469,55 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 99,3 εκατ. ευρώ,  ο όγκος 78,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 58,7 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,08 εκατ. ευρώ και όγκου 1,95 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 518 χιλ. τεμάχια αξάις 353 χιλ. ευρώ και η Eurobank 1 εκατ. τεμάχια αξάις 340 χιλ. ευρώ..
Ο ΟΤΕ διακίνησε 221 χιλ. τεμάχια αξίας 2,1 εκατ. ευρώ και η Jumbo 202 χιλ. τεμάχια αξίας 2,24 εκατ.. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 491 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 470 και ακολουθούν οι 450, 400 και οι 380 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται  οι 550 μονάδες και ακολουθούν οι 600 και οι  650 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 307 μονάδες με στήριξη τις 300 μονάδες ενώ στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 400 και ακολουθούν οι 450 μονάδες.

Με αφορμή τον κορωνοϊό, η άμεση εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών με κρατικά κεφάλαια θα ήταν ορθή λύση

Εδώ και περίπου 10 ημέρες το bankingnews αναφέρει ότι με αφορμή τον κορωνοϊό και αξιοποιώντας την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή να λυθεί οριστικά το πρόβλημα των NPEs;
Σε ένα σενάριο μεγάλης επιδείνωσης και γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι τα κεφαλαιακά μαξιλάρια των τραπεζών θα εκμηδενίζονταν λόγω της σχεδιαζόμενης εξυγίανσης των NPEs…οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια.
Η μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές τράπεζες είναι τώρα.
Τώρα που η Ευρώπη δέχεται να χρησιμοποιηθούν κρατικά κεφάλαια χωρίς αυτό να θεωρηθεί κρατική βοήθεια state aid, τώρα που η Ευρώπη λόγω της κρίσης του κορωνοϊού είναι διατεθειμένη να ελαστικοποιήσει τα κριτήρια είναι η ευκαιρία να παρθεί μια γενναία απόφαση.
Ο στόχος θα είναι η άμεση εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών με κρατικά κεφάλαια.
Θα χρησιμοποιηθεί το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24,1 δισεκ. ώστε μέρος αυτών να κατευθυνθούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.
Συνολικά 10 δισεκ. ευρώ τα οποία θα είχαν ένα στόχο την οριστική εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών τα NPEs αμέσως θα μειώνονταν στο 3-4% η εμπροσθοβαρής εξυγίανσης θα είναι εφάπαξ.
Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πλήρως εξυγιασμένους ισολογισμούς και μετά από 1,5 χρόνο π.χ. θα μπορέσουν να ιδιωτικοποιηθούν και να προσελκύσουν διεθνή κεφάλαια.
Οι μέτοχοι ειδικά οι ιδιώτες μέτοχοι θα υποστούν απίσχναση, dilution αλλά στην πράξη θα έχουν συνδράμει στην πλήρη εξυγίανση του κλάδου.
Η φάση ιδιωτικοποίησης που θα ακολουθήσει θα είναι επιτυχής γιατί οι τράπεζες θα έχουν να πουλήσει μια πραγματική ιστορία ανάπτυξης, θα είναι καθαρές, θα έχουν καθαρούς ισολογισμούς.

Η επικαιρότητα

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει εξελιχθεί σε μια ασύμμετρη απειλή για όλο τον πλανήτη, την ώρα που η μια μετά την άλλη οι κυβερνήσεις λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα για τις συναθροίσεις και τις μετακινήσεις των πολιτών τους, κλείνουν σύνορα, διακόπτουν πτήσεις και τίθενται σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση επιφυλακής
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 187.689, οι νεκροί σε 7.494 και οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν σε 80.630.
Η πλέον πληττόμενη περιοχή αυτή τη στιγμή παγκοσμίως από την επιδημία του κορωνοϊού είναι η Ευρώπη, όπου και οι νεκροί ανέρχονται σε 2.955, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 64.189, εκ των οποίων 2.698 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Παράλληλα 4.001 άνθρωποι που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί και έχουν λάβει εξιτήριο.
Η Ιταλία είναι με διαφορά, η χώρα της ΕΕ που έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα του κορωνοϊού καθώς μετρά 2.158 νεκρούς και 27.980 επιβεβαιωμένα κρούσματα
Στην Ελλάδα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού  ανέρχονται σε 387, ενώ οι νεκροί έχουν φθάσει στους 5 ενώ κρίσιμες είναι οι επόμενες μέρες, καθώς όπως εκτιμούν οι ειδικοί, θα αποδειχθεί από τον ρυθμό των κρουσμάτων, εάν τα περιοριστικά μέτρα, που έχουν επιβληθεί αποδίδουν καρπούς.
Με ένα τεράστιο δημοσιονομικό «πακέτο», ίσο με το 1% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών ότι θα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μ. Centeno, τονίζοντας ότι στο 1% του ΑΕΠ θα ανέλθουν όλα τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν από τις εθνικές κυβερνήσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ στο 10% του ΑΕΠ θα φθάσουν τα μέτρα που αφορούν παροχή εγγυήσεων από τα κράτη σε τράπεζες και επιχειρήσεις, αλλά και την προσωρινή παύση των πληρωμών φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Centeno υπογράμμισε ότι το Eurogroup καλωσόρισε την πρόοδο της χώρας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, σημείωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 έφθασε το 4% του ΑΕΠ και τόνισε ότι στην Ελλάδα θα δοθεί η ευελιξία για να εφαρμόσει μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Από την πλευρά του ο  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) K. Regling σημείωσε ότι αν και στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης «η εικόνα συνολικά ήταν πολύ θετική, αν και υπήρχαν κάποιες αδυναμίες», προσθέτοντας ότι διαπίστωσε στις συναντήσεις που είχε πρόσφατα στην Αθήνα κατά την επίσκεψη του ότι η Ελλάδα πλήττεται από δύο κρίσεις ταυτόχρονα,  «την κρίση του κορωνοϊού και την κρίση του μεταναστευτικού-προσφυγικού στα σύνορα της Ελλάδας που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης».
Σπάει το φράγμα του 1 δισ. ευρώ το κόστος των μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων (θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 18/3) ενώ μαζί με τις αρρυθμίες στα έσοδα ο λογαριασμός των απωλειών εξακοντίζεται σε πάνω από 2-2,5 δισ. ευρώ - ποσό το οποίο προσεγγίζει το 1,5% του ΑΕΠ.
Το θετικό για την χώρα μας είναι ότι για εφέτος δεν ισχύει η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, μετά την ενεργοποίηση της ρήτρας ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας από το Eurogroup και για την περίπτωση της Ελλάδας ( ακολουθεί πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας).  
Το πιο ανησυχητικό ίσως στοιχείο για την κυβέρνηση είναι ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (στο οποίο ενσωματώνονται οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους) αυξήθηκε σε επίπεδα πάνω από 1,1 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο από 766 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τρίτη (17/3) οι αγορές της Ασίας, μετά το καταστροφικό κραχ που σημειώθηκε χθες στη Wall Street.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,06%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,34%, ο δείκτης KOSPI στην Ν.Κορέα στο -2,47% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,85%

Υψηλή μεταβλητότητα, μετά το κραχ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ο πανικός επιστρέφει στα διεθνή χρηματιστήρια, με τις ακραίες διακυμάνσεις να αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό, μετά το κραχ της Δευτέρας.
Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού σε όλο τον κόσμο έχει ως αποτέλεσμα να εξανεμιστεί ρευστότητα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και έχει οδηγήσει τη μεταβλητότητα σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,80%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,80%, ο MIB στο Μιλάνο στο +2%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +5% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1% .
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +2,2%, ο S&P στο +3,80%, ο Nasdaq στο +4% ενώ πτωτικά κινείταιτο ETF GREC στο +1,64% ( 4,96 δολ.)

Μεγάλες διακυμάνσεις στις τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητικές συναλλαγές

Μεγάλες διακυμάνσεις σημειώθηκαν στις τράπεζες με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1 ευρώ, με άνοδο +7,53%, με όγκο 12 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 915 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά σήμερα 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6555 ευρώ, με πτώση -12,60%, με όγκο 14,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,01 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά σήμερα 17/3/2019 στα 0,6470 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,00 ευρώ, με πτώση -0,60% με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 437 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,34 ευρώ, με πτώση -10,53% με όγκο 27,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,7440 ευρώ, με πτώση -3,38% και με κεφαλαιοποίηση 332 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκελισε στα 0,1650 ευρώ, με άνοδο +1,23% και όγκο 835 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 76 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,10 ευρώ, με άνοδο +0,83% και κεφαλαιοποίηση 240 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές – Ξεχώρισε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ +17,85%

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ,  Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ....
Στον αντίποδα, με απώλειες έκλεισαν Motor Oil,Αegean, Coca Cola...
H Coca Cola έκλεισε στα 16,99 ευρώ, με πτώση  -2,75% και κεφαλαιοποίηση στα 6,29 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 9,34 ευρώ, με άνοδο +0,92% και αποτίμηση 4,48 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,69 ευρώ, με άνοδο +9,03% και αποτίμηση 392 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 180 ευρώ, με άνοδο +9,76% και κεφαλαιοποίηση 418 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 6,05 ευρώ με άνοδο +3,24% και αποτίμηση 2,02  δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 8,90 ευρώ, με πτώση -0,22% και κεφαλαιοποίηση 734 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,6950 ευρώ με άνοδο +0,97% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 10,05 ευρώ, με πτώση -7,12% και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 5,27 ευρώ με άνοδο +5,19% και κεφαλαιοποίηση 753 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 11,18 ευρώ με  πτώση -1,93% και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,85 ευρώ, με άνοδο +10,80% και κεφαλαιοποίηση 623 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,82 ευρώ, με άνοδο +0,26% και κεφαλαιοποίηση στα 199 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0510 ευρώ, με άνοδο 4,08% και κεφαλαιοποίηση 48 εκατ. ευρώ.

Κραχ στα ομόλογα με το 10ετές 3,50% με την Ιταλία 2,31% και spread 119 μ.β.   

Κραχ σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα, μετά την κήρυξη του κορωνοιού σε πανδημία ενώ το ίδιο κλίμα επιθετικών πωλήσεων καταγράφεται και στα ομόλογα της Ευρώπης ειδικά στην Ιταλία όπου το spread με την Ελλάδα βρίσκεται στις 119 μ.β..  
Οι επενδυτές πουλούν assets που καταγράφουν κέρδη και έτσι εξηγείται η επιθετικότητα των πωλήσεων το τελευταίο διάστημα στα ελληνικά ομόλογα.
Να σημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί από την κρίση του κορωνοιού.  
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,49% πρόσφατα  για να φθάσει στο 2,83%.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 3,50% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 2,31%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 3,50% με το αμερικανικό 10ετές 0,81% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 119 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 226 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,15 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,12% με απόδοση αγοράς 2,27% και απόδοση πώλησης 1,97%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 103,15 μονάδες βάσης και απόδοση 2,35%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 103,25 μονάδες βάσης και απόδοση 2,59% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 103,35 μονάδες βάσης και απόδοση 2,64% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 95,45 μονάδες βάσης και απόδοση 2,55%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 106,20 μονάδες βάσης και απόδοση 2,86% με απόδοση αγοράς 2,93% και απόδοση πώλησης 2,78%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 107,50 μονάδες βάσης και απόδοση 3,42% με απόδοση αγοράς 3,50% και απόδοση πώλησης 3,38%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 110,50 μονάδες βάσης και απόδοση 2,91%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 88,50 μονάδες βάσης και 2,83% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 114,50 μονάδες βάσης και απόδοση 2,88%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 102,75 μονάδες βάσης και απόδοση 2,90%.
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 392 μονάδες βάσης από 262 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 366 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 18347 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,66% ή 366 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιθετικές πωλήσεις στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης λόγω χάους

Επιθετικές πωλήσεις σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και η γενικευμένη καραντίνα προκαλούν πανικό.   
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα 17 Μαρτίου 2020 στο 2,31%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 17/3/2020 στο -0,42%
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,909%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,38% με το ιστορικό χαμηλό -0,243% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,24% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,063% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,99% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,31% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,86%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS