Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σήμα κινδύνου σε ορκωτούς και εταιρίες από την ΕΛΤΕ για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού

tags :
Σήμα κινδύνου σε ορκωτούς και εταιρίες από την ΕΛΤΕ για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού
Οι τρεις επισημάνσεις για on going concern, disclosure και group audit
Την προσοχή των ορκωτών ελεγκτών λογιστών και ελεγκτικών εταιρειών για τις επιτπώσεις του κορωνοϊού εν όψει της σύνταξης ετήσιων αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις περιοδικών καταστάσεων (εισηγμένες εταιρίες) εφιστά με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.
Ειδικότερα καλεί τους ελεγτές να δώσουν έμφαση στα εξής:
• Την εκτίμηση τους σχετικά με τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα (going concern) δηλαδή αν και κατά πόσο η εταιρία είναι βιώσιμη το επόμενο δωδεκάμηνο.
• Τη συγκέντρωση επαρκών και κατάλληλων ελεγκτικών τεκμηρίων, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα αλλαγής του σχεδιασμού του ελέγχου και την ανάπτυξη τυχόν εναλλακτικών διαδικασιών, ιδιαίτερα στην περίπτωση ελέγχου ομίλων (group audit). Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επιτόπιου ελέγχου σε περιπτώσεις πολυεθνικής δραστηριότητας από τον group auditor.
• Την επάρκεια των γνωστοποιήσεων (disclosure) της ελεγχόμενης εταιρίας στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της κλειόμενης χρήσης 2019, σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19. Παρόλο που η εξάπλωση του κορωνοϊού αποτελεί μη διορθωτικό γεγονός (non – adjusting event), τα γεγονότα μετά την ημερομηνία ισολογισμού, δύναται να παρέχουν πρόσθετες σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις αβεβαιότητες που υπήρχαν κατά την ημερομηνία αυτή.
Για παράδειγμα είναι προφανές ότι εταιρίες του αεροπορικού κλάδου και ξενοδοχειακές επχιειρήσεις έχουν ήδη μετρήσιμες αλλά και εκτιμήσεις για επιδράσεις στα αποτελέσματά του κατά τη χρήση που διανύουμε οι οποίες σύμφωνα με την ΕΛΤΕ θα πρέπει να περιγραφούν κατά το δυνατόν αναλυτικότερα τις οικονομικές καταστάσεις.
Κατά την ΕΛΤΕ, με δεδομένο ότι ο βαθμός αβεβαιότητας αναφορικά με την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού Covid-19 παραμένει σημαντικός, κεντρικό θέμα συζήτησης αποτελούν, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε επίπεδο μεμονωμένων χωρών, οι οικονομικές επιπτώσεις του, οι οποίες θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια, την ένταση και τον βαθμό εξάπλωσης της νόσου.
Η ΕΛΤΕ επισημαίνει ότι λόγω των εκτάκτων γεγονότων που προέκυψαν λόγω κορωνοϊού εφόσον απαιτηθεί επιπλέον χρόνος για την ολοκλήρωση της ελεγκτικής εργασίας, είναι σημαντικό να υπάρξει και αντίστοιχη παράταση στη δημοσίευση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων.
Η ΕΛΤΕ όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία τόσο με τις εποπτικές αρχές των λοιπών κρατών  μελών όσο και με το ελεγκτικό επάγγελμα, παρακολουθεί στενά και αξιολογεί όλες τις τρέχουσες εξελίξεις, και θα προβαίνει, όταν απαιτείται, στις αναγκαίες ενέργειες και πρωτοβουλίες.

N.I.K.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης