Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρώπη, η πλέον πληττόμενη περιοχή παγκοσμίως από τον κορωνοϊό – Ξεπέρασε σε νεκρούς (3.482) την Κίνα – Κλειστά τα σύνορα για 30 ημέρες

tags :
Ευρώπη, η πλέον πληττόμενη περιοχή παγκοσμίως από τον κορωνοϊό – Ξεπέρασε σε νεκρούς (3.482) την Κίνα – Κλειστά τα σύνορα για 30 ημέρες
Σε καραντίνα όλη η Ευρώπη, λαμβάνονται πρωτόγνωρα περιοριστικά μέτρα
(upd2) Η Ευρώπη είναι η πλέον πληττόμενη περιοχή στον κόσμο από την πανδημία του κορωνοϊού καθώς για πρώτη φορά ο αριθμός των θυμάτων της ξεπέρασε αυτόν της Κίνας.
Συγκεκριμένα, η Ευρώπη μετρά ήδη 3.482 νεκρούς έναντι 3.237 που αναφέρει η Κίνα.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ευρώπη ανέρχονται ήδη σε 75.747 έναντι 80.894 στην Κίνα, τη στιγμή πάντως που η επιδημία τώρα αρχίζει να εξελίσσεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο ενώ στην Κίνα ο κορωνοϊός βρίσκεται σε τάση ύφεσης.
Σε δηλώσεις της η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen παραδέχθηκε ότι όλοι οι πολιτικοί αξιωματούχοι υποεκτίμησαν αρχικά τον κίνδυνο που συνεπάγεται ο κορωνοϊός, επισημαίνοντας ότι πλέον έχει καταστεί σαφές πως ο ιός αυτός θα απασχολεί την ΕΕ για πολύ καιρό ακόμα και ότι για αυτό το λόγο έχουν ληφθεί μέτρα, τα οποία πριν δύο εβδομάδες έμοιαζαν δρακόντεια.
Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε εντάσσονται και τα μέτρα που έλαβαν κατά την χθεσινή τους τηλεδιάσκεψη οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι αποφάσισαν μεταξύ άλλων περιορισμούς και αυστηρότατους ελέγχους στα εξωτερικά αλλά και εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε για τις επόμενες 30 μέρες αλλά με τρόπο που θα επιτρέπει την λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, την ενίσχυση των μέτρων για τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων πολιτών αλλά και τρόπους για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού.

Ursula von der Leyen (Κομισιόν): Υποεκτιμήσαμε στην αρχή την επιδημία του κορωνοϊού

Τη θέση ότι όλοι οι πολιτικοί αξιωματούχοι υποεκτίμησαν το εύρος του κινδύνου που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού διατύπωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
Σε δηλώσεις της στη γερμανική εφημερίδα Bild η επικεφαλής της Κομισιόν παραδέχθηκε ότι «πιστεύω ότι όλοι μας, που δεν είμαστε ειδικοί, υποεκτιμήσαμε στην αρχή τον κορωνοϊό».
«Όμως στο μεταξύ κατέστη σαφές ότι πρόκειται για έναν ιό που θα μας απασχολεί ακόμη για καιρό.
Κατανοήσαμε ότι όλα αυτά τα μέτρα, τα οποία πριν ακόμη δύο ή τρεις εβδομάδες έμοιαζαν δραστικά και δρακόντεια, θα έπρεπε να ληφθούν τώρα.
Η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της κρίσης» είπε η επικεφαλής της Κομισιόν, η οποία απέρριψε τον όρο «πόλεμο» εναντίον του SARS-CoV-2, τον οποίο χρησιμοποίησε αυτή την εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron.
«Προσωπικά δεν θα χρησιμοποιούσα τον όρο πόλεμο, όμως κατανοώ τα κίνητρα του Γάλλου προέδρου διότι ο κορωνοϊός είναι ένας ανησυχητικός εχθρός» τόνισε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Μοναδικός αόρατος εχθρός ο κορωνοϊός


Όπως δήλωσαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Layen, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν να συντονίσουν τη δράση τους απέναντι στον «ένα και μοναδικό αόρατο εχθρό, τον κορωνοϊό» περιορίζοντας όσο γίνεται την εξάπλωση του.
Εκτός από τους 27 αρχηγούς κρατών συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη επίσης οι Πρόεδροι του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοινώνοντας τα οικονομικά μέτρα υποστήριξης και ενίσχυσης της έρευνας για την εξεύρεση του εμβολίου παρουσιάσθηκε αισιόδοξη μάλιστα απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση λέγοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό θα μπορούσε «να επιτευχθεί μέχρι το φθινόπωρο».
Υπάρχουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις οι οποίες εργάζονται πάνω σε μία πατέντα σημείωσε η Von Der Layen η οποία δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη για την ομόφωνη υποστήριξη στις προτάσεις που είχε υιοθετήσει νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Αποφασίσαμε να εργασθούμε όλοι μαζί για την αντιμετώπιση αυτή της κρίσης και των συνεπειών της.
Στις προτεραιότητες που δόθηκαν η πρώτη είναι ο περιορισμός της επέκτασης του ιού και η μόλυνση του υιοθετώντας τις προτάσεις της Κομισιόν στα σύνορα για την διευκόλυνση της προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού και παραγωγής και διακίνησης ιατρικών συστημάτων ενώ οι συμπολίτες μας να μπορούν να επαναπατριστούν.
Για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της νόσου αποφασίσαμε στα εξωτερικά σύνορα για 30 ημέρες να μην γίνονται μη απαραίτητα ταξίδια» ανέφεραν οι επικεφαλής της ΕΕ, οι οποίοι δήλωσαν ικανοποιημένοι για την ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών να ενισχύσουν οικονομικά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που παράγουν ιατρικό εξοπλισμό στην υπηρεσία της πολιτικής προστασίας.
«Είναι, πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθεί πρόοδος σε αυτό το θέμα» ανέφεραν Michel και von der Leyen, οι οποίοι σχετικά με την έρευνα τόνισαν ότι «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη από τους επιστήμονες ερευνητές για αντιμετώπιση του Covid 19 και την πρόοδο για την εξεύρεση εμβολίου και καλούμε την Κομισιόν να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες προς αυτό τον σκοπό».
Όπως ανέφεραν, το τέταρτο σημείο των μέτρων αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών καλώντας το Eurogroup να εξειδικεύσει τα μέτρα με βάση τις προτάσεις της Κομισιόν ώστε να αντιμετωπισθούν σοβαρές συνέπειες σε κλάδους της οικονομίας.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε η ανάγκη «ευέλικτων μορφών εργασίας και προσαρμογή στην νέα κατάσταση με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
Παράλληλα οι 27 τονίζουν την ανάγκη αντιμετώπισης από κοινού των κοινωνικο-οικονομικών συνεπειών ώστε να δοθούν λύσεις και μέσα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Επίσης θα δοθούν κατευθύνσεις σε διπλωματικό επίπεδο στις τρίτες χώρες ώστε να επαναπατρισθούν το γρηγορότερο και να ξεπερασθούν οι όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες των ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι.
Εκεί όπου χρειάζεται θα χρησιμοποιηθούν οι μηχανισμοί της πολιτικής ευρωπαϊκής προστασίας, ενώ θα αποδεσμευθούν οι κατάλληλοι πόροι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Ο Michel ανακοίνωσε ότι μια δεύτερη τηλεδιάσκεψη κορυφής πρόκειται να πραγματοποιηθεί και την ερχόμενη εβδομάδα στη θέση της προγραμματισμένης για Πέμπτη και Παρασκευή συνάντησης των αρχηγών κρατών στις Βρυξέλλες.
Μετά από τις τρείς ώρες συνεδρίασης, τόνισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, το μήνυμα είναι ότι σφίγγουμε τη θηλιά σε μια σοβαρή και κρίσιμη κρίση πρωτόγνωρη για την Ευρώπη.
Image
Το Κοινό ανακοινωθέν της ΕΕ

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υπογραμμίζουν ότι «προτεραιότητα είναι η υγεία των Ευρωπαίων πολιτών και η ανάγκη να εργασθούμε μαζί και να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και των συνεπειών της».
Τα μέτρα προτεραιότητας είναι:
1 Ο περιορισμός επέκτασης του ιού.
2. Η παροχή ιατρικού εξοπλισμού
3. Η προώθηση της Έρευνας
4.Η αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών
5. Ο Επαναπατρισμός των εγκλωβισμένων στις τρίτες χώρες.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ιταλία

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 35.713.
Οι νεκροί έφτασαν τους 2.978. Παράλληλα, 4.025 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
 Χθες το σύνολο των κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 31.506 και είχαν χάσει την ζωή τους 2.503 άνθρωποι.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο , δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 475 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.207 νέα κρούσματα. Άλλα 1084 άτομα έγιναν αρνητικά στον ιό.
Την ίδια ώρα, 2.257 ασθενείς βρίσκονται στην εντατική μονάδα θεραπείας.
 Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 17.713 και οι νεκροί 1.959.
Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 4.525 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 458.
Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 3.214, με 94 νεκρούς.

Σε καραντίνα η Ισπανία με 602 νεκρούς και 13.716 κρούσματα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επίσημα η Ισπανία, όπου οι νεκροί λόγω COVID-19 έφτασαν τους 602 με ραγδαία αυξανόμενο ρυθμό και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα 13.716.
Η Ισπανία έχει τεθεί σε καραντίνα ενώ έχουν ληφθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τα 47 εκατομμύρια των Ισπανών, στους οποίους επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τους μόνο για να πάνε στη δουλειά τους ή για να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα.
Σημειώνεται πως τα πάντα έχουν κλείσει στην Ισπανία, με εξαίρεση μόνο τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, τα περίπτερα και τα βενζινάδικα ενώ περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε 14 πόλεις σε όλη την χώρα για να βοηθήσουν την αστυνομία στην εφαρμογή της καραντίνας.

Macron: Είμαστε σε πόλεμο – Σε ισχύ η απαγόρευση

Σε καραντίνα έθεσε τη Γαλλία για τις επόμενες 14 ημέρες ο πρόεδρος Emmanuel Macron, ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται σε «υγειονομικό πόλεμο» και ότι αναγκάζεται να λάβει πρωτόγνωρα μέτρα, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε η κατάσταση αυτή θα τελειώσει.
Ο γενικός περιορισμός του πληθυσμού, τον οποίο επέβαλε η κυβέρνηση Macron ξεκίνησε χθες Τρίτη 17/3 στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας).
Για τις επόμενες τουλάχιστον δύο εβδομάδες, περίπου 67 εκατομμύρια Γάλλοι καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις - για ανεφοδιασμό, λόγους υγείας-  κινδυνεύοντας με επιβολή προστίμου αν δεν το κάνουν.
Σημειώνεται ότι στη Γαλλία τα κρούσματα ανέρχονται σε 7.730 και οι θάνατοι σε 175, ενώ από αυτούς που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, οι 300 είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Ιστορικό διάγγελμα Merkel στους Γερμανούς 

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Γερμανία μετά το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, διεμήνυσε σε όλους τους τόνους σε έκτακτο διάγγελμά της η καγκελάριος Angela Merkel.
«Δεν υπήρξε μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από τον κορωνοϊό» είπε η καγκελάριος, σε ένα δραματικό έκτακτο διάγγελμα, το πρώτο στα 14 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.
«Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη, σαν να βρισκόμαστε σε πόλεμο» είπε η Αngela Merkel.
Έπειτα από δύο συνεχόμενες βραδιές με συνεντεύξεις Τύπου, κατά τις οποίες δημοσιεύτηκαν μέτρα που περιόρισαν τη ζωή των πολιτών στη Γερμανία, με σκοπό την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού, η Angela Merkel θέλησε να απευθύνει ένα διάγγελμα στον γερμανικό λαό.
«Πρέπει να περιορίσουμε τον κίνδυνο να μολύνουμε ο ένας τον άλλο, από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει εμβόλιο» δήλωσε η κυρία Merkel.
«Πρέπει να περιοριστούμε στο σπίτι μας, δυστυχώς» προσέθεσε.
Η Μέρκελ δήλωσε ότι οι περιοριστικοί περιορισμοί δεν έχουν ληφθεί ελαφρά τη καρδία.
«Για κάποιον σαν εμένα, για τον οποίο τα ταξίδια και η ελεύθερη κυκλοφορία ήταν αποτέλεσμα κοπιώδους προσπάθειας, τέτοιοι περιορισμοί μπορούν να δικαιολογηθούν μόνον εφόσον υπάρχει απόλυτη ανάγκη» είπε.
Η κυβέρνηση ζήτησε να κλείσουν όλα τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα θέατρα, αλλά και να ακυρωθούν σημαντικές εκδηλώσεις.
Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, έχουν επίσης κλείσει εργοστάσια και δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι εργάζονται από το σπίτι.
Η κυβέρνηση, επίσης, έχει δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο ώστε να προσφέρει ρευστότητα για να κρατήσει ζώσα την οικονομική ζωή του τόπου.
Η κυρία Merkel παρότρυνε επίσης τους Γερμανούς να μην πανικοβάλλονται και επεσήμανε πως υπάρχει επάρκεια αγαθών.
Eν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η Angela Merkel απευθύνεται στον γερμανικό λαό μια φορά τον χρόνο, κάθε νέο έτος.
Δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ έκτακτο διάγγελμα, παρότι έχει χειριστεί δύσκολα και σημαντικά ζητήματα, όπως η παγκόσμια οικονομική κρίση και η εισροή προσφύγων και μεταναστών στη γερμανική επικράτεια.
Οι προκάτοχοί της επίσης απευθύνονταν σπάνια μέσω της τηλεόρασης στον γερμανικό λαό.
Ο Helmut Kohl μίλησε απευθείας το 1990, πριν από την επανένωση της χώρας.
Ο διάδοχός του, Gerhard Schroeder, πραγματοποίησε τηλεοπτική συνάντηση το 2003, την παραμονή του πολέμου στο Ιράκ, για να επικρίνει τα σχέδια των ΗΠΑ για εισβολή.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η Γερμανία έχει αναφέρει 8.198 περιπτώσεις COVID-19 μέχρι σήμερα.

Ελβετία: Κίνδυνος να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία

Τα ελβετικά νοσοκομεία ίσως καταρρεύσουν, αν η επιδημία του νέου κορωνοϊού εξακολουθήσει να εξαπλώνεται γρήγορα ανέφερε ο επικεφαλής του τομέα μολυσματικών ασθενειών της ομοσπονδιακής υπηρεσίας υγείας της Ελβετίας.
«Ο ιός είναι μεταξύ μας, τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην εξαπλωθεί περαιτέρω.
Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν μολυνθεί και, αν αυτό συνεχιστεί, τα νοσοκομεία θα καταρρεύσουν» υπογράμμισε ο Daniel Koch.
Οι αρχές της Ελβετίας κινητοποίησαν έως και 8.000 μέλη του στρατού χθες, Δευτέρα, και απαγόρευσαν όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις αφού κήρυξαν την επιδημία covid-19 «εξαιρετική» κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την οποία απαιτούνται ριζικά μέτρα.
Στην Ελβετία τα κρούσματα ανέρχονται σε 2.700 ενώ 27 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Ρουμανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθεται για 30 ημέρες η Ρουμανία λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας κάλεσε τους πολίτες να ακούν τα μηνύματα των αρχών, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που τους δίνονται και να περιορίσουν κατά το μέγιστο δυνατό τις μετακινήσεις τους προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
Η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δίνει τη δυνατότητα στις αρχές να επιβάλουν σταδιακά μέτρα, εφόσον κριθεί αναγκαίο, όπως το κλείσιμο συνοριακών διαβάσεων, εστιατορίων, ξενοδοχείων, καφέ κα,, όπως και να εξετάσουν, όπου χρειάζεται, την κατάργηση αεροπορικών, σιδηροδρομικών ή ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης