Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Γιατί το δολάριο αντέχει, παρά την πανδημία του κορωνοϊού διεθνώς;

Goldman Sachs: Γιατί το δολάριο αντέχει, παρά την πανδημία του κορωνοϊού διεθνώς;
To δολάριο των ΗΠΑ αποτελεί εχέγγυο προστασίας για την αμερικανική οικονομία.
Σημαντική άνοδο σημειώνει το αμερικανικό δολάριο, παρά το ότι η αμερικανική οικονομία πλήττεται σφόδρα από την πανδημία του κορωνοϊού.
Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, στην προσπάθειά της να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα το δολάριο ενώ η οικονομία καταρρέει και οι επιπτώσεις του κορωνοϊού εξαπλώνονται, αναφέρει ως αιτία αύξησης της τιμής τoυ το ότι χρησιμοποιείται ευρέως ως αποθεματικό νόμισμα από πολλές κεντρικές τράπεζες του κόσμου.

Αυτός ο ρόλος του δολαρίου των ΗΠΑ αποτελεί εχέγγυο προστασίας για την αμερικανική οικονομία – ειδικά σε περιόδους δύσκολες όπως η τρέχουσα.
Πιο συγκεκριμένα, η Goldman Sachs αναφέρει πως για τρεις λόγους η τιμή του δολαρίου συνεχίζει να διαγράφει ανοδική πορεία.
Α) Σε δολάριο αποτιμώνται οι αμερικανικές αγορές μετοχών, αλλά και οι μεγαλύτερες κεφαλαιαγορές στον κόσμο.
Λόγω του μεγέθους των αμερικανικών αγορών, οι διεθνείς επενδυτές τείνουν να κατέχουν πολύ περισσότερα αμερικανικά assets, από ό,τι στις χώρες τους.
Ωστόσο, αυτή η ανισορροπία μπορεί να έχει επιπτώσεις στις αγορές συναλλάγματος.
Β) Όταν οι κεντρικές τράπεζες παρεμβαίνουν για την υπεράσπιση του νομίσματός τους, συνήθως πωλούν δολάρια των ΗΠΑ για να αγοράσουν το εθνικό τους νόμισμα.
Όμως, η πώληση δολαρίων μεταβάλλει τη σύνθεση των συναλλαγματικών διαθεσίμων.
Εν συνεχεία οι διαχειριστές συναλλαγματικών διαθεσίμων πραγματοποιούν πράξεις εξισορρόπησης, αγοράζοντας δολάρια ΗΠΑ έναντι άλλων νομισμάτων που χρησιμοποιούνται ως αποθεματικα, π.χ. EUR ή GBP, με αποτέλεσμα να αναπληρώνεται η ποσότητα του προτιμώμενου νομίσματος παρέμβασης (εν προκειμένω του δολαρίου).
Γ) Το δολάριο αποτελεί το βασικότερο νόμισμα για την αγορά και την πώληση αγαθών ανά τον κόσμο.
Παράλληλα, σε δολάρια αποτιμάται ο όγκος των παγκόσμιων συναλλαγών.
Σε μια οικονομική ύφεση: (i) οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων μειώνονται, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα έσοδα από δολάρια των ΗΠΑ,
(ii) ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μειώνεται, με αποτέλεσμα χαμηλότερα έσοδα από δολάρια ΗΠΑ για τους εξαγωγείς.
Ως εκ τούτου, μπορεί να υπάρξει έλλειψη σε δολάρια, κάτι που θα αυξήσει την τιμή του αμερικανικού νομίσματος, καταλήγει η Goldman Sachs.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης