Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μετά την Deutsche bank, η J P Morgan προειδοποιεί: Το ΑΕΠ των ΗΠΑ -14% στο β΄ τρίμηνο του 2020

Μετά την Deutsche bank, η J P Morgan προειδοποιεί: Το ΑΕΠ των ΗΠΑ -14% στο β΄ τρίμηνο του 2020
Αυτό το προφίλ ύφεσης στο ΑΕΠ προκαλεί αύξηση του ποσοστού ανεργίας από το σημερινό 3,5% σε 6,25% μέχρι τα μέσα του 2020, προτού μειωθεί στο 5,25% μέχρι το τέλος του 2020... κατά την J P Morgan
Προειδοποίηση σοκ από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα J P Morgan η οποία προβλέπει ότι λόγω της κρίσης του κορωνοιού το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μειωθεί -14% στο β΄ τρίμηνο του 2020.
Έτσι λοιπόν μετά τις προβλέψεις σοκ της Deutsche bank που βλέπει κατάρρευση έως -25% στο ΑΕΠ ορισμένων χωρών ήρθε να προστεθεί και η J P Morgan.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα μείωσε την πρόβλεψη για πραγματική ετήσια αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο στο -4%, ακολουθούμενη από ακόμη πιο αδύναμη ύφεση -14% το δεύτερο τρίμηνο, πολύ χειρότερη από την -5% της Goldman.
Ωστόσο, όπως και η Goldman, η JPM βλέπει επίσης ανάκαμψη σχήματος V στο τρίτο τρίμηνο 2020, όπου αναμένει ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας στο 8% το τρίτο τρίμηνο 2020, ακολουθούμενη από αύξηση 4% στο 4ο τρίμηνο.
Για ολόκληρο το έτος 2020 η JPMorgan αναμένει ανάπτυξη -1,5%, αριθμός που μπορεί να κριθεί άκρως αισιόδοξος εάν η αμερικανική οικονομία δεν ανακάμψει στο γ΄ τρίμηνο του 2020.
Αυτό το προφίλ ύφεσης στο ΑΕΠ προκαλεί αύξηση του ποσοστού ανεργίας από το σημερινό 3,5% σε 6,25% μέχρι τα μέσα του 2020, προτού μειωθεί στο 5,25% μέχρι το τέλος του 2020.
Η JPMorgan, παρά τη πρόβλεψη για ανάκαμψης σχήματος V, λέει ότι «το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας για το 2020 θα είναι  σημαντικά υψηλότερο από το σημερινό επίπεδο πρέπει να καταστήσει σαφές γιατί δεν θα ήταν ακριβές να το περιγράψουμε ως ανάκαμψη σχήματος V.
Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση θα μπορούσε να εμφανίσει ύφεση έως -20%.
Όπως και στο παρελθόν, αναφέρει η J P Morgan εξακολουθούμε να υποθέτουμε ότι το σημείο μηδέν της οικονομικής αδυναμίας είναι αεροπορικά ταξίδια, ταινίες, αθλητικά γεγονότα κλπ.
Στο πλαίσιο της εκτίμησης αυτής, οι κλάδοι αυτοί αντιπροσωπεύουν περίπου το 7% ΑΕΠ.
Υποθέτουμε ότι η δραστηριότητα σε αυτούς τους κλάδους πέφτει στο 63% της κανονικής δραστηριότητας τον Μάρτιο, ακολουθούμενη από 25% τον Απρίλιο, 63% τον Μάιο και ανακάμπτει πλήρως στο 100% της κανονικής δραστηριότητας τον Ιούνιο 2020.
Δεν υποθέτουμε την επανεμφάνιση του ιού το φθινόπωρο.
Μόνο με αυτές τις υποθέσεις, οι κλάδοι αυτοί θα αφαιρέσουν  4% από την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου 2020 και σχεδόν 11% - από την ανάπτυξη του Q2 πριν προσθέσει 7% στην ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου 2020.
Στο τρίτο τρίμηνο του 2020 θα καταγραφεί στις ΗΠΑ και διεθνώς το δευτερογενές σοκ δηλαδή χρεοκοπίες εταιριών, ζημίες σε επιχειρήσεις και άλλα.
Όλα αυτά θα πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα αλλά το πόσο δεν μπορεί να εκτιμηθεί σε αυτή την φάση.
Δημοσιονομικές και νομισματικές παρεμβάσεις θα υπάρξουν κάθε φορά πιο έντονες.
Η Fed έχει ήδη κάνει πολλά και θα προσπαθήσει να κάνει περισσότερα.
Επιπλέον, περιμένουμε τώρα 1 τρισεκ. δολάρια για την στήριξη στην οικονομία.
Αναμένουμε ότι αυτό θα έρθει μέσω
1)άμεσων πληρωμών σε μετρητά σε νοικοκυριά περίπου 1000 δολάρια ανά οικογένεια,
2)υποστήριξη σε δημόσια και τοπικά οικονομικά, και
3)παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις που περνούν κρίση.
Ενώ ο σχεδιασμός είναι σαφής η διάθεση των κεφαλαίων στην οικονομία θα διαρκέσει μερικούς μήνες και αναμένεται να κορυφωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2020.
Στο σύστημα πάντως καταγράφεται αδυναμία της ζήτησης αλλά και αδυναμία προσφοράς.
H FED έχει θέσει στόχο 2% πληθωρισμό αλλά όπως αναφέρει η J P Morgan σχεδόν περιπαικτικά οι τιμές στα χαρτιά υγείας ή στα καθαριστικά χεριών δεν θα δημιουργήσουν πληθωρισμό
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/PubServlet%20%285%29.png?itok=Q7-Iav03
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης