Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εκτιμήσεις για «βουτιά» έως 40-50% στην κατανάλωση καυσίμων και 10% στη ζήτηση ρεύματος λόγω κορωνοϊού

tags :
Εκτιμήσεις για «βουτιά» έως 40-50% στην κατανάλωση καυσίμων και 10% στη ζήτηση ρεύματος λόγω κορωνοϊού
Οι εγχώριοι προμηθευτές ηλ. ενέργειας ευελπιστούν σε μέτρα στήριξης, όπως το υπό εξέταση σχέδιο σε άλλες χώρες για κρατική καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων
Κατακόρυφη μείωση της ζήτησης σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια έχουν προκαλέσει τα κυβερνητικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό πιέζοντας τις εταιρίες του κλάδου που βλέπουν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται σημαντικά.
Η ζήτηση στις βενζίνες έχει υποχωρήσει ήδη σε ποσοστό 20% σε σχέση με πέρυσι ενώ εκτίμηση της αγοράς είναι ότι καθώς τα μέτρα θα κλιμακώνονται η μείωση θα φτάσει τον Απρίλιο στο 40-50%.
Την αγορά καυσίμων σώζει προς το παρόν το πετρέλαιο θέρμανσης η ζήτηση του οποίου εμφανίζει αύξηση 20% ως αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών και θερμοκρασιών και της παραμονής στο σπίτι. Σε ό,τι αφορά πάντως τις τιμές, διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα ακολουθώντας την πορεία της τιμής του αργού και των προϊόντων στη διεθνή αγορά, αν και εξακολουθούν να αποκλίνουν σημαντικά ακόμη.

Υποχώρηση των τιμών

Η διυλιστηριακή τιμή υποχώρησε από την 1η Μαρτίου κατά 15,4% από τα 1125,85 ευρώ το κυβικό στα 952,08 ευρώ το κυβικό. Η μέση τιμή της βενζίνης το ίδιο διάστημα υποχώρησε από το από το 1,593 ευρώ το λίτρο στο 1,489 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης από το 1,002 ευρώ το λίτρο στο 0,912 ευρώ το λίτρο.
Η υστέρηση που εμφανίζει η μείωση της τιμής στην αντλία οφείλεται, σύμφωνα με την πλευρά των πρατηριούχων, στο γεγονός ότι η ζήτηση είναι περιορισμένη με αποτέλεσμα να διακινούνται ακόμη αποθέματα προηγούμενων ημερών. Αυτό σημαίνει ότι η πλήρης μείωση που προκύπτει από τις διεθνείς τιμές θα περάσει στην αντλία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Εκτός κατανάλωσης ρεύματος κλάδοι με σημαντικό μερίδιο

Σημαντική υποχώρηση της ζήτησης καταγράφεται και στην ηλεκτρική ενέργεια με την αγορά να αναμένει υποχώρηση ακόμη και σε ποσοστό 10% εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης με τον κορωνοϊό τον Μάιο. Η ζήτηση που διαχρονικά την άνοιξη κυμαίνεται στα χαμηλότερα ετήσια επίπεδα έχει υποχωρήσει περαιτέρω, καθώς εκτός λειτουργίας έχουν βρεθεί κλάδοι με σημαντικό μερίδιο κατανάλωσης, όπως πολυκαταστήματα, χώροι εστίασης, εμπορικά και ξενοδοχειακές μονάδες.
Τις ώρες αιχμής, οι οποίες λόγω του “μένουμε σπίτι” έχουν μεταφερθεί από το μεσημέρι γύρω στις 8 με 9 το βράδυ, η ισχύς φτάνει οριακά τα 6.500 μεγαβάτ ενώ καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας κυμαίνεται γύρω στα 5.500 μεγαβάτ. Σε χαμηλά επίπεδα διαμορφώνεται και η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), η χονδρική δηλαδή τιμής της αγοράς που αποτελεί και τη βάση διαμόρφωσης των τιμολογίων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Προβληματισμός των προμηθευτών ηλ.ενέργειας

Αύριο για όλη την διάρκεια της ημέρας, με βάση τον προγραμματισμό μονάδων που έχει κάνει ο ΑΔΜΗΕ για την κάλυψη της ζήτησης, η ΟΤΣ κινείται στα 30 ευρώ η μεγαβατώρα και το βράδυ σκαρφαλώνει στα 43,9 ευρώ η μεγαβατώρα. Στα χαμηλά επίπεδα της Οριακής Τιμής συνέβαλαν οι ΑΠΕ οι οποίες καλύπτουν τα 3.500 μεγαβάτ.
Περί τα 700 μεγαβάτ καλύφθηκαν από εισαγωγές καθώς οι τιμές στις γειτονικές χώρες διαμορφώνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ενώ οι θερμικές μονάδες (φυσικό αέριο και λιγνίτες) κάλυψαν ισχύ 1.500 μεγαβάτ. Η εξέλιξη της ζήτησης, σε συνδυασμό με την δυστοκία επιχειρήσεων που έκλεισαν αλλά και νοικοκυριών που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται στο να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους, προβληματίζει τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι φέρονται να ευελπιστούν σε μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση.
Προμηθευτές ενέργειας στρέφουν τα βλέμματά τους σε άλλες χώρες που έπληξε ο κορονοϊός όπως η Ιταλία και η Γαλλία. Ενα μέτρο που εξετάζουν αυτές οι χώρες, και στο οποίο ευελπιστούν και οι εγχώριοι προμηθευτές, είναι η πληρωμή των ρυθμιστικών χρεώσεων από το κράτος, υπό την προϋπόθεση ότι οι καταναλωτές θα πληρώσουν τον λογαριασμό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ρεύματος.
 
Πηγή: worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης