Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στους 6 οι νεκροί, 464 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκτιμήσεις για 3.000 στην Ελλάδα - Κλείνουν τα ξενοδοχεία έως τέλη Απριλίου

tags :
Στους 6 οι νεκροί, 464 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκτιμήσεις για 3.000 στην Ελλάδα - Κλείνουν τα ξενοδοχεία έως τέλη Απριλίου
Σε ισχύ από σήμερα 19/3 το διευρυμένο ωράριο των σούπερ μάρκετ - Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά - Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων
(upd6) Σε 46 αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν στην Ελλάδα.
Ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε συνολικά τα 464 και οι νεκροί είναι 6.
Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην Αττική.
Συνολικά 72 κρούσματα είναι απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης.
Συνολικά 78 άνθρωποι νοσηλεύονται εκ των οποίων οι 16 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.
Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα όλοι λαμβάνουν αντιική θεραπεία.
Ο μέσος όρος της ηλικίας όσων νοσηλεύονται είναι τα 68 έτη και όσων είναι διασωληνωμένοι τα 69 έτη.
Μέχρι στιγμής 19 άτομα πήραν εξιτήριο.
Όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας με τα σημερινά (19/3)  στοιχεία φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται η εκτίμηση της ομάδα της αναπληρώτριας καθηγήτριας Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνας Σύψα ότι στην χώρα μας υπάρχουν αυτή τη στιγμή 2.000 με 3.000 κρούσματα του κορωνοϊού.
Μία αισιόδοξη πληροφορία έδωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας για την παρασκευή εμβολίου.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι ξεκίνησε στις ΗΠΑ η πρώτη πειραματική κλινική έρευνα για εμβόλιο που θα εξετάσει 45 ανθρώπους σε διαφορετικές δόσεις του νέου εμβολίου.
«Ήδη 4 εθελοντές έχουν πάρει την πρώτη δόση.
Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε 3 μήνες και δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε μαζική παραγωγή εμβολίου πριν περάσει το καλοκαίρι», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.
Παράλληλα επανέλαβε ότι η θνητότητα του κορωνοϊού στους ανθρώπους χωρίς υποκείμενο νόσημα παραμένει κάτω από 1%.
Όπως ανέφερε στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να προφυλαχθούν οι ευπαθείς ομάδες και να κολλήσουμε όσο το δυνατόν λιγότεροι ταυτόχρονα.
Επιπλέον ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες των φαρμάκων για τους ασθενείς.
«Τα σοβαρά περιστατικά απαιτούν συνδυασμένη θεραπεία με κοκτέιλ φαρμάκων που κάποια είναι μόνο νοσοκομειακά είδη.
Ειδική ομάδα της επιτροπής μας εξετάζει πιθανή χορήγηση ορού από ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από την νόσο», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Χαρδαλιάς: Η κυκλοφορία να περιοριστεί στο ελάχιστο

Νέες συστάσεις προς τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες, έκανε πριν από λίγο ο υφυπουργός Προστασίας του πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς.
«Η κυκλοφορία να περιοριστεί στο ελάχιστο για την εξυπηρέτηση ζωτικών αναγκών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς ο οποίος αναφέρθηκε και στα νέα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για να εμποδίσει την εξάπλωση της νόσου όπως το κλείσιμο των ξενοδοχείων από την προσεχή Δευτέρα.
Επανέλαβε επίσης ότι όλοι οι πολίτες που επιστρέφουν στη χώρα από το εξωτερικό θα πρέπει να μπαίνει σε 14ημερη καραντίνα και ότι από αύριο θα υπάρχει αυστηρή παρακολούθηση του συγκεκριμένου μέτρου από τις αρχές.

Μητσοτάκης: Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο-Έκτακτο δώρο σε ήρωες γιατρούς-νοσηλευτές

Μήνυμα ότι δεν ανεχθεί τον αδικαιολόγητο εφησυχασμό έστειλε με μήνυμα του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διευκρίνισε ότι το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί κανονικά και εξήγγειλε έκτακτο δώρο για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.
Μάλιστα ανέφερε ότι ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου θα δοθεί και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους.
Το μέτρο δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αλλά τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους της χώρας.
Το κράτος, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και αναστέλλει την υποχρέωση καταβολής εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Το επίδομα 800 ευρώ θα λάβουν και όσοι απολύθηκαν ή υποχρεώθηκαν σε παραίτηση από την 1η Μαρτίου και μετά.
«Σε κάθε περίπτωση, έκτακτο δώρο Πάσχα θα πάρουν φέτος οι ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες: Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, που δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους μας υγιείς. Θέλω να τονίσω, για άλλη μια φορά, ότι κανείς στην πατρίδα μας δεν θα μείνει μόνος μέχρι να περάσει κι αυτή η περιπέτεια», είπε ο πρωθυπουργός.
Για την οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι.
«Τώρα, ωστόσο, έχουμε περισσότερα όπλα στη φαρέτρα μας για να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής. Μετά την απαλλαγή μας από τα δυσβάσταχτα υπερπλεονάσματα του παρελθόντος, η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ εντάσσει για πρώτη φορά και τη χώρα μας σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Επιπλέον εξήγησε ότι η εξέλιξη αυτή δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα πολύ πιο φιλόδοξο πρόγραμμα υποστήριξης της πραγματικής οικονομίας.
«Το πρόγραμμα αυτό είναι δυναμικό και θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις εξελίξεις.
Σήμερα, ανακοινώνω ότι ο Προϋπολογισμός του Κράτους αναθεωρείται. Έτσι, πέραν των μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ύψους 3,8 δισ., θα διατεθούν ακόμη περίπου 3 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τουλάχιστον αλλά τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κλείνουν τα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα

Το υπουργείο Τουρισμού με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, ανακοινώνει την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας έως τέλος Απριλίου με την υποχρέωση να λειτουργεί 1 ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και 3 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η απόφαση θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23η Μαρτίου.

Αναστέλλεται από αύριο 20/3 η μεταμεσονύκτια λειτουργία μετρό και τραμ

Αναστέλλεται από αύριο Παρασκευή 20/3 η μεταμεσονύκτια λειτουργία του μετρό (γραμμές 2 & 3) και του τραμ λόγω της μεγάλης πτώσης της επιβατικής κίνησης.
Παράλληλα ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε πως για το ίδιο λόγο αποφάσισε τη μείωση της συχνότητας των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Είναι χαρακτηριστικό πως η επιβατική κίνηση στα μέσα μεταφοράς έχει μειωθεί κατά 70% τις τελευταίες ημέρες.
Έτσι, τα δρομολόγια του μετρό και του τραμ από αύριο Παρασκευή 20/3 και μέχρι νεοτέρας, σταματούν τα μεταμεσονύχτια δρομολόγια τους (λειτουργούσαν Παρασκευή και Σάββατο έως 02.30) δεδομένο ότι μαγαζιά εστίασης, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.λπ. είναι πλέον κλειστά.
Επιπλέον, ο ΟΑΣΑ προχωρά και στην μείωση της συχνότητας των δρομολογίων στα μέσα σταθερής τροχιάς.
Σε ό,τι αφορά τις γραμμές 2 & 3 του μετρό, τα δρομολόγια θα εκτελούνται από την έναρξη της βάρδιας έως τις 06.30 το πρωί ανά 10 λεπτά, από 06.30 έως 22.00 ανά 7 λεπτά και από τις 22.00 έως τη λήξη της βάρδιας ο χρόνος διέλευσης των συρμών θα είναι στα 10 λεπτά.
Οι συχνότητες των δρομολογίων στη γραμμή 1 του μετρό (ΗΣΑΠ) θα είναι από τις 05.30 έως τις 22.00 ανά 7,5 λεπτά και από τις 22.30 έως τη λήξη της βάρδιας η κυκλοφορία των συρμών θα κυμαίνεται από 11,5 λεπτά έως 15 λεπτά.
Τα δρομολόγια του τραμ (σημειωτέον διεξάγονται μόνο στη Γραμμή 5 -Πλάτωνας- από τη στάση Ασκληπιείο Βούλας έως τη στάση Κασομούλη) θα πραγματοποιούνται κάθε 11 λεπτά από τις 05.30 έως και 21.00 και από 21.00 έως λήξη βάρδιας κάθε 12 λεπτά.
Ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ έχουν μειωθεί αισθητά καθώς έχει τεθεί σε λειτουργία το θερινό ωράριο.
Το επιβατικό κοινό θα μπορεί να ενημερώνεται για το ημερήσιο ειδικό πρόγραμμα εκτέλεσης δρομολογίων για κάθε γραμμή από την εφαρμογή OASA Telemetics, την ιστοσελίδα της τηλεματικής, καθώς και από το πληροφοριακό κέντρο 11185.

Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων – Αυστηρά πρόστιμα

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Πέμπτη 19/3 η απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με συμμετοχή 10 ή περισσότερων ατόμων, με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση, ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών.
Αυτό ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή (18/3) ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος είπε πως αποθαρρύνονται αυστηρά οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε κλειστό χώρο με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, είπε πως οφείλουν να λειτουργούν μέσω τηλεργασίας, ενώ όπου από τη φύση της επιχείρησης δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, οι επιχειρήσεις λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής, τηρώντας αυστηρά την αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων.
Επανέλαβε την αυστηρή σύσταση ότι οι πολίτες πρέπει να παραμένουν στην κατοικία τους ώστε να αποφύγουν στοι μέγιστο βαθμό επαφές με άτομα εκτός του στενού οικεγενιακού τους κύκλου.
Η μάχη εναντίον του κορονοϊού είναι διαρκής, μας αφορά όλους, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και σήμερα με τον υπουργό Υγείας κατά τη σημερινή τους επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, όπως ανέφερε.

Σε ισχύ το διευρυμένο ωράριο των σούπερ μάρκετ

Από σήμερα Πέμπτη 19/3 τέθηκε σε εφαρμογή το διευρυμένο ωράριο των σούπερ μάρκετ.
Πλέον τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά από τις 07:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 09:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής.
Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης είπε πως υποχρεούνται από την Πολιτεία οι αλυσίδες λιανικής να ανοίξουν την Κυριακή.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ και απαντώντας σε στέλεχος μεγάλης αλυσίδας που δήλωνε ότι δεν θα ανοίξει η εταιρία τα καταστήματά της την ερχόμενη Κυριακή, ο κ.Παπαθανάσης σημείωσε ότι επειδή έχουν αυξηθεί πολύ οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ μπορούν να κάνουν προσλήψεις και να καλυφθούν οι περισσότερες ώρες λειτουργίας.   
«Είναι ευκαιρία σε μια στιγμή που η ανεργία αυξήθηκε να στηριχθεί ο κόσμος της εργασίας», τόνισε ο κ.Παπαθανάσης υπογραμμίζοντας ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας υπάρχει στενή εποπτεία για την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας.

Στις 174 οι συλλήψεις για την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού

Στις 174 ανέρχονται οι συλλήψεις σε όλη την Ελλάδα για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, από την Πέμπτη 12/3 έως σήμερα έχουν βεβαιωθεί 167 παραβάσεις.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:
-    Την Πέμπτη 12/3 έγιναν 4 παραβάσεις με 5 συλλήψεις,
-    Την Παρασκευή 13/3 1 παράβαση με 1 σύλληψη,
-    Το Σάββατο 14/3 86 παραβάσεις με 90 συλλήψεις,
-    Την Κυριακή 15/3 31 παραβάσεις με 31 συλλήψεις,
-    Την Δευτέρα 16/3 16 παραβάσεις με 16 συλλήψεις,
-    Την Τρίτη 17/3 7 παραβάσεις με 7 συλλήψεις και
-    Την Τετάρτη 18/3 22 παραβάσεις με 24 συλλήψεις.
Ανά περιοχή πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες συλλήψεις: 66 στην Αττική, 29 στη Δυτική Ελλάδα, 11 στη Θεσσαλία, 9 στη Θεσσαλονίκη, 9 στην Κεντρική Μακεδονία, 8 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 7 στο Νότιο Αιγαίο, 7 στην Κρήτη, 6 στη Δυτική Μακεδονία, 6 στην Πελοπόννησο, 6 στη Στερεά Ελλάδα, 4 στο Βόρειο Αιγαίο, 4 στα Ιόνια Νησιά και 2 στην Ήπειρο.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι συλληφθέντες λειτουργούσαν κομμωτήρια, καφετέριες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ανθοπωλεία, γήπεδα, καταστήματα ενδυμάτων κ.λ.π., για τα οποία ισχύει το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.
Σημειώνεται, επίσης, ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
 
Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ανοιχτά είναι τα εξής καταστήματα:
-    Λιανικό εμπόριο τροφίμων: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες
-     Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
-    Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away).
-    Πρατήρια υγρών καυσίμων
-    Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)
-    Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων
-    Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
-    Καθαριστήρια
-    Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
-    Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων
-    Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών
-    Γραφεία τελετών (κηδειών)
-    Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας
-    Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στην προσέλευση είναι επίσης τα καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop) καθώς και εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης, call centers, με ειδική πρόβλεψη για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.

Επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους από 18 Μαρτίου 2020‬

Η λίστα με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές βάσει των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορω νοϊού με βάση τις ακόλουθες δραστηριότητες (αναφέρεται ο αντίστοιχος Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας ΚΑΔ) έως ‪31 Μαρτίου 2020‬ είναι:
 - 4719 'Αλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από είδη ψιλικών ‪47.19.10.01‬ και περιπτέρων ‪47.19.10.02‬ και υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.)
- 4741 Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.).
- 4742 Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.).
- 4743 Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.).
- 4751 Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.).
- 4752 Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.).
- 4753 Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.).
- 4754 Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.).
- 4759 Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.).
- 4761 Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.).
- 4762 Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από λιανικό εμπόριο εφημερίδων 47.62.62 και υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.).
- 4763 Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.).
- 4764 Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.).
- 4765 Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.).
- 4771 Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.).
- 4772 Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.).
- 4775 Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από Λιανικό εμπόριο χαρτιού υγείας, χαρτομάντιλων, μαντιλιών και πετσετών καθαρισμού προσώπου, τραπεζομάντιλων και πετσετών φαγητού, από χαρτί 47.75.76.19 και υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.).
- 4777 Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.).
- 4778 'Αλλο λιανικό εμπόριο καινούργιων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από Λιανικό εμπόριο υλικών καθαρισμού 47.78.84, Λιανικό εμπόριο καύσιμου πετρελαίου οικιακής χρήσης, υγραερίου, άνθρακα και ξυλείας 47.78.85, Λιανικό εμπόριο ακατέργαστων αγροτικών προϊόντων π.δ.κ.α. 47.78.87, Λιανικό εμπόριο μηχανημάτων και εξοπλισμού π.δ.κ.α. 47.78.88, και υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.).
- 4779 Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα.
- 4781 Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, εξαιρουμένων των λαϊκών αγορών (κλείνουν οι δημοτικές αγορές).
- 4782 Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές 4789 Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, πλην χαρτικών, ειδών καθαριότητας και προσωπικής φροντίδας.
- 5520 Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής εκτός εποχικής λειτουργίας.
- 5530 Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα.
- 5610 Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κτλ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά.
- 5621 Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering).
- 5630 Δραστηριότητες παροχής ποτών (χορευτικά κέντρα, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, καφενεία, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κτλ.), με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κτλ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά.
- 5914 Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών.
- 7721 Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.).
- 7722 Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.).
- 7729 Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.).
- 8230 Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων.
- 8510 Προσχολική εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση.
- 8520 Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση.
- 8531 Γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση.
- 8532 Τεχνική και επαγγελματική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση.
- 8541 Μεταδευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση.
- 8542 Τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση
- 8551 Αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση.
- 8552 Πολιτιστική εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση.
- 8553 Δραστηριότητες σχολών ερασιτεχνών οδηγών, εξαιρείται η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση.
- 8559 'Αλλη εκπαίδευση π.δ.κ.α., εξαιρείται η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση.
- 8560 Εκπαιδευτικές υποστηρικτικές δραστηριότητες, εξαιρείται η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση.
- 8891 Δραστηριότητες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, εξαιρείται η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση.
- 9004 Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες.
- 9101 Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων.
- 9102 Δραστηριότητες μουσείων.
- 9103 Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών.
- 9104 Δραστηριότητες βοτανικών και ζωολογικών κήπων και φυσικών βιοτόπων.
- 9200 Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα (συμπεριλαμβανομένων καζίνο, χαρτοπαιχτικών λεσχών κτλ.), εξαιρουμένων των υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας (on line) σύνδεση (ΚΑΔ: 92.00.14) και υπηρεσιών στοιχημάτων σε απευθείας (on line) σύνδεση (ΚΑΔ: 92.00.21).
- 9311 Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων.
- 9312 Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων πλην αθλητών και ομάδων που είναι σε προετοιμασία ολυμπιακών αγώνων 2020.
- 9313 Εγκαταστάσεις γυμναστικής.
- 9319 'Αλλες αθλητικές δραστηριότητες πλην αθλητών και ομάδων που είναι σε προετοιμασία ολυμπιακών αγώνων 2020.
- 9321 Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων.
- 9329 'Αλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας.
- 9602 Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής.
- 9604 Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία.
- 881015 Υπηρεσίες κέντρων ημερήσιας φροντίδας ενηλίκων με αναπηρίες.
- ‪47767701‬ Λιανικό εμπόριο ανθέων, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.).
- ‪47767703‬ Λιανικό εμπόριο αποξηραμένων φυτών, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.).
- ‪47767710‬ Λιανικό εμπόριο κομμένων ανθέων και μπουμπουκιών τους, συνθέσεων ανθέων, καθώς και ανθοδεσμών, στεφανιών και παρόμοιων ειδών, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.).
- ‪47767711‬ Λιανικό εμπόριο μερών φυτών, χορταριών, βρύων και λειχήνων, κατάλληλων για διακοσμητική χρήση, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.).
- ‪47767712‬ Λιανικό εμπόριο -μετά από εισαγωγή- ανθέων, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.).
- ‪56292002‬ Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες αθλητικών εγκαταστάσεων.
- ‪56292004‬ Υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία).
- ‪56292005‬ Υπηρεσίες που παρέχονται από φοιτητικά εστιατόρια, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away).
- ‪82191101‬ Υπηρεσίες παραγωγής φωτοτυπιών και φωτοαντιγράφων.
- ‪82191102‬ Υπηρεσίες πολυγραφήσεων και φωτοαντιγράφων.
- ‪94991601‬ Υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.
- ‪94991602‬ Υπηρεσίες ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών.
- ‪96091906‬ Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων.
- ‪96091908‬ Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων.
- ‪96091909‬ Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ).
- ‪96091912‬ Υπηρεσίες ιερόδουλου.
- ‪96091916‬ Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κλπ (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις).
- ‪96091917‬ Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing).
- Η δραστηριότητα όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in-a-shop), βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά.
  Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ολοκληρώνει την ανακοίνωσή του σημειώνοντας ότι «θα συνεχίσει να είναι σε συνεχή επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς, για να στηρίξει με συντονισμένες ενέργειες τον εμπορικό κόσμο, με σκοπό να εξαγγελθούν το γρηγορότερο δυνατόν εξειδικευμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, που αποτελούν επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση χιλιάδων καταστημάτων και τη διατήρηση των αντίστοιχων θέσεων εργασίας».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης