Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νέα τροπολογία για το ΛΕΠΕΤΕ - Αποδεσμεύονται τα 40 εκατ. ευρώ, μειώνονται οι συντάξεις από το 2025

tags :
Νέα τροπολογία για το ΛΕΠΕΤΕ - Αποδεσμεύονται τα 40 εκατ. ευρώ, μειώνονται οι συντάξεις από το 2025
Η κυβέρνηση μετατρέπει το ποσό που έχει δεσμεύσει στην Εθνική τράπεζα ο νόμος Πετρόπουλου (40 εκ. ευρώ) σε εισφορές οι οποίες θα καταβάλλονται σε βάθος χρόνου 12 ετών
Λύση στο πρόβλημα του ΛΕΠΕΤΕ επιχειρεί η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατίθεται στην Βουλή με την οποία μεταφέρει τα βάρη της Εθνικής τράπεζας (40 εκ.) σε μάκρος 12 ετών με επιβάρυνση 3,3 εκατ. ευρώ το έτος (εισφορά), ενοποιεί το επικουρικό Ταμείο στον e-ΕΦΚΑ, εξομοιώνοντας τους συνταξιούχους οι οποίοι από το 2025 θα υποστούν μειώσεις στις συντάξεις.
Με την συγκεκριμένη λύση η κυβέρνηση μετατρέπει το ποσό που έχει δεσμεύσει στην Εθνική τράπεζα ο νόμος Πετρόπουλου (40 εκ. ευρώ) σε εισφορές οι οποίες θα καταβάλλονται σε βάθος χρόνου 12 ετών (μέχρι το 2032), δίνοντας έτσι λύση στην τράπεζα που αντιδρούσε και είχε προσφύγει στο ΣτΕ. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εν ενεργεία υπάλληλοι δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές.
Συγκεκριμένα, με την τροπολογία αλλάζει το άρθρο 24 του ν. 4618/2019 αναφορικά με την υπαγωγή ασφαλισμένων και συνταξιούχων του Ειδικού Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΛΕΠΕΤΕ) και του Ειδικού Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος-Πρώην Προσωπικού Εθνικής Ακινήτων ΑΕ (ΕΛΕΠΕΤΕ-Π.Π.ΕΘΝΑΚ), στον κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ με τα οποία:
1.    Επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης στους δικαιούχους αυτής. Σε περίπτωση που το καταβλητέο κατά τις 31.12.2019 ποσό συντάξεων είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό τους, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στους δικαιούχους ως προσωπική διαφορά μέχρι τις 31.12.2024. Από 1.1.2025 και εφεξής οι συντάξεις καταβάλλονται στο ποσό που διαμορφώνονται σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, χωρίς περαιτέρω αναπροσαρμογή τους
2.    Προβλέπεται η καταβολή επιπρόσθετης ασφαλιστικής εισφοράς από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος προς τον κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, η οποία ανέρχεται για τα έτη 2018-2032 σε ποσοστό 12% επί των μικτών αποδοχών των απασχολουμένων στην Ε.Τ.Ε., προκειμένου να καλυφθεί εν μέρει η επιβάρυνση, που προκαλείται στον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ από την ένταξη σε αυτόν, των ως άνω ασφαλισμένων.
3.    Με την επιπρόσθετη εισφορά της Ε.Τ.Ε. για τα έτη 2019 και 2020 συμψηφίζεται η επιπρόσθετη εισφορά που έχει καταβληθεί από την Ε.Τ.Ε. στο τ. ΕΤΕΑΕΠ κατ' εφαρμογή του άρθρου 24 του ν.4618/2019.
Επίσης, με την τροπολογία δύνανται να ασφαλίζονται πρώην εργαζόμενοι των πιστωτικών ιδρυμάτων, οι οποίοι συνεχίζουν να απασχολούνται στις εταιρίες του ν.4354/2015 και όσοι εργαζόμενοι ασφαλίζονται στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Ιονικής - Λαϊκής Τράπεζας και άλλων Τραπεζών (ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ), για παροχές υγειονομικής περίθαλψης, σε είδος και σε χρήμα, στους ενταχθέντες στον τ. ΕΦΚΑ τομείς του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω.) του άρθρου 53 ν. 4387/2016, κατόπιν αίτησής τους.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Με την προτεινόμενη διάταξη αντικαθίσταται το άρθρο 24 του ν. 4618/2019 και πλέον εξασφαλίζεται η καταβολή επικουρικής σύνταξης στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του Ειδικού Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΛΕΠΕΤΕ) και του Ειδικού Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος-Πρώην Προσωπικού Εθνικής Ακινήτων ΑΕ (ΕΛΕΠΕΤΕ-Π.Π.ΕΘΝΑΚ), από τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης e- Ε.Φ.Κ.Α. Με τον τρόπο αυτό, οι δικαιούχοι σύνταξης των ανωτέρω Λογαριασμών εντάσσονται στον κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.
Παράλληλα, προβλέπεται η καταβολή επιπρόσθετης εισφοράς από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος προς τον κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, βάσει μελέτης της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής προκειμένου να καλυφθεί εν μέρει η επιβάρυνση που προκαλείται στο τελευταίο από την ένταξη σε αυτό των ως άνω ασφαλισμένων. Με τον τρόπο αυτό ρυθμίζεται το ζήτημα που έχει προκύψει για τους δικαιούχους των ανωτέρω Λογαριασμών, από την οικονομική δυσπραγία των Λογαριασμών αυτών να καταβάλλουν τις συντάξεις.
Επίσης, προβλέπεται ότι η σύνταξη υπόκειται σε εισφορές υγείας υπέρ Ταμείου Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ), σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης και Παροχών αυτού, για τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ και υπέρ Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), για τους συνταξιούχους του ΕΛΕΠΕΤΕ- Π.Π. ΕΟΝΑΚ, πλην όσων έχουν ενταχθεί στο ΤΥΠΕΤ, σε κρατήσεις υπέρ Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, καθώς και σε κάθε άλλη νόμιμη κράτηση.
Τέλος, με την προτεινόμενη διάταξη επιλύεται το κοινωνικό ζήτημα που έχει ανακύψει και εξασφαλίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων στις κατηγορίες των ως άνω συνταξιούχων.
 
Επί του άρθρου 2
 
Οι ανώνυμες εταιρίες, οι οποίες συστήνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Α' του ν. 4354/2015 (Α' 176) είναι χρηματοδοτικά ιδρύματα, αδειοδοτούνται και λαμβάνουν ειδική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως και τα πιστωτικά ιδρύματα. Οι ανωτέρω ανώνυμες εταιρίες εποπτεύονται για τη συμμόρφωση προς τις διατάξεις του ν. 4354/2015 από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ισχύον ευρωπαϊκό νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο, στις εταιρείες αυτές έχουν ανατεθεί τραπεζικές εργασίες, όπως η διαχείριση απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πιστώσεις και ως εκ τούτου συνιστούν παράγοντα που συμβάλλει στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Το προσωπικό που απασχολείται ή θα απασχοληθεί στις εν λόγω εταιρείες και προέρχεται από τα τμήματα Διευθύνσεων Καθυστερήσεων των οικείων ελληνικών Τραπεζών, κρίνεται σκόπιμο να έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τη συνέχιση υπαγωγής στην ασφάλιση (για υγειονομική περίθαλψη σε είδος και σε χρήμα), των ενταχθέντων στον e-ΕΦΚΑ τομέων, είτε των πρώην τομέων του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω.) που ασφαλιζόταν μέχρι την απασχόλησή του στις εν λόγω εταιρείες, είτε του τ. Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων - Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών (τ. ΙΚΑ -ΕΤΑΜ).
Η επιλογή συνέχισης υπαγωγής στην ασφάλιση είτε των πρώην τομέων του Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω. είτε του τ. ΙΚΑ -ΕΤΑΜ γίνεται κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου μέσα σε ένα (1) μήνα από την δημοσίευση της παρούσας διάταξης ή μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη της απασχόλησης στις εν λόγω εταιρείες.
Με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται, επίσης ότι τα ανωτέρω αναλογικά ισχύουν και για όσους εργαζόμενους ασφαλίζονται στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Ιονικής - Λαϊκής Τράπεζας και Αλλων Τραπεζών (ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ).

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 1
Ένταξη των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ και του ΕΛΕΠΕΤΕ-ΠΠΕΟΝΑΚ στον e-ΕΦΚΑ και υγειονομική περίθαλψη ασφαλισμένων τ. Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω.

Το άρθρο 24 του ν. 4618/2019 (Α' 89) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

Άρθρο 24
1. Στην ασφάλιση του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ υπάγονται οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι των κάτωθι Ειδικών Λογαριασμών επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος ΑΕ: α) του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΛΕΠΕΤΕ) και β) του Ειδικού Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος - Πρώην Προσωπικού Εθνικής Ακινήτων Α.Ε. (ΕΛΕΠΕΤΕ - Π.Π.ΕΘΝΑΚ).
2. Το ύφος της καταβλητέας σύνταξης (Ρ) καθορίζεται ως ακολούθως:
α) Για τους ήδη συνταξιούχους και για όσους υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι 31.12.2018, εφαρμόζεται ο ακόλουθος τύπος: Ρ = 0,45% * έτη ασφάλισης * συντάξιμες αποδοχές. Ως συντάξιμες αποδοχές νοείται ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου υπολογίστηκε η χορηγηθείσα σύνταξη.
β) Για όσους υπέβαλλαν ή υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1.1.2019 και εφεξής εφαρμόζεται ο ακόλουθος τύπος: (Ρ) = (i) + (ii), όπου (i) = 0,45% * έτη ασφάλισης * συντάξιμες αποδοχές, για το διάστημα ασφάλισης έως και 31.12.2014 και (ii) το Σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης (NDC) και ο τύπος για διάστημα ασφάλισης από 1.1.2015, όπως ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΕΑΕΠ. Ως «συντάξιμες αποδοχές» θεωρούνται οι συντάξιμες αποδοχές, όπως αυτές προσδιορίζονται στο άρθρο 96 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει.
3. Η σύνταξη υπόκειται σε εισφορές υγείας υπέρ Ταμείου Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ) για τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ και υπέρ Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για τους συνταξιούχους του ΕΛΕΠΕΤΕ-Π.Π. ΕΘΝΑΚ, πλην όσων έχουν ενταχθεί στο ΤΥΠΕΤ, σε κρατήσεις υπέρ Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, καθώς και σε κάθε άλλη νόμιμη κράτηση.
4. Η επικουρική σύνταξη, ως καθορίζεται με τις παραγράφους 2 και 5, καταβάλλεται στους μεν συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ από 1.3.2018, στους δε συνταξιούχους του ΕΛΕΠΕΤΕ-Π.Π.ΕΟΝΑΚ από 1.8.2018. Ποσά συντάξεων που έχουν ήδη καταβληθεί κατ' εφαρμογή του άρθρου 24 του ν. 461^19, ως ίσχυε πριν την αντικατάσταση του με το παρόν, εξαντλούν την υποχρέωση του ΕΤΕΑΕΠ για το χρονικό διάστημα για το οποίο έχουν καταβληθεί.
5. Εάν το καταβλητέο κατά τις 31.12.2019 ποσό συντάξεων είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό αυτών, σύμφωνα με την παράγραφο 2, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στους δικαιούχους ως προσωπική διαφορά, μέχρι τις 31.12.2024 και από 1.1.2025 και εφεξής οι συντάξεις καταβάλλονται στο ποσό που διαμορφώνεται βάσει της παραγράφου 2 του παρόντος.
6. Από 1.1.2025 και εφεξής, οι συντάξεις δεν αναπροσαρμόζονται.
7. Οι ασφαλισμένοι του ΛΕΠΕΤΕ και του ΕΛΕΠΕΤΕ-ΠΠΕΘΝΑΚ από 1.1.2019 καθίστανται ασφαλισμένοι του τ. ΕΤΕΑΕΠ και διέπονται ως προς τις εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη, τον χρόνο ασφάλισης, τις προϋποθέσεις θεμελίωσης δικαιώματος σε σύνταξη και κάθε άλλο θέμα που αφορά στην ασφάλιση και στις παροχές, από τις διατάξεις της νομοθεσίας του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ. Ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε ή αναγνωρίστηκε και εξαγοράστηκε στο ΛΕΠΕΤΕ και στον ΕΛΕΠΕΤΕ- ΠΠΕΘΝΑΚ λογίζεται ότι πραγματοποιήθηκε στην ασφάλιση του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του e- ΕΦΚΑ.
8. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) καταβάλλει στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ για τα έτη 2018 έως 2032 επιπρόσθετη ασφαλιστική εισφορά, η οποία ανέρχεται κατ' έτος σε ποσοστό 12% επί των μεικτών αποδοχών των απασχολούμενων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στην ΕΤΕ στις 31 Δεκεμβρίου του αντίστοιχου έτους. Η κατά τα ως άνω ετήσια επιπρόσθετη εισφορά της ΕΤΕ προς τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ καταβάλλεται για το έτος 2018 μέχρι τις 30.6.2020 και για τα υπόλοιπα έτη έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου τριμήνου του αμέσως επόμενου έτους. Με την επιπρόσθετη εισφορά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) για τα έτη 2019 και 2020 συμψηφίζεται η επιπρόσθετη εισφορά που έχει καταβληθεί από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) στο τ. ΕΤΕΑΕΠ κατ' εφαρμογή του άρθρου 24 του ν. 461^2019, ως ίσχυε πριν την αντικατάσταση του με το παρόν. Με τις ως άνω εισφορές εξαντλείται η υποχρέωση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος έναντι του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ που προκύπτει από την οικονομική επιβάρυνση του τελευταίου με την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, καθώς και οιουδήποτε άλλου τρίτου.
9. Η επιπρόσθετη εισφορά της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος ΑΕ, ως ορίζεται στην παράγραφο 8, δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό της σύνταξης του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, ούτε προσαυξάνει τη σύνταξη αυτή κατ' εφαρμογή του άρθρου 30 του ν. 4387/2016 (Α' 85).
10. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ρυθμίζεται κάθε θέμα που προκύπτει από την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου.
11. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.».

Άρθρο 2

Μεταβατική διάταξη για το πρώην προσωπικό των πιστωτικών ιδρυμάτων
 Πρώην εργαζόμενοι των πιστωτικών ιδρυμάτων οι οποίοι συνεχίζουν να απασχολούνται στις εταιρίες του ν. 4354/2015 (Α' 176) δύνανται να ασφαλίζονται για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος και σε χρήμα στους ενταχθέντες στον τ. ΕΦΚΑ τομείς του του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω.) του άρθρου 53 παρ. 1 Ζ υποπ. εε, στστ, ζζ, θθ του ν. 4387/2016 (Α' 85), κατόπιν αιτήσεως. Η αίτηση επιλογής υποβάλλεται εντός μηνός από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού ή εντός μηνός από την έναρξη της απασχόλησης στις εταιρείες του ν. 4354/2015. Τα ανωτέρω ισχύουν και για όσους εργαζόμενους ασφαλίζονται στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Ιονικής - Λαϊκής Τράπεζας και Άλλων Τραπεζών (ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ).
Τροποποιείται το άρθρο 24 του ν. 4618/2019 αναφορικά με την υπαγωγή ασφαλισμένων και συνταξιούχων του Ειδικού Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΛΕΠΕΤΕ) και του Ειδικού Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος-Πρώην Προσωπικού Εθνικής Ακινήτων ΑΕ (ΕΛΕΠΕΤΕ-Π.Π.ΕΘΝΑΚ), στον κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ. Ειδικότερα:
α. Επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης στους δικαιούχους αυτής. Σε περίπτωση που το καταβλητέο κατά τις 31.12.2019 ποσό συντάξεων είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό τους, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στους δικαιούχους ως προσωπική διαφορά μέχρι τις 31.12.2024. Από 1.1.2025 και εφεξής οι συντάξεις καταβάλλονται στο ποσό που διαμορφώνονται σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, χωρίς περαιτέρω αναπροσαρμογή τους
β. Προβλέπεται η καταβολή επιπρόσθετης ασφαλιστικής εισφοράς από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος προς τον κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, η οποία ανέρχεται για τα έτη 2018-2032 σε ποσοστό 12% επί των μικτών αποδοχών των απασχολουμένων στην Ε.Τ.Ε., προκειμένου να καλυφθεί εν μέρει η επιβάρυνση, που προκαλείται στον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ από την ένταξη σε αυτόν, των ως άνω ασφαλισμένων.
γ. Με την επιπρόσθετη εισφορά της Ε.Τ.Ε. για τα έτη 2019 και 2020 συμψηφίζεται η επιπρόσθετη εισφορά που έχει καταβληθεί από την Ε.Τ.Ε. στο τ. ΕΤΕΑΕΠ κατ' εφαρμογή του άρθρου 24 του ν.4618/2019.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης