Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Στον σωστό δρόμο τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον κορωνοϊό

tags :
Scope: Στον σωστό δρόμο τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον κορωνοϊό
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατήρτισε ένα καλά σχεδιασμένο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Θετικά κρίνει τα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Μάλιστα, επισημαίνει πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν πλέον αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Έτσι λαμβάνουν δύο ειδών μέτρα:

Α) Μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Β) Μέτρα για την προστασία της οικονομικής ζωής.

Τα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού είναι σκληρά και βραχυπρόθεσμα έχουν σημαντικές συνέπειες στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Από την άλλη, οι κυβερνήσεις, παίρνοντας ως δεδομένο ότι οι επιπτώσεις του κορωνοϊού δεν θα μας απασχολήσουν στο μακρινό μέλλον, προσπαθούν να αμβλύνουν τις δυσχέρειες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητη η ανάληψη δράσης από τις εθνικές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένων εγγυήσεων ρευστότητας και στοχευμένης υποστήριξης σε ομάδες όπως οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρές επιχειρήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατήρτισε ένα καλά σχεδιασμένο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, παρέχοντας φθηνό χρήμα στο τραπεζικό σύστημα και αγοράζοντας assets.
Το νέο πρόγραμμα (PEPP) ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο εκτείνεται χρονικά τουλάχιστον στο τέλος του 2020, συνεπάγεται αγορές ενεργητικού ύψους περίπου 1 τρισ. ευρώ.
Επιπλέον, οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ συμφώνησαν σε προσωρινή κεφαλαιακή και λειτουργική ανακούφιση για τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ.
Η απόφαση της ΕΚΤ επιτρέπει στον δημόσιο τομέα να επιστρατεύσει το όπλο των OMT (Outright Monetary Transactions) χωρίς όρους.
Η ενέργεια αυτή επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών αρχών να αντιμετωπίσουν το σοκ που επέφερε ο κορωνοϊός.
Σε ό,τι αφορά στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, επιτρέπει αποκλίσεις από τον κανόνα δημοσιονομικού ελλείμματος 3% υπό εξαιρετικές περιστάσεις και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιδείξει επιείκεια ως προς το θέμα αυτό - τουλάχιστον για το έτος 2020.
Ως εκ τούτου, ακόμη και αν τα ελλείμματα των χωρών για το 2020 υπερβούν το 3%, όπως συμβαίνει, μεταξύ άλλων, με την Ιταλία (BBB+), τη Γαλλία (AA) και την Ισπανία (A-), η εφαρμογή του εν λόγω κανόνα θα ανασταλεί για το 2020.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, ωστόσο, ο οίκος θα εστιάσει στο κατά πόσον τα προσωρινά και επείγοντα φορολογικά μέτρα που θεσπίστηκαν από τις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας θα έχουν επιπτώσεις που θα εξακολουθήσουν να υφίστανται και μεσοπρόθεσμα.
Η πανδημία του κορωνοϊού είναι ένα εξωτερικό σοκ που θα πλήξει τις περισσότερες χώρες του κόσμου, αν και σε διαφορετικό βαθμό, ανάλογα με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που θα ληφθούν, την ικανότητα των δημοσίων συστημάτων υγείας, τις πολιτικές απαντήσεις, καθώς και τις οικονομικές δομές και τις δημοσιονομικές αντοχές, καταλήγουν οι αναλυτές της Scope Ratings.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης