Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αχτσιόγλου: Υπαρκτές οι οικονομικές δυνατότητες, ανύπαρκτη η πολιτική βούληση για στήριξη της εργασίας

tags :
Αχτσιόγλου: Υπαρκτές οι οικονομικές δυνατότητες, ανύπαρκτη η πολιτική βούληση για στήριξη της εργασίας
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κύμα έκρηξης της ανεργίας επισήμανε η κ. Αχτσιόγλου
«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κύμα έκρηξης της ανεργίας.
Ήδη τον Μάρτιο, το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εργασίας, υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο με απώλεια πάνω από 40.000 θέσεων εργασίας, άρα οι απολύσεις είναι πολλαπλάσιες και ξεπερνούν τις 100.000, πριν καν ολοκληρωθεί ο μήνας», σημείωσε η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Αχτσιόγλου .
«Αυτή η κατάσταση στην αγορά εργασίας και στην οικονομία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με επιμέρους επιδόματα, ούτε με συστάσεις.
Χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να νομοθετηθεί γενικευμένη απαγόρευση των απολύσεων και στις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή της κυβέρνησης και στις επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω της δραματικής πτώσης του τζίρου τους.
Επίσης, το κράτος να καλύψει πλήρως το μισθολογικό κόστος και να καταβληθούν οι μισθοί των εργαζομένων κανονικά.
Αυτή η δυνατότητα υπάρχει.
Είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτικής βούλησης, δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν», υπογράμμισε.
«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο στόχος του 3,5% πια δεν υφίσταται», επισήμανε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν και 37 δισ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ παρακαταθήκη ακριβώς για την ύπαρξη κρίσεων.
Αν δεν είναι τώρα μία τέτοια κρίση πότε είναι; Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πολιτική βούληση και πυγμή για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, «πρότεινε ένα πακέτο μέτρων 5 δισ. ευρώ» καθώς «το 1% του ΑΕΠ που δαπανά η κυβέρνηση είναι πολύ λίγο, είναι το χαμηλότερο ποσό που δαπανάται αυτή τη στιγμή στον κόσμο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Η λογική που υιοθετεί η κυβέρνηση “κάνουμε λίγα τώρα και ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης θα κάνουμε και άλλα” είναι μία λάθος λογική.
Πρέπει τώρα, αν δεν είναι ήδη αργά, να παρθεί το βασικό πακέτο μέτρων, τώρα να καλυφθεί με οριζόντια μέτρα και η οικονομία και η αγορά εργασίας για να προλάβουμε τις συνέπειες».
Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, επίσης, ότι απαιτούνται μέτρα για την προστασία των εργαζομένων ώστε να μην χάσουν τις άδειές τους λόγω του κλεισίματος επιχειρήσεων, να υπάρξει σαφής ρύθμιση για ειδική άδεια στις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων (καρδιοπαθείς, διαβητικούς κλπ) για τους οποίους δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, να ληφθούν μέτρα για τους εποχικούς εργαζόμενους οι οποίοι έχουν μείνει ακάλυπτοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης