Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη δίνη του κορωνοϊού η Ευρώπη - Στους 4.752 οι νεκροί, πάνω από 100.000 τα κρούσματα - Καίριο πλήγμα στην οικονομία

Στη δίνη του κορωνοϊού η Ευρώπη - Στους 4.752 οι νεκροί, πάνω από 100.000 τα κρούσματα - Καίριο πλήγμα στην οικονομία
Η Ευρώπη καταγράφει τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, τους περισσότερους θανάτους και τους περισσότερους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση
(upd5) Aκάθεκτος συνεχίζει την επέλαση του στην Ευρώπη ο κορωνοϊός παρά τα πρωτόγνωρα αυστηρά και περιοριστικά μέτρα που λαμβάνουν η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Η κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού στη Γηραιά Ήπειρο είναι πραγματικά κρίσιμη και θα παραμείνει για τους τουλάχιστον επόμενους δύο μήνες.
Μετά τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο οποίος έκανε λόγο για «πόλεμο» που κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο θα διαρκέσει και που αναγκάζει να λαμβάνονται πρωτόγνωρα μέτρα, μετά την τοποθέτηση της επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, η οποία έκανε λόγο για δρακόντεια μέτρα που κανείς δεν περίμενε ότι θα λαμβάνονταν πριν από μόλις δύο εβδομάδες, χθες Τετάρτη 18/3 ήταν η σειρά της καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel να απευθυνθεί με διάγγελμα – για πρώτη φορά στην 15ετή θητεία της – στους Γερμανούς για να τους επισημάνει ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και ότι πρέπει ως τέτοια να την αντιμετωπίσουν.
Τα μέτρα που λαμβάνονται πράγματι δεν έχουν προηγούμενο.
Η ΕΕ έχει σφραγίσει τα εξωτερικά της σύνορα, ενώ το ίδιο πράττουν το ένα μετά το άλλο τα ευρωπαϊκά κράτη, «αναστέλλοντας» επί της ουσίας την πεμπτουσία της ΕΕ, δηλαδή την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών στο εσωτερικό της.
Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερα κράτη αποφασίζουν το κλείσιμο όλων των εμπορικών καταστημάτων και δραστηριοτήτων, επιτρέποντας μόνο να λειτουργούν ότι έχει να κάνει με τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα καύσιμα ενώ παράλληλα κινούνται στην κατεύθυνση ακόμα πιο αυστηρών μέτρων, όπως οι περιορισμοί των συναθροίσεων και των μετακινήσεων.
Μέτρα που ενδεχομένως να αυστηροποιηθούν περαιτέρω εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.
Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι η πλέον πληττόμενη περιοχή παγκοσμίως από την πανδημία του κορωνοϊού.
Οι αριθμοί αποτυπώνουν την κατάσταση.
Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη μετρά πάνω από 100.000 κρούσματα (περισσότερα από την Κίνα που έχει καταγράψει 80.928), 4.752 νεκρούς ενώ πάνω από 4.200 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση (έναντι 3.557 στην Κίνα).
Και όλα αυτά τη στιγμή που η επιδημία τώρα εξελίσσεται στην Ευρώπη, την ώρα που η Κίνα ανακοίνωσε πως για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2019 δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης στην ηπειρωτική Κίνα.

Ξεπέρασε την Κίνα σε νεκρούς η Ιταλία, 427 σε μία ημέρα και 3.405 συνολικά - Στα 41.035 τα κρούσματα


Η τραγωδία συνεχίζεται στη γειτονική Ιταλία, με τους νεκρούς από τον κορωνοϊό να αυξάνονται σήμερα κατά 427 στους 3.405, ενώ τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί στα 41.035 -το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 5.322 νέα κρούσματα.
Παράλληλα, 415 άτομα εξετάσθηκαν και βγήκαν αρνητικά στον ιό ενώ 4440 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά κρούσματα είναι 19.884 και οι νεκροί 2.168.
Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 5.214 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 531 .
Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 3.484, με 115 νεκρούς.

Σε καραντίνα η Ισπανία – Στους 767 οι νεκροί


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Ισπανία, όπου οι νεκροί λόγω COVID-19 έφτασαν τους 767 με ραγδαία αυξανόμενο ρυθμό και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα 17.147.
Η Ισπανία έχει τεθεί σε καραντίνα ενώ έχουν ληφθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τα 47 εκατομμύρια των Ισπανών, στους οποίους επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τους μόνο για να πάνε στη δουλειά τους ή για να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα.
Σημειώνεται πως τα πάντα έχουν κλείσει στην Ισπανία, με εξαίρεση μόνο τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, τα περίπτερα και τα βενζινάδικα ενώ περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε 14 πόλεις σε όλη την χώρα για να βοηθήσουν την αστυνομία στην εφαρμογή της καραντίνας.

Ξεπέρασαν τα 2.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Αυστρία - Έξι οι θάνατοι

Νέα αύξηση -κατά 367- κατέγραψαν μέσα στο προηγούμενο εικοσιτετράωρο, παρουσίασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Αυστρία, των οποίων το σύνολο ανερχόταν σήμερα (19/3) το απόγευμα σε 2.013, ενώ έως σήμερα συνολικά έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Τα περισσότερα κρούσματα, 464, υπάρχουν στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου που συνορεύει με την Ιταλία και στο οποίο όλοι οι 279 δήμοι και κοινότητες έχουν τεθεί συνολικά σε καραντίνα, ενώ συνεχίζεται η κριτική για τη μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε στο κλείσιμο των χιονοδρομικών του θερέτρων, όπου φέρεται να υπήρξε μόλυνση με τον ιό και ξένων επισκεπτών.
Λόγω των τελευταίων εξελίξεων, αποφασίστηκε το κλείσιμο του αεροδρομίου του Ίνσμπρουκ, της πρωτεύουσας του ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου, το οποίοι θα μπορεί να λειτουργήσει σε μία έκτακτη περίπτωση.
Ακολουθούν σε αριθμό κρουσμάτων τα ομόσπονδα κρατίδια:
Άνω Αυστρία με 371 κρούσματα, Κάτω Αυστρία (305), Στυρία (282), Βιέννη (234), Φόραλμπεργκ (151), Σάλτσμπουργκ (127), Καρινθία (50) και Μπούργκενλαντ (29).
Αποψινή διάταξη του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη, προβλέπει, λόγω του κορονοϊού, την επιβολή από αύριο, Παρασκευή, ελέγχων στα σύνορα της Αυστρίας με την Ουγγαρία και τη Σλοβενία, οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους ήδη ισχύοντες ελέγχους στα σύνορα της χώρας με Ιταλία, Ελβετία, Λίχτενσταϊν και Γερμανία.

Διάγγελμα Merkel: Είναι σοβαρή η κατάσταση – Αυξάνονται τα κρούσματα

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Γερμανία μετά το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, διεμήνυσε σε όλους τους τόνους σε έκτακτο διάγγελμά της η καγκελάριος Angela Merkel.
«Δεν υπήρξε μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από τον κορωνοϊό» είπε η καγκελάριος, σε ένα δραματικό έκτακτο διάγγελμα, το πρώτο στα 14 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.
«Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη, σαν να βρισκόμαστε σε πόλεμο» είπε η Αngela Merkel.
Έπειτα από δύο συνεχόμενες βραδιές με συνεντεύξεις Τύπου, κατά τις οποίες δημοσιεύτηκαν μέτρα που περιόρισαν τη ζωή των πολιτών στη Γερμανία, με σκοπό την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού, η Angela Merkel θέλησε να απευθύνει ένα διάγγελμα στον γερμανικό λαό.
«Πρέπει να περιορίσουμε τον κίνδυνο να μολύνουμε ο ένας τον άλλο, από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει εμβόλιο.
Πρέπει να περιοριστούμε στο σπίτι μας, δυστυχώς» τόνισε η Merkel, επισημαίνοντας ότι οι περιοριστικοί περιορισμοί δεν έχουν ληφθεί ελαφρά τη καρδία.
«Για κάποιον σαν εμένα, για τον οποίο τα ταξίδια και η ελεύθερη κυκλοφορία ήταν αποτέλεσμα κοπιώδους προσπάθειας, τέτοιοι περιορισμοί μπορούν να δικαιολογηθούν μόνον εφόσον υπάρχει απόλυτη ανάγκη» είπε η καγκελάριος.
Η κυβέρνηση ζήτησε να κλείσουν όλα τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα θέατρα, αλλά και να ακυρωθούν σημαντικές εκδηλώσεις.
Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, έχουν επίσης κλείσει εργοστάσια και δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι εργάζονται από το σπίτι.
Η κυβέρνηση, επίσης, έχει δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο ώστε να προσφέρει ρευστότητα για να κρατήσει ζώσα την οικονομική ζωή του τόπου.
Η  Merkel παρότρυνε επίσης τους Γερμανούς να μην πανικοβάλλονται και επεσήμανε πως υπάρχει επάρκεια αγαθών.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η Γερμανία έχει αναφέρει 13.093 κρούσματα και 31 θανάτους.

H Angela Merkel σκέφτεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γερμανία για απεριόριστο δανεισμό

Η καγκελάριος Angela Merkel εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κηρύξει την Γερμανία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ως κίνηση θα της επέτρεπε να δανειστεί απεριόριστα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς όπως έχει δηλώσει η καγκελάριος, μαζί με την ομάδα της θα κάνουν ό, τι χρειάζεται για να μετριάσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα ζητήσει από το κοινοβούλιο την εξουσιοδότηση για χαλάρωση του ορίου δαπανών, σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν πηγές με γνώση του θέματος, στο πρακτορείο Bloomberg και μάλιστα υποστηρίζουν πως το υπουργικό Συμβούλιο έχει προγραμματίσει την υπογραφή του αιτήματος τις επόμενες ημέρες.
Ειδικότερα, βάσει του γερμανικού νόμου οι δαπάνες, υπό κανονικές συνθήκες, περιορίζονται μέσω ενός συνταγματικού μηχανισμού, γνωστού ως «φρένο-χρέους», που επιτρέπει την υπέρβασή τους μόνο σε καταστάσεις κρίσης.
Ενδεχόμενη χαλάρωση του «φρένου-χρέους» θα μπορούσε να αποδεσμεύσει πόρους από το σχεδιαζόμενο ταμείο των 40 δισ. ευρώ για τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες.
Ωστόσο, η κήρυξη έκτακτης ανάγκης θα σηματοδοτούσε ένα σημαντικό βήμα στην εγκατάλειψη της μακροχρόνιας αρχής που διέπει τη γερμανική οικονομία, αυτή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Ο κυβερνών συνασπισμός, ο οποίος έχει αντισταθεί σθεναρά στις προσκλήσεις για την τόνωση των επενδύσεων, ακόμη και όταν η γερμανική οικονομία διολίσθησε πέρυσι στην ύφεση, προσπαθεί να αποτρέψει μια ακόμα πιο βαθιά κρίση.
Η γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση της εδώ και τρεις δεκαετίες τον Μάρτιο, υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί να κατευθύνεται σε πιο σκοτεινούς καιρούς.
Ερωτώμενο το υπουργείο Οικονομικών από το Bloomberg για σχολιασμό δεν απάντησε.
Το Ινστιτούτο Ifo σήμερα προέβλεψε μια συρρίκνωση της οικονομίας έως 6% για φέτος.

Macron: Είμαστε σε πόλεμο – Σε ισχύ η απαγόρευση

Σε καραντίνα βρίσκεται εδώ και δύο 24ωρα και για τις επόμενες 12 ημέρες η Γαλλία, ύστερα από το διάγγελμα του προέδρου Emmanuel Macron, ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται σε «υγειονομικό πόλεμο» και ότι αναγκάζεται να λάβει πρωτόγνωρα μέτρα, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε η κατάσταση αυτή θα τελειώσει.
Ο γενικός περιορισμός του πληθυσμού, τον οποίο επέβαλε η κυβέρνηση Macron ξεκίνησε την Τρίτη 17/3.
Για τις επόμενες τουλάχιστον δύο εβδομάδες, περίπου 67 εκατομμύρια Γάλλοι καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις - για ανεφοδιασμό, λόγους υγείας-  κινδυνεύοντας με επιβολή προστίμου αν δεν το κάνουν.
Επιπλέον 108 θανάτους από τον κορωνοϊό σήμερα (19/3) ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να ανέρχεται σε 372.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, ο διευθυντής των υγειονομικών αρχών της χώρας Ζερόμ Σαλμόν, ανέφερε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 10.995, από τα 9.134 χθες, πρόκειται.
Σύμφωνα με τον Γάλλο αξιωματούχο, 1.122 άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και είναι διασωληνωμένοι.
Υπολογίζεται ότι η Γαλλία διαθέτει περίπου 5.000 κρεβάτια με τον αναγκαίο εξοπολισμό, όμως τα κρεβάτα αυτά κατανέμονται ανομοιόμορφα στη χώρα.

Βρετανία: Στους 144 εκτοξεύθηκαν οι νεκροί από τον κορωνοϊό - Johnson: Θα ξεπεράσουμε την κρίση τις επόμενες 12 εβδομάδες

Τους 144 έφθασε ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό, έπειτα από αύξηση 40% μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 3.269, αφού αναφέρθηκαν άλλα 643 μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, μια αύξηση 25%.
Στη γειτονική Ιρλανδία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν σήμερα στα 557, από 366 χθες.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση μέχρι στιγμής στη χώρα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson δήλωσε πως η χώρα μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση εντός των επόμενων 12 εβδομάδων.
"Αυτή τη στιγμή η επιδημία εξαπλώνεται με ένα τρόπο που δεν φαίνεται ακόμη να αντιδρά από τις παρεμβάσεις μας.
Πιστεύω πως ένας συνδυασμός μέτρων που ζητάμε από το κοινό να λάβει και καλύτερες εξετάσεις, επιστημονική πρόοδος, θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε την επιδημία εντός των επόμενων 12 εβομάδων...
Δεν μπορώ να σας πω ότι έως τα τέλη Ιουνίου θα είναι σε καθοδική πορεία.
Είναι πιθανό, αλλά δεν μπορώ απλά να το πω αυτό με βεβαιότητα.
Μπορούμε να αναστρέψουμε την κατάσταση εντός των επόμενων 12 εβδομάδων και είμαι απολύτως βέβαιος ότι μπορούμε να ξαποστείλουμε τον κορωνοϊό από αυτή την χώρα αλλά μόνο αν πάρουμε μέτρα – όλοι πάρουμε μέτρα – τα οποία έχουμε περιγράψει", είπε χαρακτηριστικέ, ενώ τόνισε πως ίσως χρειαστεί να επιβληθούν σκληρότερα μέτρα στο Λονδίνο για την καταπολέμηση της επιδημίας του Covid-19, καθώς η συμμόρφωση με τις κυβερνητικές συστάσεις σε μέρη της πρωτεύουσας γίνεται αποσπασματικά.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε πως σε αντίθεση με την περίοδο της οικονομικής κρίσης, η Βρετανία θα θέσει τους πολίτες της σε προτεραιότητα στην μάχη κατά του κορωνοϊού, αναφέροντας πως αύριο Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών θα εξαγγείλει αύριο περισσότερα μέτρα για την προστασία επιχειρήσεων και εργαζομένων.
"Αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά.
(Θυμάστε) τι συνέβη το 2008, όλοι έλεγαν πως διασώσαμε τις τράπεζες και δεν φροντίσαμε τους ανθρώπους που πραγματικά υπέφεραν – αυτή τη φορά θα μεριμνήσουμε ότι θα φροντίσουμε τους ανθρώπους που πραγματικά υποφέρουν από τις οικονομικές συνέπειες".
Τέλος ανέφερε ότι το Λονδίνο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις να αγοράσει ένα τεστ αντισωμάτων του κορωνοϊού που μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα, αν αυτό λειτουργήσει.

Έκρηξη κρουσμάτων στο Βέλγιο

Τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων σε μόλις μια ημέρα κατέγραψαν οι αρμόδιες αρχές του Βελγίου.
Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Βελγίου, το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 309 νέα κρούσματα της επιδημίας, με το συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχονται σε 1.795.
Σημειώνεται ότι το Βέλγιο μετρά 21 θανάτους από την επιδημία του κορωνοϊού (αυξήθηκαν κατά 7).
Είναι χαρακτηριστικό πως ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα κρούσματα και οι θάνατοι από την επιδημία και στην Ολλανδία, η οποία μετρά 2.015 κρούσματα και 58 θανάτους.

Ursula von der Leyen (Κομισιόν): Υποεκτιμήσαμε στην αρχή την επιδημία του κορωνοϊού

Τη θέση ότι όλοι οι πολιτικοί αξιωματούχοι υποεκτίμησαν το εύρος του κινδύνου που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού διατύπωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
Σε δηλώσεις της στη γερμανική εφημερίδα Bild η επικεφαλής της Κομισιόν παραδέχθηκε ότι «πιστεύω ότι όλοι μας, που δεν είμαστε ειδικοί, υποεκτιμήσαμε στην αρχή τον κορωνοϊό».
«Όμως στο μεταξύ κατέστη σαφές ότι πρόκειται για έναν ιό που θα μας απασχολεί ακόμη για καιρό.
Κατανοήσαμε ότι όλα αυτά τα μέτρα, τα οποία πριν ακόμη δύο ή τρεις εβδομάδες έμοιαζαν δραστικά και δρακόντεια, θα έπρεπε να ληφθούν τώρα.
Η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της κρίσης» είπε η επικεφαλής της Κομισιόν, η οποία απέρριψε τον όρο «πόλεμο» εναντίον του SARS-CoV-2, τον οποίο χρησιμοποίησε αυτή την εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron.
«Προσωπικά δεν θα χρησιμοποιούσα τον όρο πόλεμο, όμως κατανοώ τα κίνητρα του Γάλλου προέδρου διότι ο κορωνοϊός είναι ένας ανησυχητικός εχθρός» τόνισε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Lagarde: Δεν έχει προηγούμενο η κρίση του κορωνοϊού - Σημαντικό πλήγμα στην Ευρωζώνη

Για άνευ προηγουμένου δυσβάσταχτη ανθρώπινη τραγωδία κάνει λόγο η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde, σχολιάζοντας τρην κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού.
Σε άρθρο της στην «Καθημερινή» κάνει λόγο για ακραία οικονομική διαταραχή που απαιτεί φιλόδοξη, ενώ προβλέπει πως η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη θα μειωθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα της πανδημίας.
Αναλυτικά, το άρθρο:

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που πλήττει συλλογικά τη δημόσια υγεία και δεν έχει προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία.
Πρόκειται για μια δυσβάσταχτη ανθρώπινη τραγωδία που εκτυλίσσεται σε ολόκληρη την υφήλιο και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όσους εργάζονται με αφοσίωση στην πρώτη γραμμή των συστημάτων υγείας μας.
Πρόκειται επίσης για μια ακραία οικονομική διαταραχή που απαιτεί φιλόδοξη, συντονισμένη και κατεπείγουσα δράση πολιτικής σε όλα τα μέτωπα με σκοπό τη στήριξη των ανθρώπων και των επιχειρήσεων που κινδυνεύουν.
Σε αντίθεση με την περίοδο 2008-2009, η διαταραχή που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι καθολική: είναι η ίδια για όλες τις χώρες και τα τμήματα της κοινωνίας.
Όλοι μας καλούμαστε να περιορίσουμε τις καθημερινές δραστηριότητές μας, άρα και τις δαπάνες μας, για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσουν τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου. Ουσιαστικά, για μια προσωρινή περίοδο, ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας θα παραμείνει κλειστό.
Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ θα μειωθεί σημαντικά.
Οι δημόσιες πολιτικές δεν μπορούν να αποτρέψουν αυτήν την εξέλιξη. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να διασφαλίσουν ότι η κάμψη της δραστηριότητας δεν θα διαρκέσει περισσότερο και δεν θα έχει μεγαλύτερο βάθος από όσο χρειάζεται. Η σημερινή κατάσταση ασκεί έντονη πίεση στις ταμειακές ροές των εταιρειών και των εργαζομένων, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας. Οι δημόσιες πολιτικές πρέπει να βοηθήσουν.
Οι πολιτικές που αφορούν την υγεία και τα δημόσια οικονομικά πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο της δράσης αυτής.
Η νομισματική πολιτική καλείται παράλληλα να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο.
Η νομισματική πολιτική οφείλει να διατηρήσει τη ρευστότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα και να διασφαλίσει υποστηρικτικές συνθήκες χρηματοδότησης για όλους τους τομείς της οικονομίας. Το ίδιο ισχύει και για τους ιδιώτες, τις οικογένειες, τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις.
Τυχόν πιο περιοριστικές συνθήκες χρηματοδότησης θα μπορούσαν να μεγεθύνουν τον αρνητικό αντίκτυπο της διαταραχής λόγω του κορωνοϊού ακριβώς τη στιγμή που η οικονομία χρειάζεται περισσότερη στήριξη.
Όταν οι ιδιωτικές δαπάνες περιορίζονται σημαντικά, η χειροτέρευση των συνθηκών χρηματοδότησης για τον δημόσιο τομέα – ο οποίος αντιπροσωπεύει σε γενικές γραμμές το 50% της οικονομίας στη ζώνη του ευρώ – μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη σταθερότητα των τιμών.
Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήσαμε σημαντική χειροτέρευση των συνθηκών στη ζώνη του ευρώ.
Η εκτίμησή μας για την οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Το βάθος της αβεβαιότητας όσον αφορά τις επιπτώσεις στην οικονομία είναι πλέον ορατό σε όλες τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού, τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και παγκοσμίως.
Αυτό έχει οδηγήσει σε πιο περιοριστικές συνθήκες χρηματοδότησης, ιδίως στις μεγαλύτερες διάρκειες.
Η καμπύλη του επιτοκίου μηδενικού κινδύνου έχει μετατοπιστεί προς τα άνω και οι καμπύλες αποδόσεων των κρατικών τίτλων – που έχουν καίρια σημασία για την τιμολόγηση όλων των στοιχείων ενεργητικού – έχουν αυξηθεί παντού και παρουσιάζουν μεγαλύτερη διασπορά.
Αυτές οι εξελίξεις παρακωλύουν την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής μας σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ και θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα των τιμών.
Για τον λόγο αυτόν, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε την Τετάρτη νέο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας με συνολικό ύψος 750 δισεκ. ευρώ και διάρκεια μέχρι το τέλος του έτους, επιπλέον των αγορών αξίας 120 δισεκ. ευρώ που αποφασίσαμε στις 12 Μαρτίου.
Συνολικά το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 7,3% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ.
Το πρόγραμμα είναι προσωρινό και έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση την οποία βιώνει η νομισματική μας ένωση. Είναι διαθέσιμο σε όλες τις χώρες και θα παραμείνει σε ισχύ μέχρις ότου εκτιμήσουμε ότι η φάση της κρίσης του κορωνοϊού έχει λήξει.
Το νέο αυτό μέσο έχει τρία βασικά πλεονεκτήματα.
Πρώτον, είναι ενδεδειγμένο για το είδος διαταραχής που αντιμετωπίζουμε, δηλαδή διαταραχή η οποία είναι εξωγενής, δεν στηρίζεται στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη και επηρεάζει όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.
Δεύτερον, μας επιτρέπει να παρέμβουμε σε όλο το φάσμα της καμπύλης αποδόσεων, αποτρέποντας τον κατακερματισμό των χρηματοπιστωτικών αγορών και τις στρεβλώσεις σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση των πιστώσεων.
Τρίτον, είναι σχεδιασμένο για να διαχειριστεί τη σταδιακή εξάπλωση της νόσου και την αβεβαιότητα για το πότε και πού θα εκδηλωθούν οι χειρότερες επιπτώσεις.
Αυτό αντανακλάται στους όρους και τις προϋποθέσεις του νέου προγράμματος.
Ενώ η κατανομή των αγορών στις χώρες θα εξακολουθήσει να γίνεται με σημείο αναφοράς την κλείδα κατανομής των εθνικών κεντρικών τραπεζών για την εγγραφή στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, οι αγορές θα διενεργούνται με ευελιξία. Αυτό επιτρέπει διακυμάνσεις στην κατανομή των ροών των αγορών στην πάροδο του χρόνου, όσον αφορά τις διάφορες κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες.
Επιπλέον, στον βαθμό που ορισμένα αυτοεπιβληθέντα όρια ενδέχεται να παρεμποδίσουν τα μέτρα που η ΕΚΤ πρέπει να λάβει προκειμένου να εκπληρώσει την εντολή που της έχει ανατεθεί, το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης αυτών των ορίων, όσο χρειαστεί, προκειμένου οι ενέργειές του να είναι ανάλογες προς τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε. Είμαστε απολύτως έτοιμοι να αυξήσουμε το μέγεθος των προγραμμάτων μας για την αγορά στοιχείων ενεργητικού και να προσαρμόσουμε τη σύνθεσή τους, όσο χρειαστεί και για όσο χρειαστεί. Θα διερευνήσουμε όλες τις επιλογές και όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να στηρίξουμε την οικονομία ώστε να ξεπεράσει αυτήν τη διαταραχή.
Αποφασίσαμε επίσης να διενεργήσουμε αγορές εμπορικών χρεογράφων (commercial papers) επαρκούς πιστωτικής ποιότητας και να διευρύνουμε τις εξασφαλίσεις που κρίνονται αποδεκτές στο πλαίσιο των πράξεων αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ. Σκοπός είναι να ενισχύσουμε τα μέτρα που λάβαμε την προηγούμενη εβδομάδα για να προστατεύσουμε τη ροή των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
Χορηγούμε ρευστότητα ύψους έως και 3 τρισεκ. ευρώ περίπου, την οποία προσφέρουμε μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, μεταξύ άλλων, με το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει καθοριστεί μέχρι σήμερα (-0.75%).
Η προσφορά κεφαλαίων με επιτόκιο χαμηλότερο από το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ μάς επιτρέπει να μεγεθύνουμε τον τονωτικό αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων και να διοχετεύσουμε κεφάλαια απευθείας σε αυτούς που μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο.
Οι ευρωπαϊκές αρχές τραπεζικής εποπτείας αποδέσμευσαν επίσης επιπλέον τραπεζικά κεφάλαια τα οποία εκτιμώνται σε περίπου 120 δισεκ. ευρώ και μπορούν να στηρίξουν σημαντικά την ικανότητα των τραπεζών της ζώνης του ευρώ να χορηγούν δάνεια.
Όλα αυτά υπογραμμίζουν τη δέσμευση της ΕΚΤ να εκπληρώσει τον ρόλο της, στηρίζοντας κάθε πολίτη της ζώνης του ευρώ σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.
Η ΕΚΤ θα διασφαλίσει ότι όλοι οι τομείς της οικονομίας μπορούν να ωφεληθούν από τις υποστηρικτικές συνθήκες χρηματοδότησης που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν αυτήν τη διαταραχή.
Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί στο πλαίσιο της εντολής μας για να βοηθήσουμε τη ζώνη του ευρώ να ξεπεράσει αυτήν την κρίση, επειδή η ΕΚΤ υπηρετεί τους Ευρωπαίους πολίτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης