Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Βουτιά» των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων στα επίπεδα του Νοεμβρίου 2018 - Σημαντικές ωφέλειες για την ΔΕΗ

tags :
«Βουτιά» των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων στα επίπεδα του Νοεμβρίου 2018 - Σημαντικές ωφέλειες για την ΔΕΗ
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση των τιμών θα συνεχιστεί, με την ενίσχυση των μέτρων για τον κορωνοϊό
Στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2018 κατρακυλούν οι τιμές των ρύπων εξαιτίας του κορονοϊού και της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, που με τη σειρά της έχει περικόψει δραστικά τις εκπομπές CO2 από τις μεταφορές και τη βιομηχανία.
Αυτό δημιουργεί σημαντικές ωφέλειες στην ΔΕΗ οι οποίες εκτιμώνται στα 200 εκατ ευρώ ετησίως, ενώ η εταιρία ωφελείται και από την πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα, στην οποία διαπραγματεύονται οι ρύποι αναγκάστηκε να ματαιώσει τη δημοπρασία της περασμένης Τρίτης, 17 Μαρτίου, μία δημοπρασία που αφορούσε 3,1 εκατ. δικαιώματα γιατί η ζήτηση ήταν ανεπαρκής.
Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για τα δικαιώματα CO2 (EU 2020) έπεσε στα 16,35 ευρώ/τόνο CO2, κατά 10,7% κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή από τον Νοέμβριο του 2018.
Στη Βρετανία, η τελευταία δημοπρασία για 5,7 εκατ. δικαιώματα, που διενεργήθηκε την Τετάρτη (18/3) διακανονίστηκε στα 16,11 ευρώ/τόνο. Οι προηγούμενες δημοπρασίες εκινούντο σε επίπεδα άνω 20 ευρώ/τόνο.

Συνέχιση της πτώσης

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση των τιμών θα συνεχιστεί, καθώς η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις, ολόκληροι κλάδοι, όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχεία κλπ έχουν αναστείλει δραστηριότητες, οι αεροπορικές μεταφορές έχουν πέσει στο ναδίρ και οι περισσότεροι τομείς της οικονομίας υπολειτουργούν, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και τις εκπομπές ρύπων.
Ακόμα και αν επιβεβαιωθούν οι τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας μόνον 1% το 2020, αυτό μεταφράζεται σε απόλυτη πτώση της εκπομπής ρύπων από τη βιομηχανία κατά τουλάχιστον 10 -20 εκατ. τόνους, με την προϋπόθεση ότι η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής θα ακολουθήσει το ρυθμό πτώσης του ΑΕΠ.
Ας σημειωθεί ότι με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, οι βιομηχανίες, οι εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας και οι αεροπορικές εταιρίες που εκτελούν πτήσεις από και προς τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια είναι υποχρεωμένες να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπής ρύπων αν το CO2 που εκπέμπουν ξεπερνά ένα επίπεδο. Ειδικά οι εταιρίες ηλεκτρισμού είναι υποχρεωμένες να αγοράζουν δικαιώματα για το σύνολο του CO 2, που εκπέμπουν.
Υπενθυμίζεται ότι το 2008-2009 όταν η κρίση βύθισε την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε και η τιμή των ρύπων κατέρρευσε. Για να στηρίξει τις τιμές του CO2 η Κομισιόν αποφάσισε να αποσύρει εκατομμύρια δικαιώματα, πράγμα που βοήθησε τις τιμές να εκτοξευτούν κοντά στα 30 ευρώ/τόνο το καλοκαίρι του 2019.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης