Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ursula von der Leyen (Κομισιόν) Rehn (EKT): Δεν είναι εκτός σχεδίων η έκδοση ευρωομολόγων για τον κορωνοϊό - Έως 200 δισ οι εκδόσεις

Ursula von der Leyen (Κομισιόν) Rehn (EKT): Δεν είναι εκτός σχεδίων η έκδοση ευρωομολόγων για τον κορωνοϊό - Έως 200 δισ οι εκδόσεις
Η ΕΕ θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει την οικονομία των κρατών – μελών χωρίς ίσως και αλλά είπε η επικεφαλής της Κομισιόν
Πληθαίνουν οι αναφορές για έκδοση ευρωομολόγων στην Ευρώπη απόρροια της οικονομικής καταστροφής που επιφέρει ο κορωνοιός.
Τα ευρωομόλογα στα οποία πάντα αντιδρούσε η Γερμανία, πλέον είναι στο τραπέζι και θα μπορούσαν να εκδοθούν αρχικά 200 δισεκ. ευρώ για όλες τις χώρες με μηχανισμό ποσόστωσης.
Τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει όλα τα εργαλεία που διαθέτει, περιλαμβανομένης της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων για το χρέος για τις χώρες-μέλη αλλά και την έκδοση ευρωομολόγων προκειμένου να μειωθούν οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
Σε δηλώσεις της στον γερμανικό ραδιοσταθμό Deutschlandfunk η επικεφαλής της Κομισιόν είπε ότι η ΕΕ θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει την οικονομία των κρατών-μελών «χωρίς ίσως και αλλά».
Ερωτηθείσα για την έκτακτη έκδοση ομολόγων για την ευρωζώνη, τα οποία κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει κορονο-ομόλογα, η Ursula von der Leyn υποστήριξε ότι «εξετάζουμε τα πάντα, ό,τι μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κρίση θα χρησιμοποιηθεί».
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Βρετανία για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας, η επικεφαλής της Κομισιόν υποστήριξε ότι συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Michel Barnier έχει προσβληθεί από την covid-19, ενώ τόνισε ότι οι Βρυξέλλες είναι ανοικτές σε παράταση της διορίας, εφόσον αυτό ζητηθεί από το Λονδίνο.

Ευρωομόλογα για την αντιμετώπιση της κρίσης ζητά η Ιταλία

Την έκδοση ευρωομολόγων στη μάχη κατά της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε λόγω του κορωνοϊού, ζητά η ιταλική κυβέρνηση.
«Πρέπει να προβλέψουμε το ζήτημα των ευρωπαϊκών τίτλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάθε χώρα υπό τις ίδιες συνθήκες, τα οποία πρέπει να συσχετιστούν με τη μάχη κατά του κορωνοϊού και τις οικονομικές του συνέπειες", δήλωσε ο  Ιταλός υπουργός Οικονομίας Roberto Gualtieri i στην ιταλική εφημερίδα Il Corriere della Sera.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα συμμετρικό σοκ που επηρεάζει τους πάντες για αυτό και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε με καινοτόμο τρόπο», τόνισε.
Ο Gualtieri καλωσόρισε το σχέδιο ύψους 750 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, σημείωσε ωστόσο πως η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν αρκεί, σύμφωνα με το Reuters.
«Πρέπει να έχουμε το θάρρος να θέσουμε σε εφαρμογή μια κοινή και συντονισμένη δημοσιονομική πολιτική, ικανή να στηρίξει την προσπάθεια των συστημάτων υγείας μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας.
Η Ιταλία είναι η χώρα της Ευρώπης που έχει δεχθεί τρομακτικό πλήγμα από τον κορωνοϊό, καθώς πλέον οι νεκροί ξεπέρασαν ακόμη και αυτούς της Κίνας.

Rehn (ΕΚΤ): Πρέπει να υπάρξει συμφωνία για ένα κοινό asset

Η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και οι δραματικές συνέπειες του στην οικονομία έχουν αναζωπυρώσει τη συζήτηση εντός της ευρωζώνης για την έκδοση ευρωομολόγου.
Τη σκυτάλη πήρε σήμερα (20/3/2020) ο Φιλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Olli Rehn, ο οποίος δήλωσε πως «είναι σημαντικό, οι κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε κοινό ασφαλές asset».
Παράλληλα, τόνισε «είναι σημαντικό να συνεργαστούν οι κυβερνήσεις στην ευρωζώνη ώστε να υπάρξει μια συντονισμένη δημοσιονομική απάντηση».

Gualtieri: Χρειάζονται ομόλογα της ΕΕ

Παράλληλα, ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Roberto Gualtieri δήλωσε σήμερα (20/3/2020) ότι χρειάζονται ομόλογα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση του κορονοϊού που ταλανίζει τις οικονομίες του μπλοκ.
«Θα πρέπει να προβλέψουμε το ζήτημα των ευρωπαϊκών τίτλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάθε χώρα υπό τις ίδιες συνθήκες και πρέπει να συσχετιστούν με τη μάχη κατά του κορονοϊού και τις οικονομικές του συνέπειες», δήλωσε ο Gualtieri στην ιταλική εφημερίδα Il Corriere della Sera.
«Αντιμετωπίζουμε ένα συμμετρικό σοκ που επηρεάζει τους πάντες για αυτό και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε με καινοτόμο τρόπο».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 750 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, ο Gualtieri σημείωσε πως η νομισματική πολιτική μόνο δεν αρκεί.
«Πρέπει να έχουμε το θάρρος να θέσουμε σε εφαρμογή μια κοινή και συντονισμένη δημοσιονομική πολιτική, ικανή να στηρίξει την προσπάθεια των συστημάτων υγείας μας», δήλωσε ο Gualtieri.

Θετική και η Γερμανία

Θετική στην έκδοση ευρωομολόγου εμφανίζεται και η Γερμανία.
Ειδικότερα, Angela Merkel είπε: «Περιμένουμε τους υπουργούς Οικονομικών να συζητήσουν περαιτέρω σε αυτό το επίπεδο.
Θα μιλήσω με τον Olaf Scholz ώστε και η γερμανική πλευρά να μπορεί να λάβει μέρος σε αυτό.
Αλλά δεν υπάρχει τίποτα σίγουρο».
Εάν τελικά το Βερολίνο πει το «ναι» και έρθουν οι πρώτες εκδόσεις κοινών ευρωομολόγων θα μπορούσε να υπάρξει και αισθητή αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας, που τις τελευταίες ημέρες έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Τι ανέφερε το bankingnews από τις 13 Μαρτίου 2020 για τα ευρωομόλογα

Παγκόσμια πανστρατιά βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία θα ξεδιπλωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα καθώς πλέον κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες συντονίζονται για να αποκρούσουν την επέλαση του κορωνοιού στην παγκόσμια οικονομία.
Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες κατανοούν ότι καλούνται να αντιμετωπίσουν πυρηνικό χειμώνα, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια πανδημία του κορωνοιού ή covid19 που δεν έχει ξαναδεί ο σύγχρονος κόσμος.
Τα μέχρι τώρα μέτρα κρίθηκαν αναποτελεσματικά, οι κυβερνήσεις παρουσίασαν μικρής κλίμακας παρεμβάσεις που δεν έχουν καμία δυνητική επίδραση στις οικονομίες και αγορές.
Οι κεντρικές τράπεζες παρενέβησαν η μεν ΕΚΤ διευρύνοντας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εφάπαξ 120 δισεκ. και η FED μέσω της αγοράς των repos προσφέροντας 1,5 τρισεκ. δολάρια ή δυνητικά 4 τρισεκ. δολάρια σε πράξεις επαναγοράς repos.
Όμως όλα αυτά τα μέτρα δεν απέδωσαν, η ΕΚΤ απογοήτευσε και η FED απλά απέδειξε και ανέδειξε ένα κρυφό πρόβλημα ρευστότητας τόσο στην αμερικανική διατραπεζική αγορά όσο και στα κρατικά ομόλογα.
Το κραχ στα χρηματιστήρια δεν είχαν προηγούμενο.
Ο δείκτης βαρόμετρο στην Wall S&P 500 από 3.385 μονάδες υποχώρησε στις 2450 μονάδες ή πτώση σχεδόν -28%.
Ο DAX στην Γερμανία από τις 13.789 μονάδες υποχώρησε έως τις 9.161 μονάδες ή πτώση -33%.
Το ελληνικό χρηματιστήριο από το υψηλό των 950 μονάδων υποχώρησε στις 550 μονάδες ή πτώση -42%.
Η κατάρρευση των αγορών είναι πρωτοφανής και οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις πραγματικά πανικοβλήθηκαν απέναντι σε ένα ιό τον κορωνοιό που ακόμη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Τι σχεδιάζουν οι κυβερνήσεις;

Πέραν της γενικευμένης καραντίνας σε Ευρώπη και ΗΠΑ που από ιολογικής άποψης είναι το ενδεδειγμένο μέσο – σενάριο που φαίνεται να εξελίσσεται σε βασικό στην Ευρώπη – οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μεγάλης κλίμακας μέτρα τα οποία όμως έχουν υφεσιακά χαρακτηριστικά.
Όταν οι κυβερνήσεις μιλούν για δημοσιονομική ευελιξία μεγάλης κλίμακας σημαίνει υφεσιακά μέτρα με τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια ύφεση που προκαλεί ο κορωνοιός.
Η Γερμανία ανακοίνωσε μέσω της KfW της Κρατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας 500 δισεκ. ευρώ για να στηρίξει τις επιχειρήσεις.
Η Γαλλία επίσης ετοιμάζει μεγάλο πακέτο στήριξης ίσως 150 δισεκ.
Και άλλες χώρες έχουν ανακοινώσει μέτρα, όπως και η Commission.
Εκτιμάται ότι μόνο στην Ευρώπη το ύψος των παρεμβάσεων μπορεί να φθάσει στα 700 με 750 δισεκ. ευρώ.
Οι ΗΠΑ άπαξ και δημοκρατικοί και ρεπουμπλικάνοι συναινούν σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικών κινήτρων θα μπορούσαν να χορηγηθούν 300 δισεκ. για φορολογικές περικοπές και άλλα κίνητρα στις επιχειρήσεις.
Πάνω από 1 τρισεκ. ευρώ θα φθάσει το παγκόσμιο πρόγραμμα στήριξης που δυνητικά θα μπορούσε να ξεπεράσει και το 1,5 τρισεκ.
Με βάση εκτιμήσεις ο κορωνοιός θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία 3,5 με 5 τρισεκ. δολαρίων ενώ ήδη έχει εξαερώσει σε χρηματιστηριακή αξία πάνω από 12,5 τρισεκ. δολάρια.

Τι σχεδιάζουν οι κεντρικές τράπεζες;

Στις 12 Μαρτίου 2020 η ΕΚΤ ανακοίνωσε σχέδια επέκτασης της ποσοτικής χαλάρωσης με επίκεντρο μεταξύ άλλων στα εταιρικά ομόλογα και εφάπαξ επέκταση του QE κατά 120 δισεκ.
Η παρέμβαση της ΕΚΤ ξεκάθαρα απογοήτευσε.
Στις 12 Μαρτίου 2020 η FED στα όρια του πανικού αποφάσισε να παρουσιάσει ένα σχέδιο παροχής ρευστότητας μαμούθ ύψους 1,5 τρισεκ. δολαρίων με δυνατότητα να φθάσει στα 4 τρισεκ.
Η παρέμβαση της FED ξεκάθαρα απογοήτευσε.
Ανέδειξε το πρόβλημα ρευστότητας στην διατραπεζική, το πρόβλημα ρευστότητας στα ομόλογα, ανέδειξε με το 1,5 τρισεκ. δολάρια ρευστότητα ότι υπάρχει μεγάλο… πρόβλημα ρευστότητας.
Τα μέτρα αυτά δεν απέδωσαν.
Κατά την J P Morgan το not QE όπως το αναφέρει η FED είναι τελικώς πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 4 ή 5 καθώς το 1,5 τρισεκ. είναι τεράστια ένεση ρευστότητας η οποία όμως δεν έχει διάρκεια έχει βραχυπρόθεσμη ημερομηνία λήξεως.
Η FED έλαβε μέτρα ρευστότητας για τη στήριξη της λειτουργίας της χρηματοπιστωτικής αγοράς.
Το πρώτο μέτρο ήταν να αναδιανεμηθούν οι τρέχουσες αγοραπωλησίες συναλλαγματικών αποθεμάτων ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα σε όλη την καμπύλη
Το δεύτερο ήταν να παράσχουν 3 ενέσεις ρευστότητας 500 δισεκ. δολαρίων προθεσμιακών repos (δύο για 3 μήνες, ένα για 1 μήνα).
Αυτές οι δράσεις δεν έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν περαιτέρω οικονομικά κίνητρα.
Εάν η Fed ήθελε να παράσχει ένα τέτοιο κίνητρο τότε θα είχε μειώσει το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων από το τρέχον εύρος στόχων 1,0% -1,25%.
Επιπλέον, θα ήταν ανακριβές να περιγραφούν τα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πράξεις repos ως "χρήματα που χορηγήθηκαν στο σύστημα", καθώς πρόκειται για μια προσωρινή ανταλλαγή για να καλυφθούν κρατικά χρεόγραφα για διαστήματα  ένα ή τρεις μήνες.

Τι θα συμβεί;

1)Η FED εκ των πραγμάτων θα ανακοινώσει νέα μείωση των επιτοκίων κατά 1% από 1% που σημαίνει 0%.
Η FED αυτή την απόφαση θα μπορούσε να λάβει και στις 18 Μαρτίου 2020.  
Επίσης θα ανακοινώσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Δεν αποκλείεται τα μέτρα αυτά να τα ανακοινώσει στις 18 Μαρτίου.
Επίσης θα εξετάσει και αγορές μετοχών.

2)Η ΕΚΤ επίσης θα εξετάσει τις αγορές μετοχών παρά τις αντιδράσεις σε ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Συν τοις άλλοις οι τεχνοκράτες της ΕΚΤ έχουν εξετάσει συνολικά 4 ρηξικέλευθα μέτρα
Α)Αγορές μετοχών μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων ή ETFs
B)Εκδόσεις ευρωομολόγων από την ευρωζώνη που θα καλύψει η ΕΚΤ με στόχο έως 1 τρισεκ. ευρώ
Γ)Απευθείας αγορές κρατικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά
Δ)Αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων που δεν είναι investment grade δηλαδή επενδυτικής βαθμίδας
Αυτά τα 4 μέτρα δυνητικά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα οπλοστάσιο 1 τρισεκ. ευρώ από την ΕΚΤ.

Συμπέρασμα

Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες συντονίζονται  απέναντι στον κορωνοιό γιατί βλέπουν ότι το πείραμα νομισματικής πολιτικής με την συναίνεση των αδρανών κυβερνήσεων καταρρέει.
Η φούσκα παγκοσμίως ξεφούσκωσε, εξέλιξη θετική γιατί το παγκόσμιο σύστημα επανέρχεται σε κάποιο βαθμό στην κανονικότητα.
Όμως όλα αυτά τα μέτρα ενώ είναι τεράστιας κλίμακας τελούν υπό πολλές αιρέσεις και αμφισβητήσεις.
Θα μπορέσουν να νικήσουν τον κορωνοιό ή απλά ο κορωνοιός θα νικηθεί μόνο όταν θα βρεθεί το εμβόλιο;
Η ουσία πάντως είναι ότι ακόμη η πτώση στις αγορές δεν έχει τελειώσει γιατί προσεχώς θα αρχίσει να καταγράφεται το σοκ στην πραγματική οικονομία και στους οικονομικούς δείκτες.
Το β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2020 οι παγκόσμιοι αριθμοδείκτες θα είναι συγκλονιστικά επιβαρυμένοι, η ύφεση θα είναι μεγάλης κλίμακας, σχεδόν καμία χώρα δεν θα γλιτώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης