Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Ύφεση 1% στην Ελλάδα το 2020 λόγω κορωνοϊού – Ισχυρή στήριξη από ΕΚΤ

tags :
Scope: Ύφεση 1% στην Ελλάδα το 2020 λόγω κορωνοϊού – Ισχυρή στήριξη από ΕΚΤ
Αντιμέτωπη με σοβαρές οικονομικές συνέπειες η Ελλάδα, λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό

Για ύφεση της ελληνικής οικονομίας περίπου στο 1% το 2020, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, κάνει λόγο η Scope Ratings σε ανάλυσή της , εντοπίζοντας πέντε βασικές προκλήσεις για την ελληνική οικονομία.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μερικές από τις σοβαρότερες οικονομικές διαταραχές στην Ευρωζώνη, λόγω της πανδημίας Covid-19, η οποία βάζει φρένο σε μια ισχυρή ανάκαμψη και πλήττει σκληρά τον ζωτικό τομέα του τουρισμού - αλλά τα δημόσια οικονομικά και ο τραπεζικός τομέας έχουν ισχυρή υποστήριξη από την ΕΕ και την ΕΚΤ, τονίζουν οι αναλυτές.

Η Scope Ratings καταγράφει πέντε καταλύτες για το πιστωτικό outlook της Ελλάδας (ΒΒ/θετικό outlook), σε ορίζοντα 12 -18 μηνών.


1)  Στάσιμη οικονομική ανάκαμψη, αβεβαιότητα για τον χρόνο της ανάκαμψης

Η πανδημία βάζει φρένο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας της Ελλάδας, μετά από 10 χρόνια κρίσης, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο και πιο καθοριστικό παράγοντα για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τονίζει ο Jakob Suwalski, επικεφαλής αναλυτής της Scope για την Ελλάδα.
Ο οίκος αξιολόγησης υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για το βασικό σενάριο το 2020, από ανάπτυξη του ΑΕΠ με ρυθμό 2,3% σε συρρίκνωση 1% περίπου, από 1,9% το 2019, υπό τον όρο ότι η οικονομική αναταραχή στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες θα σταματήσει στο πρώτο εξάμηνο.
Η αυξανόμενη πίεση από τις καταντίνες στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες - συμπεριλαμβανομένων της ακύρωσης πτήσεων και πακέτων διακοπών –έχει επιφέρει ήδη πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος συνεισφέρει περίπου το ένα πέμπτο του ΑΕΠ.
Εντός Ελλάδας, το κλείσιμο όλων των καταστημάτων, εκτός των σούπερ μάρκετ, των πρατηρίων βενζίνης και των φαρμακείων, επηρεάζει αρνητικά την ήδη αδύναμη αύξηση της κατανάλωσης λόγω του αρνητικού ποσοστού αποταμίευσης της χώρας από το 2012.
Ο κίνδυνος καθοδικής αναθεώρησης των εκτιμήσεών της είναι σημαντικός και περιλαμβάει σενάρια στα οποία ο αντίκτυπος της πανδημίας επεκτείνεται και το καλοκαίρι, εποχή αιχμής για τον ελληνικό τουρισμό και τον τομέα των μεταφορών.

Image

Image

2) Η έκτακτη στήριξη της ΕΚΤ εγγυάται την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων

Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, το οποίο καθιστά περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους επιλέξιμο για αγορές, θα εξαλείψει το υψηλότερο ρίσκο.
Η κίνηση εξασφαλίζει την πρόσβαση της ελληνικής κυβέρνησης στις κεφαλαιαγορές. «Το ευνοϊκό προφίλ χρέους και ρευστότητας της Ελλάδας, με πάνω από το 90% του χρέους της σε σταθερά επιτόκια και μέση λήξη τα 21 έτη, συνδυασμό με το υψηλό κεφαλαιακό μαξιλάρι, προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους από την μεταβλητότητα της αγοράς», τονίζει η JulianZimmermann.

Image

3) Αλλάζει το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής

Η ελληνική κυβέρνηση εισέρχεται στην κρίση με σχετικά ισχυρή δημοσιονομική θέση, έχοντας ενισχύσει τον προϋπολογισμό, ο οποίος υποστήριξε την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης της αγοράς, με ένα σημαντικό ωστόσο έλλειμμα: τις αδύναμες επενδύσεις.
Η Ελλάδα ωστόσο θα έχει πλέον μεγαλύτερη ευελιξία, ώστε να αυξήσει σημαντικά τις δημόσιες δαπάνες, καθώς η ΕΕ χαλαρώνει τα δημοσιονομικά όρια.
Την ίδια ώρα, η νέα παρέμβαση από την ΕΚΤ στηρίζει τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Image

4) Η υγεία του τραπεζικού τομέα

Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου της Ελλάδας προσφέρει περιορισμένη στήριξη στην οικονομία, δεδομένης της κλίμακας του σοκ από τον Covid-19.
«Οι τράπεζες έχουν σημειώσει καλά οικονομικά αποτελέσματα τα πρόσφατα τρίμηνα, αλλά η δομική κερδοφορία παραμένει αδύναμη, περιορίζοντας έτσι την ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να στηρίζει την πραγματική οικονομία», τονίζει ο Suwalski.

Image

5) Δέσμευση για μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις

Η οικονομική ανάπτυξη κατέχει τελικά το κλειδί της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, τονίζει η Scope, η οποία δηλώνει ότι την καθησυχάζει η μεταρρυθμιστική δυναμική της ελληνικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, τα πολλά έτη κατά τα οποία οι επενδύσεις κινήθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, θα είναι δύσκολο πλέον να καλυφθούν το 2020 καθώς αυτό εξαρτάται από το χρόνο που θα χρειαστεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του Covid-19.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης