Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κάθε εβδομάδα lockdown επιδρά -0,6% στο ΑΕΠ – Η ύφεση στην Ελλάδα σε τρίμηνο θα φθάσει -8% με -10% - Θετικά αλλά υψηλού ρίσκου τα μέτρα της ΕΕ

Κάθε εβδομάδα lockdown επιδρά -0,6% στο ΑΕΠ – Η ύφεση στην Ελλάδα σε τρίμηνο θα φθάσει -8% με -10% - Θετικά αλλά υψηλού ρίσκου τα μέτρα της ΕΕ
Θετικά αλλά υψηλού ρίσκου τα μέτρα διάσωσης της ευρωζώνης
Το σοκ του Lockdown είναι καταστροφικό για την οικονομία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Κάθε εβδομάδα καραντίνα lockdown η αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ είναι -0,6%.
Εάν η καραντίνα κρατήσει 2 μήνες δηλαδή 8 εβδομάδες το σοκ στο ΑΕΠ θα είναι -4,8% και στους 3 μήνες δηλαδή 12 εβδομάδες θα είναι -7,2% ύφεση.
Εάν ληφθεί υπόψη ότι ο τουρισμός συνολικά μαζί με τα περιφερειακά επαγγέλματα φθάνει στο 30% του ΑΕΠ δηλαδή 55 με 57 δισεκ. αλλά έχει εποχικότητα ο κύριος όγκος είναι άνοιξη και καλοκαίρι στα έσοδα και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ξενοδοχεία θα είναι κλειστά – άρα καταρρέει ο τουρισμός – η Ελλάδα θα μπορούσε να δει ύφεση -10% σε τριμηνιαία βάση και ύφεση συνολικά για το 2020.
Η ΤτΕ θεωρεί ότι η ανάπτυξη θα είναι 0%.
Σε κάθε περίπτωση πάντως τα μέτρα παροχής ρευστότητας που εγκρίνει η ΕΕ και συνολικά τα μέτρα που προωθούνται είναι κομβικής σημασίας γιατί χωρίς αυτά η ύφεση θα μπορούσε να φθάσει στο -20% με -30%.

Θετικά αλλά υψηλού ρίσκου τα μέτρα διάσωσης της ευρωζώνης

Η επιθετικότητα με την οποία δρα η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τις υγειονομικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοιού είναι πρωτοφανής.
Μόνο η Ευρώπη θα εισφέρει περί τα 2,5 τρισεκ. ευρώ ενώ στα σχέδια υπάρχουν εκδόσεις ευρωομολόγων έως και 200 δισεκ. ευρώ καθώς και αύξηση των ορίων χρέους.
Η αρνητική επίδραση του κορωνοιού στην οικονομία της ευρωζώνης με βάση εκτιμήσεις μπορεί να φθάσει τα 1,8 τρισεκ. ευρώ.
Είναι προφανές ότι η Ευρώπη οδηγείται σε πλήρη δημοσιονομική εκτροπή, σε αύξηση του κρατικού χρέους δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από ότι πρέσβευε τα τελευταία 10 χρόνια.
Η Ευρωζώνη χρησιμοποιεί επιθετικά εργαλεία παροχής ρευστότητας αλλά το πρόβλημα είναι πως όλα αυτά τα υφεσιακά εργαλεία θα ισορροπήσουν στην μετά κορωνοιού εποχή.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι χώρες όπως η Ιταλία έχουν καταρρεύσει και όπως αποκαλύπτεται θα ζητήσει στήριξη από τον ESM θα ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης.
Μπορεί οι ευρωπαίοι να πάρουν μέτρα στο μέλλον και για την δημοσιονομική εκτροπή π.χ. να τα εντάξουν σε ειδικό λογαριασμό ώστε η απόσβεση να πραγματοποιηθεί σε βάθος ετών αλλά στην πράξη το χρέος θα έχει αυξηθεί στην Ευρώπη όπως και η δημοσιονομική εκτροπή θα αποτελέσει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα στο μέλλον.
Το μέλλον της Ευρώπης δεν θα είναι ρόδινο, τα χειρότερα έπονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης