Τελευταία Νέα
Διεθνή

Von der Leyen (ΕΕ): Αναστολή προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής - Ελεύθερες οι κυβερνήσεις να ρίξουν χρήμα στην οικονομία

Von der Leyen (ΕΕ): Αναστολή προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής - Ελεύθερες οι κυβερνήσεις να ρίξουν χρήμα στην οικονομία
Αναστέλλονται τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και το πλαίσιο περί κρατικής βοήθειας
Tη γενική ρήτρα διαφυγής, η οποία αναστέλλει τη συνιστώμενη δημοσιονομική προσαρμογή για τα ευρωπαϊκά κράτη, ενεργοποίησε την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενεργοποιείται η ρήτρα.
Με βάση εκτιμήσεις αυτή η απόφαση θα μπορούσε να δημιουργήσει δημοσιονομική εκτροπή 150 με 180 δισεκ. ευρώ.
«Υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε τους Ευρωπαίους και τις εταιρείες στη διάρκεια της κρίσης.
Τηρούμε την υπόσχεση.
Χθες επικυρώσαμε τους πιο ευέλικτους κανόνες κρατικών ενισχύσεων στην ιστορία για να βοηθήσουμε ανθρώπους και εταιρείες.
Σήμερα ενεργοποιούμε τη ρήτρα για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να ρίξουν ρευστότητα στην οικονομία» ανέφερε στο Twitter Ursula von der Leyen.
Αξίζει να αναφερθεί ότι όλες αυτές οι κινήσεις έχουν διττή ερμηνεία.
Από την αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να δράσει απέναντι στις καταστροφικές επιπτώσεις του κορωνοιού.
Από την άλλη όμως αποδεικνύει και τον απόλυτο πανικό στον οποίο έχουν περιέλθει οικονομίες και αγορές, κυβερνήσεις και θεσμοί απέναντι στον κορωνοιό που κατακρημνίζει ότι δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια.
Όμως η αντιμετώπιση με μαζικές καραντίνες απλά αποδυναμώνουν όλες τις παρεμβάσεις, με καραντίνα καταρρέεει η παραγωγή αλλά καταρρέει και η κατανάλωση.
Η πλήρης δημοσιονομική χαλάρωση θα αποτελέσει καταστροφή μακροπρόθεσμα στην οικονομία, θα ενεργοποιήσει αποσταθεροποιητικές δυνάμεις, η ύφεση είναι μονόδρομος παρά την επιθετικότητα των παρεμβάσεων της ΕΕ

Image
Οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) θα πρέπει να επικυρώσουν αυτήν την απόφαση στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν την Δευτέρα (23/3).
Η ρήτρα αυτή επιτρέπει να παρακαμφθεί προσωρινά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καθορίζει τους δημοσιονομικούς κανόνες στις χώρες μέλη οι οποίες έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα.
Η συγκεκριμένη ρήτρα προστέθηκε το 2011, εν μέσω της κρίσης στην ευρωζώνη, αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα.
Μία από τις υποχρεώσεις που θα οφείλουν πλέον να τηρούν οι χώρες είναι να μην ξεπερνά το δημόσιο έλλειμμα το 3% του ΑΕΠ τους.
Οι Βρυξέλλες είχαν υποσχεθεί από την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιδείξουν «τη μέγιστη ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου, κυρίως για να δώσουν οξυγόνο στην Ιταλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης