Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο κορωνοϊός «καίει» Σύμφωνο Σταθερότητας και ευρωζώνη – Με σενάρια τρόμου ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός της Ελλάδας

tags :
Ο κορωνοϊός «καίει» Σύμφωνο Σταθερότητας και ευρωζώνη – Με σενάρια τρόμου ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός της Ελλάδας
Κορονοιός: «Καίει» το Σύμφωνο Σταθερότητας και την οικονομία της ευρωζώνης – Με σενάρια τρόμου ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός της Ελλάδας
Στη μεγάλη απόφαση να σπάσει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας προχώρησε η Ευρωπαική Επιτροπή αναγνωρίζοντας το μέγεθος της σοβαρής διαταραχής που προκαλεί ο κορωνοιός και της βαθειάς ύφεσης που έρχεται για την ευρωζώνη.
Τα κράτη - μέλη μπορούν να κάνουν χρήση της πλήρους ευελιξίας πους τους παρέχεται για να σωθούν από την πανδημία χωρίς την αυστηρή υποχρέωση για δημόσια ελλείμματα μέχρι το 3% του ΑΕΠ τους. Ανάλογο βαθμό δημοσιονομικής ελευθερίας αποκτά και η Ελλάδα από τη στιγμή που κορονοϊός έχει «κάψει» όλα τα μετριοπαθή σενάρια για την ανάπτυξη και τις μακροοικονομικές προβλέψεις στον προϋπολογισμό του 2020, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση σε συνολική αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής.
Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός στη Βουλή και θα συνοδεύεται από τις διατάξεις με τα μέτρα στήριξης εργαζομένων, επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, που έχει ανακοινώσει ήδη η κυβέρνηση.
Είναι πιθανό όλες οι παρεμβάσεις να συγκροτηθούν σε ένα νομοσχέδιο, εντός του οποίου θα βρίσκονται οι ρυθμίσεις για τη χρονική μετάθεση του Δώρου του Πάσχα και η δυνατότητα των εργοδοτών, που πλήττονται από την πανδημία, να προχωρούν σε «αναστολή των συμβάσεων εργασίας».
Δύο ρυθμίσεις που έχουν ανοίξει ήδη τον ασκό του Αιόλου σε βασικά δικαιώματα της εργατικής νομοθεσίας.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός θα προβλέπει αύξηση του τακτικού αποθεματικού του υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. ευρώ, «χωρίς να χρειαστεί, ταμειακά», όπως είπε, «οποιαδήποτε παρέμβαση στο “μαξιλάρι” ασφαλείας».
Βέβαια, με βάση τις ανακοινώσεις, ο λογαριασμός των δημοσιονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό έχει μέχρι στιγμής ανέλθει στα 5 δισ. ευρώ –ή στο 2,7% του ΑΕΠ– και είναι από την άλλη πλευρά το μέγεθος της επιβάρυνσης στο δημοσιονομικό ισοζύγιο του προϋπολογισμού.
Για φέτος δεν ισχύει η μνημονιακή δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και, ως εκ τούτου, λόγω της σοβαρής οικονομικής ύφεσης, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός επανασχεδιάζεται με χαμηλότερες προβλέψεις για φορολογικά έσοδα και με πολύ μεγαλύτερα κονδύλια στις δαπάνες, ειδικά στον τομέα της Υγείας.
Πριν από την επέλαση του κορονοϊού, η κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει εισπράξεις από φόρους περίπου 52 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2020.
Με την ελληνική οικονομία να έχει κατεβάσει ρολά και όλοι οι κλάδοι να βρίσκονται στο κόκκινο, ο νέος εισπρακτικός στόχος θα είναι αισθητά πιο χαμηλός, ενώ αντίστοιχες παραδοχές θα ενταχθούν και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024.
Το βασικό σενάριο του νέου προϋπολογισμού ενσωματώνει το γκρίζο σενάριο για μηδενική ανάπτυξη φέτος, ενώ αντίστοιχη πρόβλεψη έχει κάνει για την ελληνική οικονομία και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική.
Ωστόσο, πρόκειται για μια εκτίμηση που δεν έχει καμία τύχη, αφού δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ατμομηχανές από τους κλάδους της οικονομίας για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.
Ακόμη και οι ενέσεις ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις (για το διάστημα της πτώσης ή της καθίζησης του κύκλου εργασιών τους) δεν φτάνουν για την ελληνική οικονομία να μείνει στον αφρό, οπότε, χωρίς τουρισμό, εμπόριο και ναυτιλία, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε πολύ βαθιά ύφεση.
Οι πρώτες πληροφορίες από την πλευρά των οίκων αξιολόγησης κάνουν λόγο γα ύφεση άνω του 3% με 4% , κυρίως στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης