Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εξαπλώνεται ο κορωνοϊός και στην Ελλάδα - Στους 15 οι νεκροί, 640 τα κρούσματα - Στην 32η θέση στον παγκόσμιο χάρτη της νόσου

tags :
Εξαπλώνεται ο κορωνοϊός και στην Ελλάδα - Στους 15 οι νεκροί, 640 τα κρούσματα  - Στην 32η θέση στον παγκόσμιο χάρτη της νόσου
Σχεδόν διπλασιάστηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με επιπλοκές του κορωνοϊού - Από 18 εκτοξεύθηκε στους 34
(upd11) Ραγδαία εξάπλωση παρουσιάζει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας αυξήθηκαν κατά 100 περίπου τα κρούσματα, ενώ διπλασιάστηκε ο αριθμός των ασθενών, που είναι διασωληνωμένοι.
Επίσης, άλλοι δύο πολίτες απεβίωσαν με αποτέλεσμα να ανέρχονται στους 15 οι νεκροί στην Ελλάδα από τις επιπλοκές του κορωνοϊού, όπως ανακοινώθηκε από τις υγειονομικές αρχές.
Οι 14 από αυτούς είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.
Οι 12 ήταν άντρες και οι 3 γυναίκες. 
Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που κατέληξαν ήταν τα 77 έτη.
Επίσης ανακοινώθηκαν 94 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να ανέρχεται σε 624.
Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα. 55,7% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι άνδρες.
124 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων 34 είναι διασωληνωμένοι.
Η πλειονότητα των πολιτών που νοσηλεύονται έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.
Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων είναι τα 64 έτη και των διασωληνωμένων τα 67 έτη.
Τέλος, 19 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Στην 32η θέση η Ελλάδα σε κρούσματα - στην 24η σε θανάτους παγκοσμίως

Στην 32η θέση παγκοσμίως, με 530 κρούσματα, βρίσκεται η Ελλάδα σε συνολικό αριθμό διαγνωσμένων κρουσμάτων, από την 25ης που βρισκόταν πριν από δέκα ημέρες, καθώς αυξάνονται σταδιακά τα κρούσματα σε χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από τη δική μας.
Όσον αφορά τα ενεργά κρούσματα (δηλαδή αυτά που προκύπτουν αν από τα συνολικά κρούσματα αφαιρεθούν οι θάνατοι και οι αναρρώσεις), η χώρα μας με 498 περιστατικά βρίσκεται στην 33η θέση.
Η Ελλάδα έχει εξάλλου περίπου 51 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, μια αναλογία που την τοποθετεί αρκετά χαμηλά, στην 55η θέση παγκοσμίως.
Η Ελλάδα είναι επίσης στην 31η θέση, όσον αφορά τον αριθμό των ασθενών με Covid-19 που έχουν αναρρώσει (19 έως τώρα).
Ακόμη, έχοντας 18 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, είναι 17η διεθνώς σε σοβαρά περιστατικά, τα οποία στη χώρα μας αποτελούν περίπου το 4% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (δηλαδή το ένα στα 25).
Σε ότι αφορά τους θανάτους -με 13 θανάτους- βρίσκεται στην 24η θέση παγκοσμίως.
Σε σχέση με τον πληθυσμό της, η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής ένα θάνατο ανά 801.773 κατοίκους, εμφανίζοντας μικρότερο ποσοστό θνητότητας από πολλές άλλες χώρες σε σχέση με τον πληθυσμό τους.
Συγκριτικά, η Ιταλία έχει τη χειρότερη αναλογία διεθνώς με ένα θάνατο από κορωνοϊό ανά 12.530 κατοίκους, η Ισπανία έχει ένα θάνατο ανά 33.855 κατοίκους, το Ιράν ένα θάνατο ανά 53.980 κατοίκους, η Ελβετία ένα θάνατο ανά 108.182 κατοίκους, η Γαλλία ένα θάνατο ανά 116.145 κατοίκους, η Ολλανδία ένα θάνατο ανά 125.991 κατοίκους, το Βέλγιο ένα θάνατο ανά 172.979 κατοίκους, η Βρετανία ένα θάνατο ανά 291.356, η Κίνα ένα θάνατο ανά 441.374 κατοίκους, η Δανία ένα θάνατο ανά 445.554 κατοίκους, η Ν.Κορέα ένα θάνατο ανά 492.972 κατοίκους, η Σουηδία ένα θάνατο ανά 504.963 κατοίκους και η Νορβηγία ένα θάνατο ανά 774.463 κατοίκους.
Αναφορικά με την αναλογία θανάτων προς επιβεβαιωμένα κρούσματα, στην Ελλάδα υπάρχει έως τώρα ένας θάνατος για κάθε 41 κρούσματα περίπου. Τη χειρότερη αναλογία έχει η Ιταλία με ένα θάνατο ανά 11 κρούσματα και ακολουθούν -έχοντας χειρότερη αναλογία σε σχέση με την Ελλάδα- το Ιράν με ένα θάνατο ανά 13 κρούσματα, η Ισπανία με ένα θάνατο ανά 18 κρούσματα, η Βρετανία με ένα θάνατο ανά 21 κρούσματα, η Κίνα με ένα θάνατο ανά 25 κρούσματα, η Γαλλία με ένα θάνατο ανά 26 κρούσματα και η Ολλανδία με ένα θάνατο ανά 27 κρούσματα.
Το Βέλγιο έχει περίπου την ίδια αναλογία με την Ελλάδα (ένας θάνατος ανά 42 κρούσματα), ενώ την καλύτερη αναλογία διεθνώς έχει η Γερμανία με μόλις ένα θάνατο για κάθε 266 κρούσματα.
Η Ν.Κορέα έχει ένα θάνατο ανά 85 κρούσματα, ενώ οι ΗΠΑ ένα στα 77 μέχρι στιγμής.
Ειδική μνεία αξίζει στην Τουρκία, την τελευταία χώρα της ευρωπαϊκής ηπείρου που δήλωσε κρούσμα κορωνοϊού, έχοντας με την καθυστέρησή της πυροδοτήσει απορίες, αν όχι υποψίες. Ήδη η γειτονική χώρα των περίπου 85 εκατομμυρίων κατοίκων έχει αναφέρει 947 κρούσματα και 21 θανάτους, γεγονός που την τοποθετεί στην 24η θέση σε αριθμό κρουσμάτων διεθνώς και στην 16η θέση σε αριθμό θυμάτων της νόσου.
Την πρώτη πεντάδα σε επιβεβαιωμένα κρούσματα απαρτίζουν η Κίνα (81.054), η Ιταλία (53.578), οι ΗΠΑ (26.867), η Ισπανία (25.496) και η Γερμανία (22.364).
Οι πέντε πρώτες χώρες σε αριθμό θανάτων από τον κορωνοϊό είναι η Ιταλία (4.825), η Κίνα (3.261), το Ιράν (1.556), η Ισπανία (1.381) και η Γαλλία (562).
Την πρώτη πεντάδα σε αριθμό κρουσμάτων σε σοβαρή-κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία αποτελούν η Ιταλία (2.857), η Κίνα (1.845), η Ισπανία (1.612), η Γαλλία (1.525) και οι ΗΠΑ (708).

Επιπλέον μέτρα

Από τις 06:00 το Σάββατο (21/3)  επιτρέπεται να ταξιδεύουν με τα πλοία προς τα νησιά οι μόνιμοι κάτοικοί τους, ενώ  επιτρέπεται και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.
Για να εκδώσει κάποιος εισιτήριο, είναι απαραίτητη η επίδειξη αντιγράφου που μπορεί κάποιος να κατεβάσει από το TAXIS, όπως αντιγράφου της δήλωσης Ε1, ώστε να αποδεικνύεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας.
Απαγορεύεται ο απόπλους και κατάπλους των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Όσα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής βρίσκονται σε πλεύση, υποχρεούνται έως τα μεσάνυχτα της 21ης Μαρτίου να καταπλεύσουν.
Παράλληλα, κλειστές  είναι εκτάκτως το Σάββατο 21/3 όλες οι λαϊκές αγορές και από Δευτέρα 23/3 μειώνονται κατά 50% ανά κλάδο οι παραγωγοί, με απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και υποχρέωση εκ περιτροπής εναλλαγής ανά εβδομάδα.
Επίσης, από Δευτέρα (23/3) γίνεται υποχρεωτική στα super market η απόσταση ένας πελάτης ανά 15 τ.μ. αντί 10 τ.μ. που ίσχυε έως τώρα.
Επιπλέον, έχουν ανασταλεί όλες οι επισκέψεις στα καταστήματα κράτησης, καθώς και οι άδειες κρατουμένων και οι μεταγωγές, με εξαίρεση την επίκληση ειδικών λόγων κοινωνικού χαρακτήρα και πάντα σε ελάχιστο αριθμό.
Πάντως, όπως έχει γνωστοποιήσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, θα υπάρχει ισχυρή παρουσία της αστυνομίας μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε πάρκα, μεγάλες πλατείες, χώρους που παρατηρείται συγκέντρωση προσώπων, προκειμένου να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα.

Πώς θα λειτουργήσουν  τα super markets

Την Κυριακή ‪22‬ Μαρτίου τα καταστήματα πώλησης τροφίμων λειτούργησαν από τις ‪09:00‬ έως τις 17:00.
Τη ‪Δευτέρα 23‬ Μαρτίου και την ‪Τρίτη 24‬ Μαρτίου θα λειτουργήσουν από τις ‪07:00‬ έως τις ‪22:00‬.
Αυτό αναφέρει σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Επίσης σημειώνει: «Υπενθυμίζουμε σε όλους, ότι ενεργοποιήθηκαν οι διατάξεις για την αισχροκέρδεια».
Στο μεταξύ δημοσιεύτηκε το Σάββατο 21/3 στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Αρ. Φύλλου 945) η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνι Γεωργιάδη για την «τροποποίηση του εθνικού πλαισίου ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων, λειτουργία τους κατά τις Κυριακές καθώς και καθιέρωση υποχρέωσης αυτών προς πώληση εφημερίδων».
Σύμφωνα με την απόφαση, το εθνικό πλαίσιο ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων παρατείνεται κατά μία ώρα για τη Δευτέρα 23.3.2020 και την Τρίτη 24.3.2020 και διαμορφώνεται ως εξής:
Τη Δευτέρα 23.3.2020 και την Τρίτη 24.3.2020 τα εμπορικά καταστήματα λιανικής πώλησης θα λειτουργούν από τις 07:00 έως τις 22:00. Αύριο, Κυριακή 22.3.2020, θα λειτουργούν υποχρεωτικά σε όλη την Επικράτεια με ωράριο 09:00 - 17:00.
Επιπλέον ορίζεται ότι τα εμπορικά καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, υποχρεούνται να πωλούν εφημερίδες.
Η μη συμμόρφωση επισύρει την επιβολή ποινικών κυρώσεων και την επιβολή προστίμου.
Υπενθυμίζεται, όπως δήλωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, θα αξιολογηθεί η κατάσταση της αγοράς και αναλόγως το διευρυμένο ωράριο μπορεί να διατηρηθεί.

Κορωνοϊός: Κλειστό το Πεδίον του Άρεως, το Αττικό Άλσος και η πρόσβαση στον Υμηττό

Η Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να περιορίσει τη συνάθροιση κοινού ως πρόσθετο μέτρο προφύλαξης κατά της μετάδοσης του ιού, με εντολή του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη προς τον Αντιπεριφερειάρχη Γ. Δημόπουλο, προχώρησε στο κλείσιμο των Πάρκων και Αλσών του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, δηλαδή του Πεδίου του Άρεως, του Άλσους Φινόπουλου και του Αττικού Άλσους.
Παράλληλα ζητήθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, κατόπιν συνεννοήσεως με τους αρμόδιους Δημάρχους όπως προβεί στο κλείσιμο των εισόδων πρόσβασης στον Υμηττό.
Σε κάθε περίπτωση, έχει ζητηθεί από τον Περιφερειάρχη να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση υπαλλήλων και εργαζομένων στους συγκεκριμένους χώρους.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Σέιχ Σου, με απόφαση Τζιτζικώστα

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου) από την Κυριακή 22/3, με απόφαση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση,  αποφάσισε την άμεση εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας πολιτών και οχημάτων εντός του Σέιχ Σου, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης πολιτών στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Τζτζικώστας τονίζει πως «παρά τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν, παρά τις οδηγίες που έχουμε δώσει για αποφυγή των περιττών μετακινήσεων, ορισμένοι επιμένουν εν μέσω έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού να συμπεριφέρονται αντικοινωνικά.
Είναι χρέος μας να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και να αποτρέψουμε με κάθε μέσο την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Σήμερα, Κυριακή, καταγράφεται μαζική συγκέντρωση πολιτών στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.
Αποφάσισα να απαγορεύσω την κυκλοφορία στο Σέιχ Σου για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να μην επιτρέψουμε τη διάδοση του κορωνοϊού.
Το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας και θα αστυνομεύεται διαρκώς για όσο διάστημα χρειαστεί. Απευθύνω εκ νέου έκκληση προς όλους για παραμονή στο σπίτι.
Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας.
Μένουμε σπίτι».
Σημειώνεται ότι για όσο διάστημα παραμείνει κλειστό το Σέιχ Σου θα επιτρέπεται μόνο η είσοδος κρατικών οχημάτων και υπηρεσιών (Πυροσβεστική, Αστυνομία, Δασαρχείο κτλ.).
Στο μεταξύ, το drone της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει να πετά στην παραλιακή ζώνη της Θεσσαλονίκης, προτρέποντας τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι τους, τηρώντας τα προληπτικά μέτρα και αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις.

Η λειτουργία μετρό και τραμ


Σταμάτησαν τη μεταμεσονύκτια (από την Παρασκευή 20/3) λειτουργίας του το μετρό (γραμμές 2 & 3) και το τραμ λόγω της μεγάλης πτώσης της επιβατικής κίνησης, τα οποία λειτουργούσαν κάθε  Παρασκευή και Σάββατο έως 02:30.
Παράλληλα ο ΟΑΣΑ προχώρησε στη μείωση της συχνότητας των δρομολογίων στα μέσα σταθερής τροχιάς.
Σε ό,τι αφορά τις γραμμές 2 & 3 του μετρό, τα δρομολόγια θα εκτελούνται από την έναρξη της βάρδιας έως τις 06.30 το πρωί ανά 10 λεπτά, από 06.30 έως 22.00 ανά 7 λεπτά και από τις 22.00 έως τη λήξη της βάρδιας ο χρόνος διέλευσης των συρμών θα είναι στα 10 λεπτά.
Οι συχνότητες των δρομολογίων στη γραμμή 1 του μετρό (ΗΣΑΠ) θα είναι από τις 05.30 έως τις 22.00 ανά 7,5 λεπτά και από τις 22.30 έως τη λήξη της βάρδιας η κυκλοφορία των συρμών θα κυμαίνεται από 11,5 λεπτά έως 15 λεπτά.
Τα δρομολόγια του τραμ (σημειωτέον διεξάγονται μόνο στη Γραμμή 5 -Πλάτωνας- από τη στάση Ασκληπιείο Βούλας έως τη στάση Κασομούλη) θα πραγματοποιούνται κάθε 11 λεπτά από τις 05.30 έως και 21.00 και από 21.00 έως λήξη βάρδιας κάθε 12 λεπτά.
Το επιβατικό κοινό θα μπορεί να ενημερώνεται για το ημερήσιο ειδικό πρόγραμμα εκτέλεσης δρομολογίων για κάθε γραμμή από την εφαρμογή OASA Telemetics, την ιστοσελίδα της τηλεματικής, καθώς και από το πληροφοριακό κέντρο 11185.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ανοιχτά είναι τα εξής καταστήματα:
-    Λιανικό εμπόριο τροφίμων: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες
-     Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
-    Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away).
-    Πρατήρια υγρών καυσίμων
-    Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)
-    Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων
-    Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
-    Καθαριστήρια
-    Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
-    Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων
-    Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών
-    Γραφεία τελετών (κηδειών)
-    Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας
-    Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στην προσέλευση είναι επίσης τα καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop) καθώς και εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης, call centers, με ειδική πρόβλεψη για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού – Οι συλλήψεις

Συνεχίζονται οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Συνολικά από την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 222 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 233 άτομα, ενώ μόνο χθες, Σάββατο 21 Μαρτίου, σημειώθηκαν  13 παραβάσεις και έγιναν 12 συλλήψεις.
Οι συλληφθέντες κατελήφθησαν να λειτουργούν χώρους (καταστήματα λιανικής πώλησης, κομμωτήρια, καφετέριες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ανθοπωλεία, γήπεδα, καταστήματα ενδυμάτων κ.λπ.) για τους οποίους ισχύει το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης