Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τσιόδρας: 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, 530 συνολικά - 13 οι νεκροί

Τσιόδρας: 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, 530 συνολικά - 13 οι νεκροί
Σύμφωνα με τον Σ. Τσιόδρα, 100 άτομα νοσηλεύονται
Σε 35 ανέρχονται τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού  στην Ελλάδα, ενω 13 είναι οι νεκροί, όπως ανέφερε  ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Συνολικά πλέον ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 530, τα 98 από τα οποία είναι απροσδιόριστης πηγής.
Η πλειοψηφία των κρουσμάτων, όπως επεσήμανε, βρίσκεται στην Αθήνα και το 75% αυτών είναι ηλικίας 18-64 ετών.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, 100 άτομα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και από αυτούς οι 18 είναι διασωληνωμένοι, ενώ 19 ασθενείς πήραν εξιτήριο.
Μάλιστα, εκτίμησε ότι ένα μικρό ποσοστό όσων νοσηλεύονται, ίσως το 15%, αναμένεται να διασωληνωθεί.
Διευκρίνισε ότι κανείς από τους 19 που πήραν εξιτήριο δεν έχουν ανοσία.
Ο αριθμός των νεκρών είναι συνολικά 13, εκ των οποίων οι 12 είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.
Σε αυστηρό τόνο ο κ. Τσιόδρας κάλεσε όλους να σεβαστούν τους νεκρούς και να εγκαταλείψουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια και σημείωσε ότι «αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, η οποία θα είναι ανάλογη της προσπάθειας που κάνουμε όλοι μαζί για να περιορίσουμε τη μετάδοση», «θα αυξηθεί, είμαστε ακόμα στην αρχή, αλλά είναι σημαντικό ότι ήδη έχουμε κερδίσει πολύτιμο χρόνο για να προλάβουν να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι σχεδιασμοί» για την σωστή αντιμετώπιση των πιο σοβαρών περιστατικών που θα εμφανιστούν.
Για τον ρόλο του καπνίσματος, ανέφερε ότι οι καπνιστές φαίνεται πως έχουν αυξημένη ευαισθησία, καθώς φαίνεται να έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα που τους κάνει πιο ευπαθείς στον κορωνοϊό.
Κάλεσε τους πολίτες να μην συρρέουν στα νοσοκομεία χωρίς σοβαρό λόγο, λέγοντας μάλιστα ότι «τα νοσοκομεία μας πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε σαν χώρους ιερούς, όπου οι γιατροί δίνουν μάχη σώμα με σώμα, για όλα τα νοσήματα».
Κανείς δεν είναι 100% ασφαλής από το νέο ιό, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος με δυσκολία κράτησε τα δάκρυα του όταν αναφέρθηκε στις ευπαθείς ομάδες και τον κίνδυνο που διατρέχουν από το νέο κορωνοϊό, αλλά και ένα μήνυμα που δέχθηκε από έναν συνάδελφο του, πολύ καλό επιστήμονα, όπως είπε, που του έλεγε ότι γίνεται πολύς θόρυβος για να σωθούν υπερήλικες.
 «Το θαύμα της ιατρικής είναι η παράταση της ιατρικής επιβίωσης αυτών των ανθρώπων, είναι οι μανάδες και πατεράδες μας οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας» και η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται, υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να υπάρχουμε ούτε να έχουμε ταυτότητα» .
Τέλος, ήταν αυστηρός με όσους επενδύουν , όπως ανέφερε, στο φόβο και τους κάλεσε να είναι πιο προσεκτικοί.
«Δεν θέλουμε να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία και να θρηνήσουμε εκατόμβες νεκρών όπως συνέβη σε γειτονικές χώρες», τόνισε.

Χαρδαλιάς: Τα δύσκολα είναι μπροστά  μας – Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας», ανέφερε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Υπογράμμισε ότι θα είναι κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες.
Ακόμη, ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων από διάφορες χώρες, ενώ επανέλαβε ότι όλα τα μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι και η κυβέρνηση θα λάβει όλα μέτρα που χρειάζονται.
Ακόμη, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να δούμε δύο εικόνες.
Όπως εξήγησε, η μία με το κομβόι των στρατιωτικών που μεταφέρουν πτώματα στην Ιταλία και την άλλη με το κομβόι των ΙΧ στα διόδια των εθνικών οδών.
Όπως είπε, όλοι πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρχών.
Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η πλειοψηφία συμμορφώνεται με τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί και πρόσθεσε ότι κάποιοι ακόμα και σήμερα δείχνουν ανεύθυνη και αντικοινωνική συμπεριφορά.
Τόνισε ότι «δεν είναι μια εύκολη ιστορία υπάρχουν συμπεριφορές που είναι ανάρμοστες και μπορεί να διασπείρουν τον ιό στις τοπικές κοινωνίες και να οδηγηθούμε σε υπερφόρτωση του συστήματος υγείας και σε θανάτους αγαπημένων ανθρώπων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης