Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Ριζική η βελτίωση των χαρτοφυλακίων της Eurobank - Ο κορωνοϊός θα επηρεάσει τα σχέδια για μείωση των NPEs

tags :
Moody’s:  Ριζική η βελτίωση των χαρτοφυλακίων της Eurobank - Ο κορωνοϊός θα επηρεάσει τα σχέδια για μείωση των NPEs
Tο Positive Outlook αντανακλά τις μακροπρόθεσμες προοπτικές που απορρέουν από το πλάνο μετασχηματισμού.
Θετική είναι η αποτίμηση του οίκου αξιολόγησης  Moody’s για την Eurobank εν μέσω της εξάπλωσης του Covid -19.
Όπως εκτιμά η Moody’s η τράπεζα επέτυχε να βελτιώσει ριζικά την ποιότητα χαρτοφυλακίου της και τις προοπτικές της για ισχυρότερη παραγωγή κερδοφορίας ενώ σημειώνει, πως ενδεχομένως ο ιός να καθυστερήσει τα σχέδια της Eurobank για τη μείωση των NPEs αλλά εάν τελικά επιτύχουν τότε  θα είναι περισσότερο σε συμφωνία με τον μέσο όρο των ΕΕ τραπεζών που είναι 2,9% το Σεπτ. 2019
Tο Positive Outlook δε, αντανακλά τις μακροπρόθεσμες προοπτικές που απορρέουν από το πλάνο μετασχηματισμού.
H τιτλοποίηση των 6,8 δισεκ. ευρώ που έλαβε χώρα μέσω του APS Ηρακλή, επιτρέπει στην τράπεζα να διακρατήσει 2,4 δισ. senior notes που θα είναι performing δάνεια στα βιβλία της Eurobank S.A.
Με αυτόν τον τρόπο η τράπεζα μειώνει το stock των NPEs σε 6,2 δισεκ. ευρώ το Μάρτιο 2020 από 13 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο 2019  και ο σχετικός δείκτης NPEs/μεικτές χορηγήσεις διαμορφώνεται σε 15,9% από 29,2% του Δεκ. 2019. 
Ο Οίκος αναμένει επίσης πιέσεις στην κερδοφορία για το 2020, καθώς τα κέρδη των Ελληνικών τραπεζών θα επηρεαστούν από τα επιχειρηματικά κλεισίματα που προκλήθηκαν από τον ιό.
Το πλάνο της τράπεζας ήταν για βαθμιαία βελτιούμενη recurring κερδοφορία, την περίοδο έως το τέλος του 2021, με υψηλότερη συμμετοχή από fees and commissions, με ισχυρότερη ανάπτυξη στα νέα δάνεια χάρη στην δυνατότερη Ελληνική οικονομία, παρά την πίεση στα margins.
H Τράπεζα στοχεύει σε RoTE σε περίπου 10% έως το τέλος του 2022 από 4,6% το 2019, καθώς το CoR αναμένεται να διαμορφωθεί σε 75 bps από 170 bps του Δεκ. 2019.
Ο Οίκος πιστεύει ότι αυτό το πλάνο φέρει προκλήσεις ώστε να γίνει στην ώρα του, εξαιτίας του set back που αναμένεται στην κερδοφορία του 2020. 
Τα Ratings λαμβάνουν υπόψη επίσης τους μειωμένους κεφαλαιακούς δείκτες που προέκυψαν από τον μετασχηματισμό, το Tier 1 σε 12% από 14,6% και το CAR σε 15,8% από 19,2%.
Το CAR εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από τα SREP requirements που είναι 11,6%, αλλά η συνολική κεφαλαιακή ποιότητα και το TCE της τράπεζας εξακολουθούν να υποσκάπτονται από τα υψηλά DTCs των 3,8 δις.
έλος, οι καταθέσεις της τράπεζας αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 14,6%, αλλά ο Οίκος πιστεύει ότι κάποια από τα πλάνα χρηματοδότησης της τράπεζας θα επηρεαστούν από τις γοργά εξελισσόμενες επιπλοκές του ιού που θα αυξήσουν πιθανότατα τα funding costs όλων των Ελληνικών τραπεζών στις Capital markets.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης