Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο φουλ οι μηχανές των τραπεζικών επιτελείων για τακτοποίηση των κόκκινων δανείων

Στο φουλ οι μηχανές των τραπεζικών επιτελείων για τακτοποίηση των κόκκινων δανείων
Υπολογισμοί ζημιών κεφαλαίων- Τι θα πράξει ο SSM
Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, οι  τράπεζες επεξεργάζονται  τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και τους ΚΑΔ (κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας των επιχειρήσεων)  που αυτή έχει ανακοινώσει και αφορούν εταιρίες που πρέπει να ελαφρυνθούν ώστε να δουν και να προσμετρήσουν άμεσα τα δάνεια για τα οποία  δυνητικά θα ζητηθούν διευκολύνσεις από τις επιχειρήσεις.
Επίσης προσμετράται το κόστος των  και μέχρι ποιου βαθμού μπορούν να καταλήξουν οι διευκολύνσεις αυτές.
Ορισμένες τράπεζες ισχυρίζονται πως θα κινηθούν και πέραν των κατευθύνσεων των ΚΑΔ υπό προϋποθέσεις.
Ολες ωστόσο οι περιπτώσεις διευκολύνσεων των δανείων θα εξετάζονται μία προς μία.
Oι τράπεζες υποδέχονται ήδη αιτήματα για ιδιώτες και πολύ μικρές επιχειρήσεις γι' αυτές  έχουν εκπονηθεί προγράμματα που πάντως εξετάζονται κατά περίπτωση ενώ αναμένεται σε ότι αφορά αιτήματα από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις οι τράπεζες να είναι έτοιμες να τα υποδεχθούν εντός της εβδομάδας.
Βεβαίως το πρόβλημα για τις τράπεζες είναι αντίστοιχο με εκείνο που συνολικά επισυμβαίνει στην οικονομία καθώς οι ΚΑΔ υπολοίπονται κατά πολύ του πραγματικού προβλήματος.
Το πρόβλημα  συνολικά για την οικονομία είναι πως οι ΚΑΔ υπολοίπονται κατά πολύ της πραγματικής κατάστασης αφού χιλιάδες επιχειρήσεις μηδενίζουν τζίρο καθημερινά και δεν έχουν ενταχθεί σε λίστες.
Το Δημόσιο δηλώνει ευθαρσώς πως τα χρήματα δεν φτάνουν για όλους, όμως τελικώς είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που πλήττονται από εκείνους  τους οποίους τελικώς αφορούν τα μέτρα.
Επομένως  ο μηδενισμός του τζίρου θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία και στις επιχειρήσεις ασχέτως με ποιο τρόπο οι επιχειρήσεις θα ανακουφιστούν..
Οι τράπεζες αναφέρουν πως  είναι πολλές οι επιχειρήσεις  που αποτελούν προμηθευτές άλλων επιχειρήσεων των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί και επομένως και αυτές οι επιχειρήσεις έχουν μηδενίσει τζίρο και δεν μπορούν να καταβάλουν υποχρεώσεις.
Περί το  τέλος Μαρτίου οι ελληνικές τράπεζες προετοίμαζαν την αναθεώρηση των πλάνων για τα κόκκινα δάνεια. Ωστόσο τα σχέδια ανατράπηκαν και οι αναθεωρήσεις θα διενεργηθούν αργότερα.
Κεφαλαιακά οι τράπεζες θα προσμετρήσουν τις απώλειές τους μέσω προβλέψεων και εν συνεχεία  η ΕΚΤ και ο SSM  θα μεριμνήσουν γι' αυτές με αντίστοιχα μικρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Οι απώλειες αυτές θα καταγραφούν με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα IFRS9  και μάλιστα κατά τρόπο πλέον που σαφώς θα ορίσουν οι θεσμοί (μέχρι τώρα τα πρότυπα αυτά έδιδαν στις τράπεζες κάποιες ευχέρειες οι οποίες τώρα σταματούν).
Για την Ελλάδα υπολογίζεται πως οι δείκτες θα υποχωρήσουν κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες δηλαδή περίπου 7 δισ ευρώ.
Ο  SSM  εξάλλου προετοιμάζει μια γιγάντια κίνηση που σχετίζεται με αλλαγή στους ορισμούς των κόκκινων δανείων ώστε ένα δάνειο θα θεωρείται υπερήμερο μετά την παρέλευση αρκετά μεγαλύτερων χρονικών διαστημάτων σε σχέση με το τι ισχύει τώρα.
Τα χρονικά διαστήματα για να θεωρηθούν υπερήμερα τα δάνεια θα αλλάξουν.

 Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης