Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Πρεμιέρα» σήμερα (23/03) της αγοράς παραγώγων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

tags :
«Πρεμιέρα» σήμερα (23/03) της αγοράς παραγώγων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΧΕ, η ΔΕΗ ως market maker θα διαθέσει τρία παράγωγα φορτίου βάσης και τρία φορτίου αιχμής
Ξεκινά η αγορά παραγώγων, καθώς σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στον ιστότοπο του Ελληνικού Χρηματιστήριου Ενέργειας (ΕΧΕ) σήμερα είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση διαπραγμάτευσης προθεσμιακών προϊόντων.
Σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση του ΕΧΕ, η ΔΕΗ έχει αποκτήσει την ιδιότητα του Ειδικού Διαπραγματευτή και θα ασκήσει τις σχετικές δραστηριότητες για τρία παράγωγα φορτίου βάσης (με μηνιαία, τριμηνιαία και ετήσια χρονική διάρκεια) και τρία παράγωγα φορτίου αιχμής παρόμοιων χρονικών διαρκειών. Με βάση την ίδια ανακοίνωση, οι σειρές για τις οποίες υπάρχει απαίτηση υποβολής ζεύγους εντολών από τον market maker προσδιορίζονται λεπτομερώς στη σχετική απόφαση του ΕΧΕ.

Πετυχημένες προσομοιώσεις

Η «πρεμιέρα» της αγοράς παραγώγων έρχεται έπειτα από τις δύο επιτυχημένες προσομοιώσεις, στη δεύτερη από την οποία συμμετείχε η ΔΕΗ ως ειδικός διαπραγματευτής. Όπως έχει γράψει το Worldenergynews, για το market making η εταιρεία θα συνεργαστεί με την Eurobank Equities.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη δεύτερη εικονική συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε γενική δοκιμή του συστήματος διαπραγμάτευσης της αγοράς. Στην προσομοίωση έδωσαν το παρών 8 μέλη του ΕΧΕ που εισήγαγαν 532 εντολές και πραγματοποίησαν 125 συναλλαγές.
Σκοπός ήταν η σύνδεση των χρηστών του ΕΧΕ στα παραγωγικά συστήματα διαπραγμάτευσης και η εξοικείωσή τους με τη νέα αγορά. Σημειώνεται ότι η εικονική συνεδρίαση έγινε με τηλεδιασκέψεις και μεθόδους απομακρυσμένης επικοινωνίας, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Αντιστάθμιση κινδύνου

Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη της προθεσμιακής αγοράς έχει «μεταφερθεί» νωρίτερα από την έναρξη των spot αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η οποία προγραμματίζεται για το καλοκαίρι, καθώς θα λειτουργήσει ως ένα αντίμετρο στην κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Έτσι σε πρώτη φάση, δηλαδή μέχρι την «πρεμιέρα» των spot αγορών, θα γίνεται διαπραγμάτευση forward συμβολαίων (παραγώγων) χωρίς φυσική παράδοση.
Κατά συνέπεια, στο πλαίσιο της υφιστάμενης δομής της χονδρεμπορικής αγοράς (mandatory pool), τα προϊόντα αυτά θα παρέχουν στους προμηθευτές και τους μεγάλους καταναλωτές τη δυνατότητα αντιστάθμισης κινδύνου, έναντι ακραίων μεταβολών της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας. Η λειτουργία των spot αγορών θα ανοίξει τον δρόμο για τη διαπραγμάτευση και forward συμβολαίων με φυσική παράδοση, για σύναψη διμερών συμβολαίων ανάμεσα σε προμηθευτές ή μεγάλους καταναλωτές και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης