Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στους 17 οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό, στους 695 οι νοσούντες, έως 10 χιλ. τα κρούσματα με βάση μοντέλα - Έλεγχοι για την απαγόρευση

tags :
Στους 17 οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό, στους 695 οι νοσούντες, έως 10 χιλ. τα κρούσματα με βάση μοντέλα - Έλεγχοι για την απαγόρευση
Κανονικά το Δώρο Πάσχα σε όσες επιχειρήσεις λειτουργούν - Σταματούν από σήμερα 23/3 οι πτήσεις προς και από Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία
(upd9) Στα 695 ανέρχονται σήμερα (23/3) τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, ανακοίνωσε 71 νέα κρούσματα.
Ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό ανέφερε ότι 114 άνθρωποι νοσηλεύονται, εκ των οποίων 35 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.
Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη και μεταξύ αυτών υπάρχει μόνο μία γυναίκα.
Το 74% εξ αυτών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έχουν χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Από τα 695 συνολικά κρούσματα, το 56% είναι άντρες, το 75% έχει ηλικία από 18 έως 64 έτη και το 21% είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών.
Από τους 17 νεκρούς, οι 14 είναι άντρες και οι τρεις γυναίκες.
Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 76 έτη, ενώ 29 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο.
Τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως, σε 193 χώρες, ξεπερνούν τις 358.000, ενώ περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους λόγω του ιού, με την Ευρώπη να παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
«Τα μέτρα δεν πρέπει να χαλαρώσουν, γιατί όσο χαλαρώνουν τα μέτρα τόσο αυξάνεται ο βαθμός μετάδοσης της νόσου» επισήμανε ο κ. Τσιόδρας
«Το πρώτο μας μέλημα δεν είναι να αποδίδουμε ευθύνες.
Έχουμε ένα κοινό εχθρό κι αυτός είναι ιός» επισήμανε ο κ. Τσιόδρας.
«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συμμορφώνονται σε μέτρα σκληρά...
Είναι δύσκολες συνθήκες και δύσκολες οι επιλογές» σημείωσε.
«Δυστυχώς, το εμβόλιο αργεί» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.
Τόνισε επίσης ότι τα συνολικά κρούσματα στη χώρα, με βάση το μαθηματικό μοντέλο, υπολογίζονται σε 8.000-10.000.

Κικίλιας: Θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν στον τομέα της υγείας

Ανακοινώσεις για τις ενέργειες του υπουργείου Υγείας στη μάχη αντιμετώπισης του κορωνοϊού έκανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχει πάρει ήδη το υπουργείο, αναφέροντας -μεταξύ άλλων- ότι από τον Ιανουάριο του 2020 έχουν γίνει πάνω από 30 ασκήσεις ετοιμότητας στα νοσοκομεία, ενώ έγιναν προσλήψεις στα εργαστήρια, τα νοσοκομεία και τις μονάδες ιχνηλάτησης και θα γίνουν ακόμα όσες χρειαστούν.
Επίσης, πολλές κλίνες σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας έχουν μετατραπεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Παράλληλα ευχαρίστησε τον κ. Τσιόδρα και την ομάδα του, τονίζοντας ότι όλα τα δεδομένα τίθενται υπόψη ειδικών λοιμωξιολόγων επιδημιολόγων.
«Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών και μάλιστα πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες» τόνισε.
Όπως είπε, οι κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό είναι συνολικά 2.058, ενώ υπογράμμισε ότι θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν.

Χαρδαλιάς: Τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι ενθαρρυντικά - Τι ισχύει για ΙΧ- ΤΑΞΙ

Τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του μέτρου περιορισμού της άσκοπης κυκλοφορίας των πολιτών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ανέφερε κατά τη σημερινή 23/3) ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως η πλειοψηφία των πολιτών μας αντιλαμβάνεται πλήρως την αναγκαιότητα αυτής της απόφασης και ακολουθεί τις οδηγίες.

Παράλληλα ανκοίνωσε ότι:

-Το δημόσιο θα δέχεται σε εξαιρετικές, κατεπείγουσες περιπτώσεις κατόπιν ραντεβού.
-Εργαζόμενος που δεν οδηγεί και εξυπηρετείται από συγγενή α’ βαθμού, ο εργοδότης θα πιστοποιεί τις ώρες μετακινήσεις.
-Στους δημοσιογράφους απαιτείται η σχετική κάρτα, βεβαίωση εργοδότη και το ρεπορτάζ που καλύπτει.
-Στους οδηγούς φορτηγών απαιτείται δελτίο εργοδότη, δελτίο αποστολής
-Για μίνι μπας πρέπει να χρησιμοποιείται το 50% των καθισμάτων
-Οι διανομείς χρειάζονται ημερήσιο δελτίο αποστολής και βεβαίωση εργοδότη
-Στα ταξί επιβαίνει ένας πελάτης, αλλά σε περίπτωση ασθενή, με σχετικό έγγραφο, μπορεί να επιβαίνει ακόμα ένα άτομο
-Για τα ΙΧ υπάρχει εξαίρεση στην περίπτωση ανηλίκων, επιτρέπεται ένας γονέας με δύο ανήλικα τέκνα
-Δύο επιβάτες ανά όχημα επιτρέπεται μετάβαση σε τελετή, εκτός αν υπάρχει συγγενής α’ βαθμού και επιτρέπονται τρεις
-Οδηγοί ΜΜΜ χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη
-Οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους
-Αγρότες, κτηνοτρόφοι και όλοι αυτοαπασχολούμενοι να φέρουν βεβαίωση τύπου Α με όλα τα στοιχεία


Σε ισχύ είναι από τις 06:00 σήμερα Δευτέρα 23/3 το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Σε ισχύ είναι από τις 06:00 σήμερα Δευτέρα 23/3 το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, κίνηση που αποτελεί την ύστατη προσπάθεια της Πολιτείας να περιορίσει τις μετακινήσεις των πολιτών στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει αφήσει πίσω της 17 νεκρούς στην Ελλάδα, καθώς ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα ο θάνατος δύο ακόμα ανθρώπων που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.
Όπως έγινε γνωστό πρόκειται για δύο ανθρώπους, οι οποίοι νοσηλεύονταν ο ένας στο νοσοκομείο Σωτηρία και ο δεύτερος στο νοσοκομείο του Ρίου.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν 78χρονο με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα 23/3 τα ξημερώματα στο νοσοκομείο Σωτηρία και για έναν 64χρονο που νοσηλευόταν διασωληνωμένος εδώ και 11 ημέρες στο νοσοκομείο του Ρίου.

Ο 64χρονος από τη Δυτική Αχαϊα δεν έπασχε από κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Από νωρίς το πρωί, αστυνομικοί, υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας και λιμενικοί πραγματοποιούν ελέγχους στους δρόμους, ζητώντας από τους οδηγούς τα απαραίτητα έγγραφα που να δικαιολογούν το λόγο της μετακίνησης τους.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι εφοδιασμένη με τα απαραίτητα έγγραφα και έχει συμμορφωθεί με τις υποδείξεις, ενώ υποστήριξε πως σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα, κάτι που θα αλλάξει τελείως από αύριο.
Σημειώνεται ότι οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 150 ευρώ.
Η απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων αποτελεί το τελευταίο μέτρο που μπορεί να λάβει η Πολιτεία προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού.
Σημειώνεται πως έχει ήδη απαγορευθεί η παρουσία πολιτών σε άλση, πάρκα, οργανωμένες μαρίνες και χώρους εξωτερικής άθλησης.
Τα τελευταία μέτρα δεν φέρουν καμία αλλαγή στα όσα ισχύουν σχετικά με τις επιχειρήσεις που παραμένουν και λειτουργούν κανονικά, όπως είναι π.χ. τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα, οι φούρνοι, κοκ.

Ο χάρτης της πανδημίας

Την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα αποτυπώνει σε έκθεση του ο ΕΟΔΥ παραθέτοντας πίνακες και χάρτες.
Βάσει των στοιχείων αυτών, επιβεβαιωμένα κρούσματα υπάρχουν στις 28 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Image
Image
Image
Image

Image
Νέο μήνυμα Μητσοτάκη: Ας  μείνει κλειστή η πόρτα όλων μας στον κορωνοϊό

Να παραμείνουν στο σπίτι τους καλεί τους Έλληνες πολίτες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με αφορμή την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
«Από σήμερα ισχύει ο αυστηρός περιορισμός της κυκλοφορίας σε όλη την Ελλάδα.
Ας γίνει το κάθε σπίτι ένα οχυρό ζωής και ας μείνει η πόρτα όλων μας κλειστή στον κορωνοϊό.
Μένουμε υγιείς, μένουμε ασφαλείς, μένουμε σπίτι.
Για πληροφορίες επισκεφτείτε το forma.gov.gr» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος έχει ανεβάσει και σχετικό βίντεο της κυβέρνησης με οδηγίες προς τους πολίτες.

Έκκληση για εθελοντές

Κάλεσμα σε εθελοντές για εθελοντική ενίσχυση του συστήματος Υγείας απηύθυνε η κυβέρνηση.
«Κρίθηκε αναγκαία και η απασχόληση εθελοντών στο ΕΣΥ.
Καλούνται όσοι θέλουν από τις σχετικές ειδικότητες αλλά και άλλοι σε διοικητικές θέσεις» δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η αναπληρώτρια κυβερνητικής εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την εκκίνηση του εθελοντικού προγράμματος, που απευθύνεται, μεταξύ άλλων, σε συνταξιούχους επιστήμονες υγείας και φοιτητές.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «η υγειονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα από την πανδημία λόγω της νόσου COVID-19, είναι πρωτόγνωρη και η εξέλιξη της αναμένεται ραγδαία».
Το επιτελείο του υπουργείου Υγείας επισημαίνει ότι «η προσφορά όλων μας είναι απαραίτητη, ώστε να αντιμετωπισθούν οι δυσανάλογες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.
Η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των επαγγελματιών του είναι απαραίτητη με όποιες δυνάμεις μπορεί ο καθένας μας».
Το εθελοντικό πρόγραμμα απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι, φοιτητές, αλλά και συνταξιούχοι επιστημών υγείας.
Επίσης, μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί να προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο σύστημα υγείας, ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει.
Σημειώνεται πως για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις λεπτομέρειες της διαδικασίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον ακόλουθο σύνδεσμο: moh.gov.gr
Η κ. Πελώνη διεμήνυσε πάντως ότι «το κράτος και ο παραγωγικός ιστός δεν παραλύουν».
Επίσης επεσήμανε, αναφερόμενη στην απαγόρευση κυκλοφορίας ότι, τα έσοδα από τα πρόστιμα θα διατεθούν για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού και του ΕΣΥ.
«Εχθρός πρέπει να είναι ο ιός.
Πρώτο και κύριο μέτωπο σε αυτό τον πόλεμο είμαστε εμείς.
Ο ιός δεν διασπείρεται μόνος του, τον διασπείρουμε εμείς» τόνισε η ίδια μεταξύ άλλων.

Σταματούν από σήμερα 23/3 οι πτήσεις από και προς την Τουρκία και τη Μ. Βρετανία

Στην απαγόρευση όλων των επιβατικών πτήσεων από και προς την Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία προχωρά από σήμερα Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 η ελληνική κυβέρνηση όπως αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι το μέτρο αυτό που λαμβάνεται στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού θα ισχύσει έως τις 15 Απριλίου.
Σημειώνεται ότι στην ΚΥΑ αναφέρεται ως ώρα ισχύς του μέτρου η 6η πρωινή σήμερα αλλά για να τεθεί σε εφαρμογή απαιτείται η έκδοση NOTAM η οποία θα αναφέρει ότι το μέτρο εφαρμόζεται από σήμερα τα μεσάνυχτα.
Η λήψη του συγκεκριμένου μέτρου έγινε με εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 ύστερα από την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων της εμφάνισης και της κατ’αναλογία προοδευτικής αύξησης, κατά τις τελευταίες μέρες, των κρουσμάτων στην Τουρκία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως αναφέρεται στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, το μέτρο αφορά στον «προσωρινό περιορισμό εν όλω της προσγείωσης αεροσκαφών προερχόμενων από την Τουρκία, των θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων με τη χώρα αυτή, καθώς και την απαγόρευση εισόδου προσώπων στην ελληνική Επικράτεια από την Τουρκία, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 στην ελληνική Επικράτεια, για το χρονικό διάστημα από 23.3.2020 και ώρα 06:00 έως και 15.4.2020 και ώρα 15:00, σύμφωνα με την από 22.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19».
Παράλληλα επισημαίνεται ότι «η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει:
α) Έλληνες πολίτες, κατόχους άδειας παραμονής, καθώς και πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους ή τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα,
β) Τη διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων,
γ) Τη μεταφορά εμπορευμάτων με πλοία».
Παράλληλα η ΚΥΑ προβλέπει τον «προσωρινό περιορισμό εν όλω της προσγείωσης αεροσκαφών προερχόμενων από το Ηνωμένο Βασίλειο για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 στην ελληνική Επικράτεια, για το χρονικό διάστημα από 23.3.2020 και ώρα 06:00 έως και 15.4.2020 και ώρα 15:00, σύμφωνα με την από 22.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19».
Παράλληλα τονίζεται ότι το παραπάνω μέτρο δεν εμποδίζει την εκπόνηση και εφαρμογή προγράμματος επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών, που βρίσκονται στην Τουρκία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πέτσας (κυβερνητικός εκπρόσωπος): Επιτρέπονται οι μικρές μετακινήσεις κοντά στο σπίτι μας

Τη θέση ότι οι μικρές μετακινήσεις κοντά στο σπίτι μας επιτρέπονται διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ.Πέτσας είπε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω διευκρινίσεις.
Για τους αστυνομικούς που κάνουν τους ελέγχους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπάρξει πρόβλεψη σήμερα Δευτέρα 23/3 προκειμένου να μην έρχονται σε κοντινή επαφή με τους οδηγούς και να μην πιάνουν τις βεβαιώσεις.
Όπως είπε ο κ.Πέτσας, για το θέμα αυτό έχει ενημερωθεί και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
«Χρειάζεται ατομική ευθύνη.
Σημασία έχει να περιοριστούμε στο σπίτι μας.
Δεν είναι διακοπές» είπε ο κ. Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε και στους Έλληνες εκείνους που επαναπατρίζονται.
Ο κ.Πέτσας ζήτησε να σεβαστούν την καραντίνα των 14 ημερών και τόνισε ότι αν διαπιστωθούν και άλλες παραβιάσεις της καραντίνας θα επιβληθούν πιο αυστηρά πρόστιμα.

Χρυσοχοΐδης (υπ.Προστασίας του Πολίτη): Δεν θα αφήσουμε κανένα να μεταδίδει ανεύθυνα τον κορωνοϊό

Τη θέση ότι «δεν θα αφήσουμε κανέναν ανεύθυνα να μεταδίδει τον κορωνοϊό και δεν θα αφήσουμε την κοινωνία έτσι» διατύπωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στην έναρξη της ισχύος του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
«Θέλουμε αυτή την κοινωνική αλυσίδα που μας δένει να την κρατήσουμε στέρεη και ακέραιη» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ. Χρυσοχοΐδης, αναφέροντας ότι σήμερα πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα, αλλά θα προειδοποιούνται οι πολίτες ότι από αύριο θα είναι διαφορετική η μεταχείριση.
«Δεν θα περάσει κανείς χωρίς το νόμιμο δικαιολογητικό και την ταυτότητά του ή το διαβατήριο.
Αυτό αφορά και τους πεζούς - το στοιχείο της ταυτότητας» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας ότι από την εικόνα που δίνουν οι αστυνομικοί που διεξάγουν τους ελέγχους «η συμμόρφωση της συντριπτικής πλειοψηφίας είναι αισιόδοξο σημάδι».
«Όλοι είναι εφοδιασμένοι με τα νόμιμα δικαιολογητικά και αυτό είναι αξιοθαύμαστο.
Αυτό που βλέπω είναι μια ευθύνη των ανθρώπων και αυτό μας κάνει καλύτερο και αλληλέγγυο και άρα ως κοινωνία καλύτερη» υποστήριξε ο υπουργός.
Όπως είπε, «το κρίσιμο στοιχείο- κλειδί είναι η ευθύνη του καθενός μας».
«Η αστυνομία δεν είναι για να κόβει πρόστιμα, δεν είναι στόχος να το κάνουμε αυτό αλλά να τους πείσουμε ότι είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους για να νικήσουμε τον ιό μην έχοντας εκατόμβη νεκρών.
Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο, να μην χάσουμε ανθρώπους» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Ερωτηθείς για αν το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα επεκταθεί και μετά τις 6 Απριλίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε ότι «είναι κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες άρα λοιπόν θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο όλοι μας αυτές τις δύο εβδομάδες θα επιβάλουμε στον εαυτό μας ότι μένουμε σπίτι».
Ερωτηθείς, δε, για όλους όσοι μιλούν για ενδεχόμενη περιστολή δικαιωμάτων, ο κ.Χρυσοχοΐδης απάντησε πως «όταν διακυβεύονται πολύ μεγάλα αγαθά όπως η ανθρώπινη ζωή δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές».
«Δεν ισοπεδώνουμε συνταγματικά δικαιώματα, κάνουμε παραχώρηση για να επιβιώσουμε ως κοινωνικό σύνολο.
Υπάρχει το μείζον αγαθό της ανθρώπινης ζωής, της υγείας, της επιβίωσης του έθνους και υπάρχουν και οι ελευθερίες που δεν έχουν ανασταλεί.
Δίνουμε κάτι για να είναι η ζωή μας ασφαλής» τόνισε ο υπουργός.

Βρούτσης (υπ.Εργασίας): Κανονικά το Δώρο Πάσχα σε όσες επιχειρήσεις λειτουργούν

Τη θέση ότι όσες επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά θα πρέπει να χορηγήσουν το Δώρο του Πάσχα όπως προβλέπεται διατύπωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Mega ο κ.Βρούτσης είπε πως όσες επιχειρήσεις παραμένουν εν λειτουργία παρά τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί, θα πρέπει να χορηγήσουν κανονικά το δώρο Πάσχα.
«Δηλαδή να το χορηγήσουν στους εργαζομένους τους μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, αλλιώς θα έχουν τις σχετικές κυρώσεις» τόνισε ο κ.Βρούτσης.

Περιοριστικά μέτρα και στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Περιοριστικά μέτρα όπως υπάρχουν και στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια καθώς από τις 06:00 το πρωί του περασμένου Σαββάτου (21/3)  επιτρέπεται να ταξιδεύουν με τα πλοία προς τα νησιά οι μόνιμοι κάτοικοί τους, ενώ  επιτρέπεται και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.
Για να εκδώσει κάποιος εισιτήριο, είναι απαραίτητη η επίδειξη αντιγράφου που μπορεί κάποιος να κατεβάσει από το TAXIS, όπως αντιγράφου της δήλωσης Ε1, ώστε να αποδεικνύεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας.
Απαγορεύεται ο απόπλους και κατάπλους των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Όσα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής βρίσκονται σε πλεύση, υποχρεούνται έως τα μεσάνυχτα της 21ης Μαρτίου να καταπλεύσουν.

Νέα μέτρα στις λαϊκές αγορές και στα σούπερ μάρκετ

Εν τω μεταξύ, από σήμερα Δευτέρα 23/3 λειτουργούν βάσει νέων μέτρων οι λαϊκές αγορές.
Συγκεκριμένα, μειώνονται κατά 50% ανά κλάδο οι παραγωγοί, οι οποίοι θα πρέπει να τηρούν απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων τους ενώ υπάρχει υποχρέωση εκ περιτροπής εναλλαγής τους ανά εβδομάδα.
Επίσης, από σήμερα Δευτέρα (23/3) γίνεται υποχρεωτική στα super market η απόσταση ένας πελάτης ανά 15 τ.μ. αντί 10 τ.μ. που ίσχυε έως τώρα.
Σημειώνεται ότι σήμερα ‪Δευτέρα 23‬ Μαρτίου και αύριο ‪Τρίτη 24‬ Μαρτίου τα super market θα λειτουργήσουν από τις ‪07:00‬ έως τις ‪22:00‬.
Επιπλέον, έχουν ανασταλεί όλες οι επισκέψεις στα καταστήματα κράτησης, καθώς και οι άδειες κρατουμένων και οι μεταγωγές, με εξαίρεση την επίκληση ειδικών λόγων κοινωνικού χαρακτήρα και πάντα σε ελάχιστο αριθμό.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ανοιχτά είναι τα εξής καταστήματα:
-    Λιανικό εμπόριο τροφίμων: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες
-     Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
-    Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away).
-    Πρατήρια υγρών καυσίμων
-    Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)
-    Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων
-    Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
-    Καθαριστήρια
-    Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
-    Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων
-    Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών
-    Γραφεία τελετών (κηδειών)
-    Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας
-    Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στην προσέλευση είναι επίσης τα καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop) καθώς και εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης, call centers, με ειδική πρόβλεψη για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης