Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Σχόλια για μετοχές και αγορές χωρίς συνεδρίαση – Τεχνικό πρόβλημα στο ΧΑ

tags :
Σχόλια για μετοχές και αγορές χωρίς συνεδρίαση – Τεχνικό πρόβλημα στο ΧΑ
ΑΓΟΡΕΣ: Με τη δική μας αγορά να έχει κλείσει με σημαντική άνοδο την Παρασκευή και να μην μπορεί να ανοίξει σήμερα, και τις ξένες αγορές να γυρίζουν σημαντικά χαμηλότερα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, η πορεία μας σήμερα μάλλον θα είναι έντονα πτωτική. Ήδη ο DAX καταγράφει μεγάλες απώλειες και τα παράγωγα στη Wall Street επίσης.

Η αντίδραση της περασμένης εβδομάδας έδειξε πως κάποιες μετοχές έφτασαν σε επίπεδα χρεοκοπίας και αντέδρασαν. Η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων ίσως βοήθησε στη μείωση των απωλειών. Από την άλλη αν το κλίμα παραμείνει αρνητικό, η πίεση θα επεκταθεί σε όλες τις εταιρείες.

Το αρνητικό είναι πως κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και των μέτρων που λαμβάνονται. Όλες οι επιχειρήσεις επηρεάζονται, όπως και οι προϋπολογισμοί των κρατών. Όλες οι εκτιμήσεις βασίζονται σε υποθέσεις αλλά η εξίσωση έχει ένα σημαντικό άγνωστο. Πότε θα σταματήσει η εξάπλωση, πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

ΑΓΟΡΑ: Τεχνικά προβλήματα στη μετάδοση των δεδομένων! Δεν ξεκίνησε η συνεδρίαση στην ώρα της και μαθαίνουμε πως οι τεχνικοί ψάχνουν να βρουν που είναι το πρόβλημα. Πρόκειται φυσικά για μία αρνητική εξέλιξη που πλήττει το κύρος της εγχώριας αγοράς.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Οι μεγάλες εταιρείες δημοσιεύουν αποτελέσματα χρήσης 2019 και σημειώνουν πως οι δύο πρώτοι μήνες του 2020 πήγαιναν καλά αλλά μετά όλα άλλαξαν. Εκτιμήσεις δε μπορούν να κάνουν και παίρνουν μέτρα για να κρατηθούν. Όσες έχουν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, καλή ρευστότητα και συνετή διοίκηση θα μπορέσουν να ανακάμψουν γρηγορότερα κατά την άποψή μας.

Θα λέγαμε ότι δε πρέπει να βιαστούν οι διοικήσεις αναφορικά με το μέρισμα και να το αποφασίσουν αργότερα. Ίσως τα κεφάλαια να πρέπει να παραμείνουν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μέσα στα ταμεία των επιχειρήσεων.

ΝΕΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ: Από σήμερα μπαίνουν σε ισχύ οι νέοι δείκτες του ΧΑ. Αν ανοίξει το ΧΑ. Ο δείκτης υψηλής μερισματικής απόδοσης με 25 μετοχές και τιμή εκκίνησης 2.000 μονάδες. Αρκετές μικρές εταιρείες με σταθερή υψηλή μερισματική πολιτική βρίσκονται μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχουν.

ΑΜΟΙΒΕΣ Δ.Σ.: Νομίζουμε πως στην παρούσα χρονική συγκυρία όλοι πρέπει να βάλουν πλάτη. Στα πρώτα αποτελέσματα που βλέπουμε, παρατηρούμε μεγάλες αυξήσεις στις απολαβές πολλών διοικήσεων, λόγω της καλής πορείας του 2019. Μήπως να το ξανασκεφτούν και να βάλουν και αυτοί πλάτη;

ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ (απάντηση): Βρίσκω λογική την άποψή σας που λέει να σταματήσουν και οι αγορές ιδίων αφού σταματούν οι ανοικτές πωλήσεις, αλλά δεν είμαστε εμείς οι ειδικοί. Δε μπορώ να απαντήσω αν οι αγορές γίνονται επειδή οι τιμές είναι φθηνές και άρα ευκαιρία για τις εταιρείες ή αν γίνονται για να φρενάρουν την πτώση, αφού και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες αδυνατούν να ποσοτικοποιήσουν τις επιπτώσεις.

Η κάθε εταιρεία είναι διαφορετική περίπτωση. Οι βασικοί μέτοχοι μήπως θα ήταν πιο λογικό να αγοράσουν περισσότερες μετοχές; Εκεί θα φανεί, όταν βάζουν λεφτά από την τσέπη τους. Γιατί αν είναι ευκαιρία για τις εταιρείες και δίνουν εντολή για αγορές, θα πρέπει να είναι και για τους ίδιους. Όχι η εταιρεία να αγοράζει 30 χιλ. μετοχές για παράδειγμα και ο βασικός μέτοχος 1.000 μετοχές.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Μετά την εξαγορά οι πωλήσεις ανήλθαν στα 94,3 εκατ. ευρώ το 2019 από 60,4 εκατ. ευρώ το 2018 και τα καθαρά κέρδη στα 1,24 εκατ. ευρώ από ζημία 35 χιλ. ευρώ. Η καθαρή θέση μετά και την αύξηση κεφαλαίου ανέρχεται στα 18,9 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 54,2 εκατ. ευρώ με ταμειακά διαθέσιμα 1,2 εκατ. ευρώ.

Η αποτίμηση είναι στα 27,3 εκατ. ευρώ με βάση το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Και η συγκεκριμένη εισηγμένη θα έχει μία δύσκολη χρονιά φέτος λόγω του ιού της Κίνας, τη μείωση του τουρισμού ελέω καραντίνας και αδυναμίας να προβλεφθεί πότε θα σταματήσει η εξάπλωση και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης