Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's Analytics: Παγκόσμιο οικονομικό τσουνάμι λόγω του κορωνοϊού - Αναπόφευκτη η ύφεση

Moody's Analytics: Παγκόσμιο οικονομικό τσουνάμι λόγω του κορωνοϊού - Αναπόφευκτη η ύφεση
Η ύφεση είναι αναπόφευκτη, τουλάχιστον στο β΄τρίμηνο του 2020
Για «τσουνάμι» στην παγκόσμια οικονομία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού κάνει λόγο ο οίκος Moody’s Analytics, προειδοποιώντας ότι τα χειρότερα δεν τελείωσαν.
Η ύφεση είναι αναπόφευκτη, τουλάχιστον στο β΄τρίμηνο του 2020, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος Mark Zandi, καθώς η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα εκτεταμένα λουκέτα στις επιχειρήσεις και οι πρωτοφανείς περιορισμοί που έχουν επιβληθεί διεθνώς, θα επιφέρουν ένα μόνιμο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητατο 2020.
Το περιβάλλον αβεβαιότητας θα διατηρηθεί για πολλούς μήνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι κάνουν λόγο για εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας.
Τον Ιανουάριο οι εκτιμήσεις της Moody’s Analytics έκαναν λόγο για ανάπτυξη του ΑΕΠ παγκοσμίως με ρυθμό 2,6%, ενώ πλέον αναμένουν συρρίκνωση 0,4%.
Για την Κίνα αναμένεται πτώση του ΑΕΠ κατά 27% στο α΄τρίμηνο του 2020, σε ετήσια βάση.
Όσον αφορά την Ευρωζώνη, η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 3% το 2020, ενώ ισχυρό πλήγμα αναμένεται να δεχθούν οι αναδυόμενες οικονομίες, λόγω της καττάρρευσης των τιμών του πετρελαίου και άλλων βασικών εμπορευμάτων.
Οι κεντρικές τράπεζες απάντησαν επιθετικά, αλλά το περιθώριο ελιγμών εξαντελείται, καθώς τα επιτόκια έπληξαν το μηδενικό κατώτατο όριο.
Το βάρος πέφτει πλέον στις κυβερνήσεις, οι οποίες πρέπει να παράσχουν γρήγορα ουσιαστική οικονομική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Το ύψος της οικονομικής ζημιάς που θα προκαλέσει ο COVID-19 θα εξαρτηθεί από τη τροχιά του ιού και από την αντίδραση των κυβερνήσεων.
Το βασικό σενάριο της Moody’s Analytics για την παγκόσμια οικονομία επιδεινώνεται διαρκώς, δεδομένης της υψηλής αβεβαιότητας σχετικά με την πορεία εξέλιξης του ιού, καταλήγει ο Zandi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης