Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μητσοτάκης: Πήραμε δύσκολα μέτρα νωρίτερα από άλλους Ευρωπαίους - Στους 20 οι νεκροί από τον κορωνοϊό, 743 οι νοσούντες

tags :
Μητσοτάκης: Πήραμε δύσκολα μέτρα νωρίτερα από άλλους Ευρωπαίους - Στους 20 οι νεκροί από τον κορωνοϊό, 743 οι νοσούντες
Προστίθενται άλλα 100 ΚΑΔ στα μέτρα στήριξης για τον κορωνοϊό - Εντός της ημέρας οι αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ - Περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές
(upd7) Στα 743 έφτασαν τα κρούσματα στη χώρα από το νέο κορωνοϊό, καθώς ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης (24/3) άλλα 48.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε 20 θανάτους στη χώρα μας από τον φονικό ιό.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 45.
Ακόμη, 32 άνθρωποι που νόσησαν από ον ιό, έχουν πάρει εξιτήριο.
Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα, ενώ το 60% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι άνδρες.
Η μέση ηλικία των νοσούντων είναι 68 ετών.
Συνολικά, νοσηλεύονται 134 άτομα, ενώ διασωληνωμένα βρίσκονται 45 άτομα. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για άνδρες ασθενείς.
Από τους θανόντες, η μέση ηλικία τους ήταν τα 75 έτη, ενώ οι περισσότεροι είναι άνδρες.
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ως ένα από τα συμπτώματα και την ανοσμία, επικαλούμενος σχετικά τον Γάλλο σέντερ τον Γιούτα Τζαζ, Ρούντι Γκομπέρ, ο οποίος έχει διαγνωστεί με κορωνοϊό και ανέφερε, μόλις χθες, ότι έχει χάσει την αίσθηση της οσμής.
Την αναγκαιότητα οι ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα που βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό, έχοντας παρουσιάσει συμπτώματα κορωνοιού, να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με γιατρούς, τόνισε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφορικά με την είδηση του θανάτου 41χρονης γυναίκας,που έπασχε από τον ιό, στο σπίτι της στην Καστοριά.
Όπως τόνισε ο κος Τσιόδρας, σύμφωνα με πληροφορίες που γνωρίζει, οι οποίες εντούτοις δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής επισήμως, η άτυχη γυναίκα αντιμετώπιζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα γεγονός που συνεπαγόταν πως ανήκε στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων.
Υπογράμμισε λοιπόν πως είναι ζωτικής σημασίας οι ασθενείς με κορωνοιό που αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα και βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό να είναι σε συνεχή επικοινωνία γιατρούς και να ελέγχονται συστηματικά για την πορεία της νόσου.
 
Χαρδαλιάς (Υφυπ. Προστασίας):  Υγειονομική βόμβα οι πτήσεις από Ισπανία - 21 επιβάτες βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό
 
Αυστηροποίηση των ελέγχων για την τήρηση του μέτρου περιορισμού της κίνησης ανακοίνωσε σήμερα (23/3) ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε κάποιους ευτυχώς ελάχιστους, όπως είπε, που «συναγωνίζονται σε ευρηματικότητα πως θα εξαπατήσουν τις αρχές.
Ας αφήσουν τα τερτίπια, ας αφήσουν τις προφάσεις και τις φθηνές δικαιολογίες και ας μείνουν σπίτι» είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι από αύριο τα μέτρα θα γίνουν πιο αυστηρά.
«Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι όσο πιο αυστηρά εφαρμόσουμε τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Υγειονομική βόμβα οι πτήσεις από Ισπανία

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υφυπουργός για τους επιβάτες των πτήσεων επαναπατρισμού από Μαδρίτη και Βαρκελώνη που τέθηκαν σε απομόνωση στο ξενοδοχείο εκ των οποίων 21 βρέθηκαν θετικοί στον ιό.
Ταυτόχρονα απάντησε και στην κριτική για περιορισμό των ελευθεριών.
«Δυστυχώς για εμάς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν.
Δυστυχώς για όσους έσπευσαν να κάνουν αρνητική κριτική διαψεύστηκαν.
Ευτυχώς για την κοινωνία το κράτος έκανε αυτό που έπρεπε.
Μια υγειονομική βόμβα ήταν έτοιμη να εκραγεί, επιταχύνοντας την εξάπλωση της νόσου στην πατρίδα μας, παρά τα μέτρα και τις θυσίες που όλοι κάναμε για να αποτρέψουμε τα χειρότερα.
Η απόφαση μας για την απομόνωση βασίστηκε σε συγκεκριμένα μοντέλα που τρέχουν στην ΓΓΠΠ και που δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας, αλλά και όλες τις άλλες χώρες που υπάρχει εξάπλωση.
Παρατηρήσαμε ότι τα περισσότερα κρούσματα προέρχονταν από την Βόρεια Ισπανία.
Βλέποντας ότι υπήρχαν πάρα πολλοί στις δύο πτήσεις προερχόμενοι από πόλεις Βόρεια της Ισπανίας, είτε από την Βαρκελώνη που ερχόταν μέσω Μαδρίτης προχωρήσαμε στην απομόνωση των συγκεκριμένων επιβατών».
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, το αποτέλεσμα μετά τους ελέγχους του ΕΟΔΥ είναι 21 από τους 263 επιβάτες βρέθηκαν θετικοί στον ιό.
Δηλαδή στην πτήση από Βαρκελώνη 11 άνδρες και 3 γυναίκες και στην πτήση από Μαδρίτη 6 γυναίκες και ένας άνδρας.
Μόλις ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση όσων βρισκόταν μέσα στα αεροσκάφη θα δοθούν σχετικές αναλυτικές οδηγίες.
Επανέλαβε ότι «δεν θα γίνει έκπτωση σε κανέναν, κανείς δεν εξαιρείται, κανείς δεν είναι υπεράνω των κανόνων.
Αυτό να το καταλάβουν καλά όσοι χθες έσπευσαν να μιλήσουν για περιορισμό των ελευθεριών.
Η απόφαση αυτή ήταν συνειδητή, είναι αδιαπραγμάτευτος ο όρος της ευθύνης για όλους μας και πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους».
Επανέλαβε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας δείχνει να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί και να ακολουθεί τις οδηγίες που έχουν δοθεί.
Από χθες (στις 6 το πρωί) έως την ίδια ώρα σήμερα-πρώτο 24ωρο εφαρμογής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας- 1.300.000 επιτυχημένα sms διεκπεραιώθηκαν και όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, παρατηρήθηκε ότι υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την διαδικασία.
Τόνισε την ανάγκη οι πολίτες να λαμβάνουν οδηγίες από το Forma.gov.gr και επανέλαβε την δυνατότητα εκτύπωσης απαραίτητης βεβαίωσης μετακίνησης, αλλά και την δυνατότητα χειρόγραφης βεβαίωσης σε περίπτωση μη επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας μέσω sms.

Έλεγχοι σε πολίτες

Σχετικά με τους ελέγχους των πολιτών που είναι θετικοί στον ιό και έχουν τεθεί σε καραντίνα, σήμερα έγιναν 17 έλεγχοι και βρέθηκαν όλοι στα σπίτια τους.
Αντίθετα σε έλεγχο πολιτών που βρίσκονται σε απομόνωση χαρακτηρισμένων ως στενών επαφών κρουσμάτων σε σύνολο 161 ελέγχων σε όλη την επικράτεια 8 βρέθηκαν εκτός σπιτιού και τους επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα των 5.000 ευρώ και ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις.

Διευκρινίσεις για τον περιορισμό της κίνησης

Σχετικά με τις βεβαιώσεις κυκλοφορίας εργαζομένου, η φόρμα Α θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδα του εργοδότη.
Η μη ύπαρξη σφραγίδας καθιστά την βεβαίωση άκυρη με ό,τι προβλέπεται για τις συνέπειες.
Οι εργαζόμενοι των εταιρών διαχείρισης κοινοχρήστων, χρειάζονται την βεβαίωση εργοδότη στην οποία να αναφέρεται το σαφές ωράριο εργασίας καθώς και αναλυτικά τις διευθύνσεις των πολυκατοικιών στις οποίες θα μεταβούν μέσα στο εργάσιμό τους.
Επιπροσθέτως με δεδομένο ότι ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στα super market, το ωράριο από την Πέμπτη 26 Μαρτίου έως και το Σάββατο 25 Απριλίου θα είναι το εξής: Δευτέρα έως Παρασκευή, 07-21:00, το Σάββατο 07:00-20:00 και την Κυριακή κλειστά.

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση έλαβε δύσκολα μέτρα με ουσιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία

Τη θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση πήρε δύσκολα μέτρα και πολύ γρηγορότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να αντιμετωπίσει την επιδημία του κορωνοϊού διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας μέσω τηλεδιάσκεψης και ενώ ο αριθμός των θυμάτων από την επιδημία του κορωνοϊού αυξήθηκε σήμερα 24/3 στους 20.
Στην τοποθέτηση του ο κ.Μητσοτάκης είπε πως η κυβέρνηση έλαβε δύσκολα μέτρα με ουσιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία, υποστηρίζοντας πως αυτό έγινε προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στο Σύστημα Υγείας να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν καλύτερα.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, φαίνεται ότι ο χρόνος αυτός κερδίζεται αν και σημείωσε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά των πολιτών, αναγνωρίζοντας πως μέχρι στιγμής η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ανταποκρίνεται.
Παράλληλα ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κατάσταση που δημιουργεί η πανδημία, τονίζοντας ότι και πρωτοφανής είναι η αντίδραση μας και τα μέτρα που λαμβάνουμε.
Η κυβέρνηση, η οποία πράγματι σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, έλαβε αρκετά νωρίς τις κατάλληλες αποφάσεις και μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, θα επανεκτιμήσει τις θέσεις και τις αποφάσεις της τόσο για την επιδημία του κορωνοϊού όσο και για τις συνέπειες αυτού τόσο στην καθημερινότητα και στη ζωή των πολιτών όσο και στην ελληνική οικονομία και στα βάρη που συνεπάγονται για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Άλλωστε το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία εδώ και ένα 24ωρο ζει πρωτόγνωρες στιγμές, με την απαγόρευση της κυκλοφορίας ή των άσκοπων μετακινήσεων, συνεπάγεται για την κυβέρνηση την ανάγκη να είναι σε διαρκή εγρήγορση.
Πάντως, τα πρώτα στοιχεία από τους ελέγχους που πραγματοποιούν οι αστυνομικοί, δείχνουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει συμμορφωθεί με τα μέτρα.
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ παρήγγειλαν μεγάλη ποσότητα χλωροκίνης, την οποία θα παραλάβουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και να παρασκευάσουν το σχετικό φάρμακο προκειμένου να είναι διαθέσιμο για τους Έλληνες ασθενείς, μια και για την εν λόγω ουσία υπάρχει η ελπίδα ότι μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με τον κορωνοϊό.

Μητσοτάκης: Ανταποκρίνεται η ελληνική κοινωνία στα μέτρα
 
«Καλή σας ημέρα στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο διεξάγεται με την υποστήριξη της σύγχρονης τεχνολογίας.
Θέλω, καταρχάς, να σας ευχαριστήσω όλες και όλους για την άψογη συνεργασία κατά τη διάρκεια αυτής της διπλής κρίσης που αντιμετωπίσαμε τον τελευταίο μήνα, μετά την προηγούμενη δια ζώσης συνάντησή μας.
Νομίζω ότι αποδείξαμε όλοι έμπρακτα ότι το επιτελικό κράτος υπάρχει και λειτουργεί αποτελεσματικά προς όφελος των πολιτών.
Η σημερινή μας συνεδρίαση προφανώς και είναι μονοθεματική και αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της επιδημίας του κορωνοϊού.
Θέλω να πω εισαγωγικά ότι είχαμε το θάρρος να πάρουμε μέτρα πολύ γρηγορότερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Μέτρα τα οποία ήταν δύσκολα και σίγουρα είχαν έναν ουσιαστικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα.
Ο σκοπός μας πάντα, από την πρώτη στιγμή το είπαμε, ήταν να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για να δώσουμε τη δυνατότητα στα συστήματα υγείας να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα σε μία επιδημία που ξέρουμε ότι, τελικά, θα επηρεάσει ένα ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού.
Και μέχρι στιγμής φαίνεται τουλάχιστον ότι αυτός ο χρόνος κερδίζεται, αλλά αυτό προφανώς εξαρτάται και από τη συμπεριφορά των πολιτών και από τον τρόπο με τον οποίο θα αγκαλιάσουν το μήνυμα του “Μένουμε σπίτι”.
Μέχρι στιγμής, πρέπει να αναφέρω, ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας είχε ανταποκριθεί στο μήνυμα αυτό και πριν πάρουμε τα τελικά περιοριστικά μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.
Τα οποία, τα πήραμε ακριβώς για να μπορέσουμε να συνετίσουμε αυτούς τους λίγους οι οποίοι αποφάσισαν με δική τους πρωτοβουλία να μην σεβαστούν την παρότρυνσή μας.
Αλλά και για να ικανοποιήσουμε τους πολλούς, οι οποίοι εκ των πραγμάτων αισθάνονται αδικημένοι όταν βλέπουν λίγους να παραβιάζουν τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης.
Τώρα, λοιπόν, αυτό έγινε και με το νόμο και όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε στις οδηγίες της κυβέρνησης» είπε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο οποίος επιπλέον σημείωσε και με αφορμή το χθεσινό Ecofin πως «τα μέτρα που λαμβάνουμε για τη στήριξη της οικονομίας είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ».

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Προστίθενται άλλα 100 ΚΑΔ στα μέτρα στήριξης λόγω κορωνοϊού

Την προσθήκη άλλων 100 ΚΑΔ στη λίστα των επιχειρήσεων που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης λόγω του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η σχετική απόφαση αναμένεται να υπογραφεί είτε σήμερα Τρίτη 24/3 είτε αύριο Τετάρτη 25/3.
Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρξει παρέμβαση και για τις επιταγές, η οποία θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα, ενώ σημείωσε ότι θα συνεκτιμηθεί με την πάροδο του χρόνου και τα δεδομένα από τον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών αν θα υπάρξει τροποποίηση στο όριο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που απαιτούνται ανά φορολογούμενο, ώστε να μην τους επιβληθεί πρόστιμο.
Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι υπάρχει συνεννόηση με τον υπ.Εργασίας, Γιάννη Βρούτση για τους μακροχρόνια άνεργους και την ενίσχυση τους.
Ο κ.Σταϊκούρας ανέφερε ότι το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σχεδιάζεται να επεκταθεί τον Απρίλιο, δεδομένης της κατάστασης που διαμορφώνεται με την εξάπλωση του κορωνοϊού και την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από την επιδημία.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα στήριξης είπε ότι πολλές φορές ακούγονται εξωπραγματικά ποσά για «πακέτα» που λαμβάνονται από διάφορες χώρες, τα οποία δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, αναφέροντας ότι οι περισσότερες χώρες αποφασίσουν μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ, λέγοντας ότι στην Ελλάδα ήδη έχουμε υπερβεί αυτό το ποσοστό.

Εντός της ημέρας η διαδικασία για τα 800 ευρώ

Σήμερα Τρίτη 24/3 αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών υπεύθυνων δηλώσεων από τους εργοδότες στο σύστημα «Εργάνη», προκειμένου να λάβουν πάνω από 1,4 εκατ. εργαζόμενοι (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις) την αποζημίωση των 800 ευρώ.
Οι υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών θα υποβάλλονται έως την επόμενη Τρίτη 31 Μαρτίου.
Στη συνέχεια, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων οι συμβάσεις έχουν ανασταλεί ή επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται έκλεισαν με κρατική εντολή, αλλά και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση, μπορούν σε άλλη ειδική πλατφόρμα να δηλώσουν τα στοιχεία τους και το ΙΒΑΝ για να λάβουν το επίδομα το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.
Οι διαδικασίες δεν αφορούν μόνο τους εργαζομένους αλλά κυρίως τους εργοδότες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς διαφορετικά θα μείνουν εκτός των ευνοϊκών μέτρων στήριξης, όπως για παράδειγμα η αναστολή καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και της επιστρεπτέας προκαταβολής, δηλαδή τα κρατικά δάνεια.

Περιορισμοί στις συναλλαγές με τις τράπεζες

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με ανακοίνωση της, ενημερώνει τους συναλλασσόμενους για τις συναλλαγές που δεν θα μπορούν να διενεργούν στα τραπεζικά καταστήματα από σήμερα Τρίτη, 24 Μαρτίου μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
«Οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, εντείνουν ακόμη περισσότερο τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των συναλλασσομένων, μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
Για το λόγο αυτό, από σήμερα Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020, δεν θα πραγματοποιούνται στα καταστήματα, με φυσική παρουσία, οι ακόλουθες συναλλαγές.:
1. Αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ.
2. Καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.
3. Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ) εξοφλούνται μέσω internet / mobile banking ή στα ΑΤΜ και στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS). Στο Δίκτυο Καταστημάτων δεν θα εξυπηρετούνται πληρωμές λογαριασμών με χρήση μετρητών στο ταμείο.
4. Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) πραγματοποιείται μέσω internet / mobile banking ή στα ΑΤΜ. Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα γίνονται στο Δίκτυο Καταστημάτων.
Η ΕΕΤ συστήνει στους πολίτες για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους να αξιοποιήσουν τη χρεωστική κάρτα της τράπεζάς τους και τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική τραπεζική της Τράπεζας συνεργασίας τους» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Παπαθανάσης (υφ.Ανάπτυξης): Κλειστά τα super market από την προσεχή Κυριακή 29/3

Τη θέση ότι τα super market δεν θα λειτουργήσουν την προσεχή Κυριακή 29 Μαρτίου διατύπωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Mega ο κ.Παπαθανάσης είπε ότι τις Κυριακές που λειτούργησαν τα super market λόγω των έκτακτων συνθηκών του κορωνοϊου «δεν είχαν κίνηση».
«Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να λειτουργούν» ανέφερε ο υφυπουργός, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με το εάν θα διατηρηθούν ανοιχτές οι λαϊκές αγορές, είπε πώς αυτό έγινε «για να μη συνωστίζεται ο κόσμος στα super market».
«Μειώσαμε παραγωγούς και εμπόρους και απομακρύναμε τους πάγκους.
Εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα, το επόμενο βήμα είναι κλείσουν και οι λαϊκές» είπε ο κ.Παπαθανάσης.
Αναφορικά με τις ελλείψεις που παρατηρούνται στην αγορά σε μάσκες και αντιστηπτικά, επισήμανε ότι η παραγωγική δυνατότητα της χώρας για τα δεύτερα «είναι 600.000 ημερησίως», κάνοντας έκκληση τους πολίτες εάν διαθέτουν ήδη, να μην αγοράζουν άλλα ενώ για τις μάσκες, τόνισε ότι η κατάσταση στην αγορά θα βελτιωθεί την προσεχή εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι και σήμερα Τρίτη 24/3 τα super market θα λειτουργήσουν από τις 07:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ.

Σε 258 ανήλθαν οι συλλήψεις για παραβίαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού

Αυξάνονται συνεχώς, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι συλλήψεις για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού, που έφτασαν πλέον στις 258, ενώ οι παραβάσεις στις 250.
Οι περιοχές που έχουν γίνει οι συλλήψεις, από την Πέμπτη 12/3, είναι οι εξής: 106 στην Αττική, 38 στη Δυτική Ελλάδα, 14 στην Κεντρική Μακεδονία, 13 στο Νότιο Αιγαίο, 12 στα Ιόνια Νησιά, 12 στην Πελοπόννησο, 12 στην Κρήτη, 11 στη Θεσσαλία, 10 στη Θεσσαλονίκη, 10 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 7 στη Στερεά Ελλάδα, 6 στη Δυτική Μακεδονία, 4 στο Βόρειο Αιγαίο και 3 στην Ήπειρο.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι συλληφθέντες λειτουργούσαν καταστήματα λιανικής πώλησης, κομμωτήρια, καφετέριες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ανθοπωλεία, γήπεδα, καταστήματα ενδυμάτων, για τα οποία ισχύει το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με σκοπό την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Συμμορφώνονται οι πολίτες - 164 πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου των άσκοπων μετακινήσεων καθώς οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφίας έχουν συμμορφωθεί.
Πάντως, όπως αναφέρεται, έχουν επιβληθεί σε όλη την χώρα 164 πρόστιμα σε πολίτες που δεν διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα για την αιτιολόγηση της κυκλοφορίας τους, με αποτέλεσμα αυτοί να πρέπει να πληρώσουν το πρόστιμο των 150 ευρώ.
Παραβιάσεις υπήρξαν και από άτομα που έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό και πρέπει να βρίσκονται σε καραντίνα για 14 ημέρς.
Η αστυνομία έκανε 427 δειγματοληπτικούς ελέγχους, κατά τους οποίους εντοπίστηκαν 17 άτομα που δεν τηρούσαν την καραντίνα.
Στο κάθε ένα από αυτά επιβλήθηκε το πρόστιμο των 5.000 ευρώ.
Εν τω μεταξύ, την πρώτη ημέρα απεστάλησαν περισσότερα από 1 εκατομμύρια μηνύματα στον αριθμό 13033 για τις μετακινήσεις.
Στις χθεσινές του δηλώσεις ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς είχε κάνει λόγο για ενθαρρυντικά μηνύματα από τη στάση των πολιτών, τονίζονας πως η πλειοψηφία των πολιτών μας αντιλαμβάνεται πλήρως την αναγκαιότητα αυτής της απόφασης και ακολουθεί τις οδηγίες.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι:

- Το δημόσιο θα δέχεται σε εξαιρετικές, κατεπείγουσες περιπτώσεις κατόπιν ραντεβού.
- Εργαζόμενος που δεν οδηγεί και εξυπηρετείται από συγγενή α’ βαθμού, ο εργοδότης θα πιστοποιεί τις ώρες μετακινήσεις.
- Στους δημοσιογράφους απαιτείται η σχετική κάρτα, βεβαίωση εργοδότη και το ρεπορτάζ που καλύπτει.
- Στους οδηγούς φορτηγών απαιτείται δελτίο εργοδότη, δελτίο αποστολής
- Για μίνι μπας πρέπει να χρησιμοποιείται το 50% των καθισμάτων
- Οι διανομείς χρειάζονται ημερήσιο δελτίο αποστολής και βεβαίωση εργοδότη
- Στα ταξί επιβαίνει ένας πελάτης, αλλά σε περίπτωση ασθενή, με σχετικό έγγραφο, μπορεί να επιβαίνει ακόμα ένα άτομο
- Για τα ΙΧ υπάρχει εξαίρεση στην περίπτωση ανηλίκων, επιτρέπεται ένας γονέας με δύο ανήλικα τέκνα
- Δύο επιβάτες ανά όχημα επιτρέπεται μετάβαση σε τελετή, εκτός αν υπάρχει συγγενής α’ βαθμού και επιτρέπονται τρεις
- Οδηγοί ΜΜΜ χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη
- Οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους
- Αγρότες, κτηνοτρόφοι και όλοι αυτοαπασχολούμενοι να φέρουν βεβαίωση τύπου Α με όλα τα στοιχεία.

Σταμάτησαν οι πτήσεις από και προς την Τουρκία και τη Μ. Βρετανία

Στην απαγόρευση όλων των επιβατικών πτήσεων από και προς την Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία προχώρησε από χθες Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 η ελληνική κυβέρνηση όπως αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι το μέτρο αυτό που λαμβάνεται στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού θα ισχύσει έως τις 15 Απριλίου.
Η λήψη του συγκεκριμένου μέτρου έγινε με εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 ύστερα από την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων της εμφάνισης και της κατ’αναλογία προοδευτικής αύξησης, κατά τις τελευταίες μέρες, των κρουσμάτων στην Τουρκία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως αναφέρεται στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, το μέτρο αφορά στον «προσωρινό περιορισμό εν όλω της προσγείωσης αεροσκαφών προερχόμενων από την Τουρκία, των θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων με τη χώρα αυτή, καθώς και την απαγόρευση εισόδου προσώπων στην ελληνική Επικράτεια από την Τουρκία, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 στην ελληνική Επικράτεια, για το χρονικό διάστημα από 23.3.2020 και ώρα 06:00 έως και 15.4.2020 και ώρα 15:00, σύμφωνα με την από 22.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19».
Παράλληλα επισημαίνεται ότι «η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει:
α) Έλληνες πολίτες, κατόχους άδειας παραμονής, καθώς και πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους ή τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα,
β) Τη διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων,
γ) Τη μεταφορά εμπορευμάτων με πλοία».
Παράλληλα η ΚΥΑ προβλέπει τον «προσωρινό περιορισμό εν όλω της προσγείωσης αεροσκαφών προερχόμενων από το Ηνωμένο Βασίλειο για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 στην ελληνική Επικράτεια, για το χρονικό διάστημα από 23.3.2020 και ώρα 06:00 έως και 15.4.2020 και ώρα 15:00, σύμφωνα με την από 22.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19».
Παράλληλα τονίζεται ότι το παραπάνω μέτρο δεν εμποδίζει την εκπόνηση και εφαρμογή προγράμματος επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών, που βρίσκονται στην Τουρκία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περιοριστικά μέτρα και στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Περιοριστικά μέτρα όπως υπάρχουν και στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια καθώς από τις 06:00 το πρωί του περασμένου Σαββάτου (21/3)  επιτρέπεται να ταξιδεύουν με τα πλοία προς τα νησιά οι μόνιμοι κάτοικοί τους, ενώ  επιτρέπεται και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.
Για να εκδώσει κάποιος εισιτήριο, είναι απαραίτητη η επίδειξη αντιγράφου που μπορεί κάποιος να κατεβάσει από το TAXIS, όπως αντιγράφου της δήλωσης Ε1, ώστε να αποδεικνύεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας.
Απαγορεύεται ο απόπλους και κατάπλους των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Όσα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής βρίσκονται σε πλεύση, υποχρεούνται έως τα μεσάνυχτα της 21ης Μαρτίου να καταπλεύσουν.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ανοιχτά είναι τα εξής καταστήματα:
-    Λιανικό εμπόριο τροφίμων: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες
-     Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
-    Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away).
-    Πρατήρια υγρών καυσίμων
-    Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)
-    Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων
-    Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
-    Καθαριστήρια
-    Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
-    Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων
-    Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών
-    Γραφεία τελετών (κηδειών)
-    Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας
-    Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στην προσέλευση είναι επίσης τα καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop) καθώς και εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης, call centers, με ειδική πρόβλεψη για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης