Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κ.Χατζηδάκης: Θετικό «σήμα» για τον ενεργειακό σχεδιασμό μας η υψηλή συμμετοχή στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Κ.Χατζηδάκης: Θετικό «σήμα» για τον ενεργειακό σχεδιασμό μας η υψηλή συμμετοχή στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Στόχος να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό στο συντομότερο χρόνο για το ταμείο εγγυοδοσίας, σημείωσε ο υπουργός στην εκπομπή «Market Watch» και τους δημοσιογράφους Π.Μπουσμπουρέλη και Σ.Ροδοπούλου
Ο αριθμός και το προφίλ των επενδυτών που υπέβαλαν ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αποδεικνύουν πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης στα ενεργειακά, αλλά και την οικονομία γενικότερα, έχει θεμελιωθεί σε υγιή βάση.
Αυτό ανέφερε πριν από λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ.Χατζηδάκης, στη συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή «Market Watch» του Action 24 και τους δημοσιογράφους Π.Μπουσμπουρέλη και Σ.Ροδοπούλου.
Όπως αποκάλυψε, αν και το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξαν προτάσεις από συμβούλους της αποκρατικοποίησης για νέα αναβολή του διαγωνισμού, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, ο ίδιος όπως και ο υφυπουργός Ενέργειας Γ.Θωμάς εκτίμησαν πως έτσι θα δινόταν ένα μήνυμα ηττοπάθειας.
Όπως σημείωσε, η απόφαση αυτή εγκυμονούσε ρίσκο. «Πάντως, όταν είπαμε να προχωρήσει η διαδικασία κανονικά, δεν σκεφτόμασταν σε καμία περίπτωση ότι θα είναι εννέα οι ενδιαφερόμενοι», πρόσθεσε.

Ζυγισμένο «πακέτο» μέτρων

Αναφερόμενος στα μέτρα του ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την κρίση του κορωνοϊού, ο υπουργός σημείωσε ότι οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις, όπως το σχέδιο σύστασης ενός ταμείου εγγυοδοσίας για τους παρόχους, αποτελεί ένα ζυγισμένο και σοβαρό «πακέτο» πρωτοβουλιών.
«Βεβαίως είμαστε ευαισθητοποιημένοι για τις ανάγκες της κοινωνίας και των πληττόμενων από την κρίση, γι’ αυτό και ενθαρρύναμε τη ΔΕΗ και τις υπόλοιπες εταιρείες προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει όμως να κάνουμε κάτι και για τις εταιρείες προμήθειας, που έχουν και αυτές οικονομικές υποχρεώσεις και εργαζομένους.
Αν κάνουμε λάθος χειρισμούς, τότε αυτές καταρρεύσουν, με επιπτώσεις στην οικονομία και -κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην παρούσα συγκυρία- στη δημόσια υγεία».

Σε εξέλιξη οι συνεννοήσεις για το ταμείο εγγυοδοσίας

Σχετικά με το ταμείο εγγυοδοσίας, υπογράμμισε πως ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Θωμάς βρίσκεται ήδη σε συνεννοήσεις με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, καθώς και με την ΕΤΕΠ, την EBRD, και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
«Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό στο συντομότερο χρόνο», τόνισε, προσθέτοντας ότι η σύσταση του μηχανισμού είναι σε εξέλιξη, με συνέπεια να μην έχει οριστικοποιηθεί ακόμη ούτε ο χρόνος έναρξής του, ούτε το ύψος των διαθέσιμων κεφαλαίων.
Σημείωσε πως η εν λόγω ένεση ρευστότητας καθίσταται απαραίτητη και για τον λόγο ότι οι εταιρείες είναι αναγκασμένες να αποδίδουν σε τρίτους μέρος των ποσών που εισπράττουν, όπως ρυθμιζόμενες χρεώσεις σαν το ΕΤΜΕΑΡ ή τα δημοτικά τέλη – που αποτελούν το 50% των εσόδων των δήμων.
«Καταλαβαίνει κανείς ότι προτάσεις που ακούγονται, όπως η αναστολή πληρωμής των λογαριασμών, θα οδηγούσε σε αποδιοργάνωση της αγοράς», συμπλήρωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Απαντώντας σε ερώτηση για την «αντοχή» της ΔΕΗ, στο πλαίσιο και των μέτρων ελάφρυνσης που ανακοίνωσε χθες, σημείωσε ότι με τα μέτρα που ελήφθησαν από τον Σεπτέμβριο έχει νοικοκυρέψει σε κάποιο βαθμό τα οικονομικά της.
Επίσης, για την εταιρεία, όπως και για τους υπόλοιπους προμηθευτές, στην παρούσα συγκυρία λειτουργεί θετικά η μείωση των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου και δικαιωμάτων ρύπων.
Όπως πρόσθεσε ωστόσο, η ΔΕΗ δεν είναι ανθούσα επιχείρηση, ενώ και με δεδομένη την πτώση της εισπραξιμότητάς της, προχώρησε σε κινήσεις ελάφρυνσης στο μέτρο του δυνατού. Το ίδιο θα πράξουν, όπως πρόσθεσε, και οι υπόλοιπες εταιρείες, με βάση τα οικονομικά τους δεδομένα.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε παραπάνω πράγματα από όσα γίνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά μάλιστα όταν βρήκαμε βαθιά λαβωμένη τη ΔΕΗ, που αποτελεί τον πυλώνα του ενεργειακού συστήματος», υπογράμμισε.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης