Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πως επηρεάζει η κρίση του κορωνοϊού τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και CO2

tags :
Πως επηρεάζει η κρίση του κορωνοϊού τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και CO2
Η ευρωπαϊκή ζήτηση ενέργειας μπορεί να μειωθεί κατά 4% τους επόμενους δύο μήνες - Ο φθηνός άνθρακας θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας
Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έχουν βυθιστεί σε νέα χαμηλά επίπεδα, λόγω των lockdowns, αν και τα σημάδια ανάκαμψης της αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ασία θα μπορούσαν να προσφέρουν στήριξη.
Η επιδημία του κορωναϊού προκάλεσε ξαφνικά μια άνευ προηγουμένου πτώση της ενεργειακής ζήτησης στην Ευρώπη και διακοπή της παραγωγής με τη μεγαλύτερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας σε μια εποχή που οι οικιακές αγορές θέρμανσης από φυσικό αέριο κινούνται σε λειτουργία άνοιξης, που μειώνεται η χρήση.
Ορισμένοι παραγωγοί και φορείς εκμετάλλευσης φυσικού αερίου, όπως η νορβηγική Equinor και ο διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου Gassco, ανακοίνωσαν ότι καθυστερούν ή ακυρώνουν εργασίες συντήρησης στις μονάδες και στις πλατφόρμες επεξεργασίας φυσικού αερίου.
Εντούτοις, τα σημάδια μιας προσωρινής ανάκαμψης στην ασιατική ζήτηση, όπου οι spot τιμές LNG αυξήθηκαν για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια υποστήριξη.
Οι φυσικές αγορές αερίου στην Ασία και στην Ευρώπη έχουν συνδεθεί περισσότερο είναι πιο συνδεδεμένες σε παγκόσμια κλίμακα λόγω της αύξησης των όγκων spot, της αύξησης της εμπορίας LNG και της αντιστάθμισης.
"Ενώ η Ευρώπη έχει γίνει πλέον το επίκεντρο της πανδημίας, οι ασιατικές spot τιμές (φυσικού αερίου) αυξάνονται ήδη καθώς η ζήτηση ενισχύεται", σύμφωνα με την Kepler Research.
Η γερμανική τιμή χονδρικής πώλησης 2021 υποχώρησε σε χαμηλό διετίας την περασμένη Δευτέρα 23/3, σημειώνοντας απώλειες 14% τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν ανακάμψει την Τρίτη.
Οι χονδρικές τιμές αερίου είχαν ήδη μειωθεί από πέρυσι, κερδίζοντας το μερίδιο αγοράς από τον άνθρακα σε καύση για ηλεκτρική ενέργεια.
Η ολλανδική ημερήσια τιμή φυσικού αερίου στο TTF κυμάνθηκε λίγο πάνω από 8 ευρώ / MWh, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ που σημειώθηκαν τελευταία στις αρχές του χειμώνα τον περασμένο Οκτώβριο, στην οικονομική κρίση του 2009 και για λίγο το 2007.
"Δεν θα δούμε επίπεδα 10-15 ευρώ (για ενέργεια). Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορούν να παράγουν σε αυτή την τιμή ", δήλωσε ο Hanns Koenig της Aurora.
Για την αγορά αερίου, με τιμές περίπου 8 ευρώ, «κανείς δεν κάνει χρήματα», είπε.
Οι αγοραστές αναμένεται να κάνουν χρήση των επιλογών στα συμβόλαια τους για τη μείωση των εισαγωγών μέσω αγωγών, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περικοπές παραγωγής σε χώρες παραγωγούς όπως η Ρωσία ή η Νορβηγία.

Πτώση ζήτησης στην Ευρώπη

Η ευρωπαϊκή ζήτηση ενέργειας μπορεί να μειωθεί κατά περισσότερο από 4% τους επόμενους δύο μήνες, σύμφωνα με την νορβηγική εταιρεία συμβούλων Rystad.
Οι εκτιμήσεις ανάπτυξης για το τρέχον έτος συνολικά περιορίζονται σε μόλις 0,36%.
Ο αντίκτυπος στις μετοχές εταιρειών κοινής ωφέλειας ήταν ανελέητος, με τον ευρωπαϊκό δείκτη του κλάδου να χάνει το ένα τρίτο τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες σε μια βιομηχανία όπου οι θέσεις χρέους και ρευστότητας ποικίλλουν σημαντικά.
Η γερμανική βιομηχανική ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να μειωθεί κατά ένα πέμπτο φέτος  και οι τιμές χονδρικής πώλησης έως και 4,7%,
σύμφωνα με την ενεργειακή συμβουλευτική εταιρεία Enervis.
Άλλοι αναλυτές βλέπουν πτώση των τιμών κατά 5-10% μετά την ολοκλήρωση των lockdowns.
"Αυτό θα συνεπαγόταν απώλειες 1 ευρώ ανά megawatt ώρα (MWh) στο κατώτερο άκρο και 1,85 ευρώ στο ανώτερο άκρο του εύρους της μέσης τιμής του 2020 κατά μέσο όρο το χρόνο", τόνισε ο αναλυτής Mirko Schlossarczyk.
Πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας , η Enervis είχε προβλέψει ότι οι άμεσες τιμές για το 2020 θα ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 39,6 ευρώ.
Το συμβόλαιο ημέρας είναι σήμερα περίπου 22,25 ευρώ.
Η πτώση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου επηρέασε αρνητικά τις τιμές εκπομπών άνθρακα και άνθρακα.
Οι τιμές των εκπομπών στην ΕΕ υποχώρησαν σε χαμηλό 22 μηνών στα 15 ευρώ ανά τόνο τη Δευτέρα 23/3, ενώ τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης άνθρακα 2021, στα 56,4 δολάρια, μόλις 1,9 δολάρια χαμηλότερα.
Αν και η χρήση άνθρακα μειώνεται στην Ευρώπη, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια φθηνή και αξιόπιστη πηγή ενέργειας για την ανοικοδόμηση οικονομιών μετά την πανδημία, δήλωσε ο Steve Hulton, της Rystad Energy.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης