Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope Ratings: Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε ένα οικονομικό και υγειονομικό σοκ, λόγω της πανδημίας

Scope Ratings: Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε ένα οικονομικό και υγειονομικό σοκ, λόγω της πανδημίας
Η κρίση του κορωνοϊού αναδεικνεύει εκ νέου το χάσμα Βορρά - Νότου στην Ευρωζώνη
Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, είναι οι χώρες της Ευρωζώνης που εμφανίζονται πιο ευάλωτες σε ένα οικονομικό και υγειονομικό σοκ, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τη Scope Ratings, η οποία υπογραμμίζει για άλλη μία φορά το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου.
Ειδικότερα, μεταξύ 31 χωρών (οι 27 της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Κίνα), οι χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, ήτοι η Ιταλία (BBB+Σταθερό), Ισπανία (Α-/Σταθερό), Ελλάδα (ΒΒ/Θετικό) και η Πορτογαλία (ΒΒΒ+/Θετικό), είναι οι πιο ευάλωτες χώρες.
Το γεγονός ότι οι παραπάνω χώρες είναι πιο ευάλωτες, οφείλεται στο σχετικά υψηλό ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων που έχουν συνήθως χαμηλότερη ρευστότητα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και σε μεγάλο αριθμό ατόμων είτε αυτοαπασχολούμενων, είτε απασχολούμενων με συμβάσεις, οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας εισοδήματος.
Παράλληλα, οι παραπάνω οικονομίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, με μέσο όρο περίπου 17% του ΑΕΠ, οι οποίοι σήμερα αποτελούν τους τομείς που πλήττονται περισσότερο.Τέλος, η σχετική ικανότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, δεν είναι μόνο χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, αλλά μπορεί επίσης να κινδυνεύει να υποστεί σημαντική πίεση λόγω του γερασμένου πληθυσμού.
Όσον αφορά τη Γερμανία και τη Γαλλία, η Scope εντοπίζει μία ενδιαφέρουσα αντίθεση.
Η Γερμανία διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας στον κόσμο και σχετικά μικρή εξάρτηση από μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.
Ωστόσο ο μεταποιητικός κλάδος (21,6% του ΑΕΠ), είναι εκτεθειμένος στις διεθνείς επιπτώσεις της πανδημίας, σε αντίθεση με τη Γαλλία, που η μεταποίηση αντιστοιχεί στο 11% του ΑΕΠ.
Σε ΗΠΑ και Βρετανία, η αδυναμία των συστημάτων υγείας έρχεται σε αντίθεση με την ανθεκτικότητα των οικονομιών τους, αν και η σχετικά χαμηλή προστασία των εργαζομένων στις ΗΠΑ, είναι πιθανό να οδηγήσει σε υψηλή ανεργία.
Η Κίνα είναι οικονομικά ευάλωτη, δεδομένου του υψηλού ποσοστού αυτοαπασχολούμενων.
Image
Image
Image
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης