Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία κατέθεσε μονομερώς στον ΟΗΕ συντεταγμένες για την Ανατ. Μεσόγειο - Σκληρή απάντηση από ελληνικό ΥΠΕΞ

tags :
Η Τουρκία κατέθεσε μονομερώς στον ΟΗΕ συντεταγμένες για την Ανατ. Μεσόγειο - Σκληρή απάντηση από ελληνικό ΥΠΕΞ
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα
Την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε η ενέργειας της Τουρκίας να καταθέσει μονομερώς στον ΟΗΕ, συντεταγμένες για την Ανατολική Μεσόγειο.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα που όμως, δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα.
«Ψευδεπίγραφα, για πολλοστή φορά, στο όνομα της ειρήνης και σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου, με ανυπόστατα επιχειρήματα, η Τουρκία επιμένει στην παραβατικότητα και αποσταθεροποίηση», σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Χτίζει παράνομους, χάρτινους πύργους».
«Για πολλοστή φορά επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, να μην αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικών νησιών, να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως «σε πείσμα της διεθνούς παραβατικότητας της Τουρκίας, η Ελλάδα, αλλά και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, καταδικάζει την τουρκική στάση, συνεχίζει να αναγνωρίζει τα νόμιμα κράτη μέλη της τελευταίας και να αποκηρύσσει παράνομες οντότητες.
Συνεχίζει να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο ως ακρογωνιαίο λίθο ειρήνης και σταθερότητας στον κόσμο.
Συνεχίζει να απαιτεί το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και να υπογραμμίζει ότι παράνομες και άκυρες συμφωνίες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.
Επαναλαμβάνουμε ότι η εμμονή στην παραβατικότητα, με ή χωρίς χάρτες, δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα. Και, βεβαίως, απαντάται καταλλήλως», καταλήγει η ανακοίνωση.

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία

Η Τουρκία, με νέα επιστολή της προς τον ΟΗΕ καταθέτει γεωγραφικές συντεταγμένες που απορρέουν από το παράνομο τουρκοελληνικο μνημόνιο και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς στερεί τα τέσσερα ελληνικά νησιά από ΑΟΖ, ενώ καταπατά κατάφωρα και την κυπριακή ΑΟΖ.
Στην επιστολή του ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος τον ΟΗΕ, Feridun Hadi Sinirlioğlu, μιλάει για τα «εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο, αρνείται το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ, ενώ υπαινίσσεται ότι είναι νόμιμες οι τουρκικές εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Παράλληλα, χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως «ελληνοκυπριακή διοίκηση», ενώ αναφέρει ότι η Τουρκία θα ορίσει θαλάσσιες ζώνες με όσες χώρες αυτή αναγνωρίζει και διατηρεί διπλωματικές σχέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης