Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Με όλα τα όπλα τους στη μάχη κατά του κορωνοϊού ΗΠΑ, Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση

Goldman Sachs: Με όλα τα όπλα τους στη μάχη κατά του κορωνοϊού ΗΠΑ, Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση
Η φονική πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε στη λήψη γενναίων μέτρων για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας
Η παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να βυθιστεί στη χειρότερη ύφεση μεταπολεμικά, καθώς ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει περισσότερες απώλειες από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Μοιραία τα κράτη ανά τον κόσμο ρίχνονται με όλα τα όπλα τους στη μάχη για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων, συμπληρώνει η επενδυτική τράπεζα.

Καθώς η φονική πανδημία, που ξεκίνησε από την επαρχία Hubei της Κίνας, έχει προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία ένα άνευ προηγουμένου υφεσιακό σοκ, οι χώρες προσπαθούν να αντιδράσουν λαμβάνοντας μέτρα τόσο νομισματικής όσο και δημοσιονομικής πολιτικής, προεξαρχόντων της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΗΠΑ

Σε ό,τι αφορά τη χάραξη νομισματικής πολιτικής, η Fed έχει μηδενίσει τα επιτόκια αναφοράς, ενώ αγοράζει εταιρικά ομόλογα για να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας.
Παρέχει εγγυήσεις δανείων και προβαίνει σε αθρόες αγορές ETFs.
Τέλος, προσφέρει τη δυνατότητα λήψης δανείων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αντί εγγυήσεων.
Η αμερικανική κυβέρνηση, από την άλλη, έχει ανακοινώσει τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων που φτάνουν το 0,75% του ΑΕΠ.
Επίσης, αναβάλλεται η πληρωμή φόρων ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ανακοινώθηκε δε πακέτο 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της οικονομίας των ΗΠΑ.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια στο -0,5% και ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισεκατομμυρίων ευρώ (1% επί του ευρωπαϊκού ΑΕΠ).
Παράλληλα αποδεσμεύει 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την επαναγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους (η Ελλάδα περιλαμβάνεται σε αυτό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης).
Η ΕΚΤ, επίσης, θα διαθέσει στις τράπεζες ρευστότητα, στο πλαίσιο του προγράμματος TLTROs.
Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να παράσχουν μέτρα στήριξης που θα αγγίζουν το 10% του ΑΕΠ των χωρών τους.
Tο Eurogroup αποφάσισε τη διάθεση 95 δισεκατομμυρίων ευρών (0,8 του ΑΕΠ της ΕΕ).
Οι Βρυξέλλες, από την πλευρά τους, ανακοίνωσαν διά στόματος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, την αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα μέτρο άνευ προηγουμένου που θα επιτρέψει στις χώρες-μέλη να δαπανήσουν όσα χρήματα χρειαστεί για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.
Περαιτέρω μέτρα θα ληφθούν αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Κίνα

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) πρόσφερε δάνεια της μορφής MLF (μεσοπρόθεσμης δανειακής διευκόλυνσης) που λήγουν σε ένα έτος, με επιτόκιο 1%.
Επίσης, η PBOC ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 1,2 τρισ. γιουάν (περίπου 1,3 επί του ΑΕΠ) και παρείχε δάνεια 550 δισεκατομμυρίων για να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε περαιτέρω το ύψος των απαραίτητων αποθεματικών των τραπεζών, απελευθερώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο 79 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία.
Οι αρχές παρότρυναν τις τράπεζες να χορηγήσουν δάνεια βραχυπρόθεσμης λήξης.

Διαβάστε αναλυτικά τα μέτρα που ελήφθησαν στον παρακάτω πίνακα
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης