Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Μάχη» για το corona bond στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής

tags :
«Μάχη» για το corona bond στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής
Η αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19 και οι επιπτώσεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο θα βρεθούν στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Η αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19 και οι επιπτώσεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο θα βρεθούν στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα που συνεδριάζει στις πέντε το απόγευμα, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εστιάσουν στο πως θα περιοριστεί η εξάπλωση του ιού καθώς και στην ανάγκη παροχής ιατρικού εξοπλισμού, με ιδιαίτερη έμφαση σε χειρουργικές μάσκες και μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας. Ενώ αναμένεται να τεθεί το ζήτημα προώθησης της έρευνας και ιδιαίτερα σε ότι αφορά το εμβόλιο όπως επίσης και η αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων.
Η σημερινή, είναι η τρίτη τηλεδιάσκεψη - είχαν προηγηθεί άλλες δύο τον Μάρτιο, στις 10 και 17 του μήνα - που πραγματοποιούν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με στόχο να συντονίσουν τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.
Στο μεταξύ, μια μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, με επιστολή τους που απέστειλαν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, οι ηγέτες εννέα κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσαν την Ένωση να δημιουργήσει ομόλογα-corona, προκειμένου να διαθέσει σημαντικά κονδύλια μπροστά στην υγειονομική κρίση.
«Πρέπει να εργαστούμε σε έναν κοινό χρεωστικό τίτλο που θα εκδοθεί από κάποιον ευρωπαϊκό θεσμό προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα στην αγορά (...) προς όφελος όλων των κρατών μελών (...) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημίες που θα προκληθούν από τον κορωνοϊό» επισημαίνεται στην επιστολή των εννέα ηγετών της Ευρώπης.
«Αυτός ο κοινός χρεωστικός τίτλος θα πρέπει να είναι επαρκούς μεγέθους και διάρκειας προκειμένου να είναι πλήρως αποτελεσματικός και να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης τώρα ή στο μέλλον» επισημαίνεται στην επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Σε κάθε περίπτωση, στην σημερινή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής το ζήτημα της έκδοσης του κορωνοομολόγου για το οποίο θα πιέσουν οι εννέα ηγέτες που υπογράφουν την επιστολή προς τον Charles Michel, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να κυριαρχήσει.
Υπό το πρίσμα αυτό, στην τηλεδιάσκεψη οι εννέα χώρες τις οποίες αποτελούν η Ελλάδα, η Ιταλία η Ισπανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία και η Σλοβενία θα ασκήσουν πίεση προκειμένου να εκδοθεί ένα ομόλογο κορώνα.
Κάτι για το οποίο, όμως, φέρεται να αντιδρά η Γερμανία καθώς το Βερολίνο, δεν θέλει την αμοιβαιοποίηση του χρέους.
Κατά συνέπεια αναμένεται να υπάρξει τριβή επί του συγκεκριμένου ζητήματος στην σημερινή τηλεδιάσκεψη αφού, ιδιαίτερα οι χώρες του Νότου, θεωρούν πως αν δεν υπάρξει ευρωομόλογο, δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση στην οποία οδηγεί ο κορωνοϊός.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης