Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Παπουτσάνης: Σφυρίζει αδιάφορα, παρά την έκθεση στα ξενοδοχεία, για τον κορωνοϊό και μοιράζει χρήμα στους insiders

tags :
Παπουτσάνης: Σφυρίζει αδιάφορα, παρά την έκθεση στα ξενοδοχεία, για τον κορωνοϊό και μοιράζει χρήμα στους insiders
Η αντιγραφή αποσπάσματος από εβδομαδιαίο δελτίο τράπεζας στις οικονομικές καταστάσεις, το δάνειο από μέτοχο, που κρατά δέκα χρόνια και το πάρτι αμοιβών ΔΣ
Κι όμως συμβαίνουν και αυτά.
Να υπάρχει μια εταιρία που φαίνεται να πλήττεται από τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού λόγω του μείγματος πωλήσεων αλλά την ίδια στιγμή να έχει αποφασίσει επιστροφή κεφαλαίου αλλά και να έχει δανεισμό έναντι του μετόχου  της αλλά ταυτόχρονα οι διοικούντες να απολαμβάνουν παροχές που προσεγγίζουν την ετήσια κερδοφορία του 2019.
Πρόκειται για την Παπουτσάνης η οποία δημοσίευσε οικονομικές καταστάσεις στις 18 Μαρτίου αλλά αντί για εκτιμήσεις δικές της συμπεριέλαβε απόσπασμα από εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο τράπεζας. Κι όμως αν κάποιος ανατρέξει στις οικονομικές της καταστάσεις διαπιστώνει ότι το 2019 το 30% των πωλήσεων της εταιρίας προήλθε από την ξενοδοχειακή αγορά δηλαδή περίπου 10 εκ ευρώ ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για την πορεία της.
Σημειώνεται ότι τουλάχιστον για ένα δίμηνο η ξενοδοχειακή αγορά θα είναι κλειστή χωρίς να υπάρχει ορατότητα και για τους επόμενους μήνες καθώς θα εξαρτηθεί από τις διεθνείς εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού και της δυνατότητας (και οικονομικής λόγω της αναμενόμενης ύφεσης των επόμενων μηνών) να ταξιδεύουν. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται αδύνατο να μην προκύψουν απώλειες εσόδων και μάλιστα σημαντικές για την εισηγμένη.
Από την άλλη πλευρά μπορεί να υπάρξει αύξηση της ζήτησης για προϊόντα σαπωνοποιίας λόγω της εκτεταμένης χρήσης ειδών σαπουνιού για εξασφάλιση της καθαριότητας προς αποτροπή της μετάδοσης του ιού η οποία ωστόσο δεν μπορεί να προβλεφθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία ενώ είχαν αρχίσει να διευρύνονται τα προβλήματα από την επέλαση του κορωνοϊού αποφάσισε επιστροφή κεφαλαίου 753.000 ευρώ στους μετόχους. Την ίδια στιγμή όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις υπάρχει υπόλοιπο από το 2010 δανείου 262 χιλιάδων ευρώ από το μέτοχο Tanaca Holdings Limited αλλά ο μέτοχος αυτός δεν εμφανίζεται στον πίνακα μετόχων του ΧΑ ενώ δεν αναγράφεται και το κόστος δανεισμού.
Την ίδια στιγμή οι αμοιβές διοίκησης φτάνουν το 1 εκ ευρώ ενώ η καθαρή κερδοφορία πέρυσι ήταν 1,3 εκ ευρώ και με δεδομένο ότι οι διοικούντες είναι και μέτοχοι καθίσταται εμφανές ότι τα όσα παράγει η εταιρία επιστρέφουν συντριπτικά στους ίδιους με τους μετόχους της μειοψηφίας να απολαμβάνουν ψυχία.
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης