Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παραλογισμός: Η Γερμανία θέλει ECCL, ο Draghi αύξηση χρέους, κράτη corona bond, η EKT εξετάζει και οριστικές νομισματικές συναλλαγές

Παραλογισμός: Η Γερμανία θέλει ECCL, ο Draghi αύξηση χρέους, κράτη corona bond, η EKT εξετάζει και οριστικές νομισματικές συναλλαγές
Όλες οι λύσεις που εξετάζονται ουσιαστικά καταλήγουν σε αύξηση του κρατικού χρέους, σε αύξηση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ που στο τέλος οδηγούν στην επιβάρυνση του φορολογουμένου
Σε μια περίοδο χάους λόγω κορωνοιού… η Ευρώπη δεν μπορεί να συμφωνήσει στον τρόπο με τον οποίο θα αποτραπεί η καταστροφή.
Πολλές χώρες ζητούν την έκδοση corona bond ή ευρωομολόγων μεταξύ αυτών Ελλάδα και Ιταλία αλλά και η ΕΚΤ, η Γερμανία επιμένει για προληπτικές πιστωτικές γραμμές ECCL που προυποθέτουν μεταρρυθμίσεις και ο Draghi ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ προτείνει να αυξηθεί το κρατικό χρέος... δηλαδή να πληρώσει το βάρος ο φορολογούμενος.
Όλες οι λύσεις που εξετάζονται ουσιαστικά καταλήγουν σε αύξηση του κρατικού χρέους, σε αύξηση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ που στο τέλος οδηγούν στην επιβάρυνση του φορολογουμένου... ο οποίος θα πληρώσει μετά τον κορωνοιό την αύξηση του χρέους και την διάσωση των εταιριών και των θέσεων εργασίας.


Η παρέμβαση του M. Draghi του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ με άρθρο του υποστηρίζει ότι απέναντι στην πανδημία του κορωνοιού οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υπερχρεωθούν, να αυξήσουν το κρατικό χρέος και επίσης να διαγραφούν τα ιδιωτικά χρέη σε εταιρίες που λαμβάνουν κρατική βοήθεια αλλά δεν απολύουν τους εργαζομένους τους.
Μάλιστα ο Draghi υποστηρίζει ότι είτε οι κυβερνήσεις θα αναλάβουν να αυξήσουν το χρέος και να διαγράψουν το ιδιωτικό χρέος, είτε οι ιδιώτες θα υποστούν ζημίες οι οποίες θα μεταφερθούν στα κράτη μέσω των κρατικών εγγυήσεων και στις δύο περιπτώσεις δηλαδή το κράτος θα υποστεί την ζημία.
Όμως ποιο είναι το μήνυμα του Draghi να φορτωθούν χρέη τα κράτη για να αντιμετωπίσουν τον κορωνοιό, δηλαδή να φορτωθούν οι φορολογούμενοι πολίτες το βάρος της διάσωσης οικονομιών και επιχειρήσεων…
Δηλαδή ζητάει ο Draghi o φορολογούμενος να υποστεί το βάρος της οικονομική ζημίας του κορωνοιού, αυτή είναι η συνταγή της καταστροφής.

Ο Draghi ο άνθρωπος που μετέτρεψε στο μεγαλύτερο hedge funds την ΕΚΤ ουσιαστικά προτείνει την κλασσική συνταγή της καταστροφής.
Ο Draghi ήταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ που αντικατέστησε τον Jean-Claude Trichet το 2011, καθιστώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο με περιουσιακά στοιχεία άνω των 5 τρισεκ. δολαρίων.
Ο  ισολογισμός της ΕΚΤ υπερδιπλασιάστηκε από 2 τρισεκ. ευρώ σε πάνω από 4,5 τρισεκ. ευρώ όταν αποχώρησε ο Draghi  τον Οκτώβριο του 2019...ενώ τώρα βρίσκεται πέριξ των 5 τρισεκ. ευρώ.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/ECB%20balance%20sheet%20march%202020.jpg?itok=kGb7FU7b
Αλλά αν κάποιος ρωτήσει τον Darghi, ο άνθρωπος που κάποτε δήλωσε ότι θα έκανε "οτιδήποτε χρειαστεί για να στηρίξει το ευρώ" μια φράση που έκτοτε έχει υπερβολικά χρησιμοποιηθεί από όλες σχεδόν τις κεντρικές τράπεζες και δεν έχει πλέον κανένα αντίκτυπο.
Ο Draghi δεν ήταν ποτέ τόσο δημοφιλής στην Γερμανία της ορθολογικής οικονομίας καθώς εκτύπωνε χρήματα απερίσκεπτα.
Σε κάθε πρόβλημα η ΕΚΤ εμφανιζόταν και με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης χειραγωγούσε τις αγορές, προσφέροντας χρόνο στις κυβερνήσεις να διορθώσουν τις δομικές ατέλειες του συστήματος.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει τώρα μια πραγματικά υπαρξιακή κρίση, την οικονομία της στα πρόθυρα μιας βαθειάς ύφεσης λόγω του κορωνοιού.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει τίποτα στο οπλοστάσιο της ΕΚΤ που να έχει κάποια πραγματική ισχύ όπως αποδείχθηκε από το πρόγραμμα Πανδημίας 750 δισεκ. ευρώ ή νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο Draghi ωστόσο ενώ θεσμοθέτησε δεν χρησιμοποίησε ποτέ ένα εργαλείο ακραίας χειραγώγησης των αγορών.

Outright Monetary Transactions… το νέο όπλο αντί corona bond

Το περίφημο OMT ή Outright Monetary Transactions, γνωστό και ως οριστικές νομισματικές συναλλαγές θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αντί των corona bond.
Το OMT αναφέρθηκε εν συντομία στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία εστίαζε στην επίτευξη συμφωνίας για ένα διαφορετικό πρόγραμμα αγοράς, το πολύ πιο μετριοπαθές πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για πανδημία, 750 δισεκ. ωστόσο φαίνεται ότι εξετάζονται διάφορα σχέδια για να παρασχεθεί απεριόριστη ρευστότητα.
Η ενεργοποίηση του OMT -  συνδυάζει το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης και εκδόσεις ομολόγων - θα ωφελήσει τα μέλη της ζώνης του ευρώ, των οποίων τα δημόσια οικονομικά δεν επιτρέπουν μεγάλη ευελιξία.
Το OMT σχεδιάστηκε στα τέλη του καλοκαιριού του 2012, αφού ο Draghi υποσχέθηκε να κάνει "οτιδήποτε χρειάζεται" για να σώσει το ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης του χρέους της περιοχής.
Επιτρέπει στην ΕΚΤ να αγοράζει σχεδόν απεριόριστες ποσότητες κρατικού χρέους ενός έθνους, πιέζοντας τις αποδόσεις των ομολόγων, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη δημιουργία ανεπαρκών δημοσιονομικών κινήτρων.
Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις της ΕΚΤ, το OMT - το οποίο αμφισβητήθηκε στο γερμανικό δικαστήριο - δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, ως αποτέλεσμα της άτεγκτης στάσης από την γερμανική Bundesbank, η οποία ανησυχούσε ότι θα παραβίαζε το κοινοτικό δίκαιο ενάντια στη νομισματική χρηματοδότηση των κυβερνήσεων.
Αποτέλεσμα εικόνας για Draghi Saeuble
Οι ανησυχίες αυτές φαίνονται τετριμμένες τώρα που η Ευρώπη - και μάλιστα η Γερμανία - επιδιώκει να εκδώσει χρέη τρισεκ. για να αναπληρώσει το lockdown στην οικονομίας.
Και δεδομένου ότι κάποιος πρέπει να αγοράσει όλα αυτά τα χρέη, ο πιο πιθανός αγοραστής δεν είναι άλλος από την ΕΚΤ, αυτή η πρακτική ονομάζεται ρήψη χρημάτων από το ελικόπτερο.
Το OMT, το οποίο είναι μια παραλλαγή των χρημάτων από το ελικόπτερο ωφελώντας το μεγαλύτερο, αν όχι  όλο το ευρωπαϊκό χρέος.
Για την ώρα ο ESM και η Γερμανία θεωρούν ότι οι προληπτικές πιστωτικές γραμμές είναι η λύση τις οποίες θα χορηγήσει ο ESM o Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας
Αλλά αυτή η μορφή βοήθειας "απαιτεί από τις κυβερνήσεις να υπογράψουν πλέγμα  μεταρρυθμίσεων εξέλιξη που θα στιγματίσει την χώρα που θα κάνει χρήση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής ως αδύναμη.
Ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν επί του παρόντος τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να παρέχουν πιστώσεις με περιορισμένους ή μηδενικούς όρους.
Η κεντρική τράπεζα υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε απόφαση της ΕΕ σχετικά με τις πιστωτικές γραμμές ECCL του ESM δεν πρέπει να αποκλείει OMT από την ΕΚΤ.
Εν τω μεταξύ, η Ιταλία, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία και η οποία, όπως πάντα, έχει ανάγκη από απεριόριστη χρηματοδότηση.
Η Ιταλία έχει το δεύτερο υψηλότερο χρέος της ζώνης του ευρώ μετά την Ελλάδα, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστούν οι υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα.
Οι ανάγκες ετήσιας αναχρηματοδότησης του εθνικού δημοσίου χρέους ανέρχονται ήδη στο 20% του ΑΕΠ.
Αντ 'αυτού, η Ιταλία πιέζει για μια εναλλακτική λύση, δηλαδή για ευρωομόλογα ή corona bond τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν όλα τα κράτη μέλη.
Μάλιστα και η Ελλάδα σε επιστολή της ζητάει τα corona bond.

Η Γερμανία, αντιτίθεται είναι ενάντια αυτής της διαδρομής, λόγω της ανησυχίας των γερμανών φορολογουμένων o ηθικός κίνδυνος είναι μεγάλος.
Η Lagarde η επικεφαλής της ΕΚΤ πίεσε για τα ευρωομόλογα ή corona bond αν και απέτυχε να συγκεντρώσει επαρκή στήριξη ενώ η Γερμανία αρνήθηκε να εξετάσει ακόμη και την επιλογή ως σενάριο.

Λόγω αυτού του αδιεξόδου το OMT μπορεί να έρθει στο προσκήνιο επειδή είναι ένα "εργαλείο έκτακτης ανάγκης", θα παρακάμψει το σύνολο της παραδοσιακής προσέγγισης στην Ευρώπη.
Επιπλέον, αν ενεργοποιηθεί το OMT, δεν θα δεσμευόταν από τα όρια των υφιστάμενων πράξεων αγοράς ομολόγων, οι οποίες απαιτούν την αγορά χρέους ανάλογα με το μέγεθος των μεμονωμένων οικονομιών και με μέγιστο το 33% του κάθε χρέους.
Κατά την Bank of America η ΕΚΤ διαπίστωσε ότι η ΕΚΤ έχει χώρο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2020ν στην καλύτερη περίπτωση (και πιθανόν νωρίτερα) να αγοράζει κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/bofa%20ECB%20runs%20out.jpg?itok=B7_Nu42y
Όμως ακόμη και η ΟΜΤ υπόκειται σε περιορισμούς όσον αφορά το ποσοστό των ομολόγων κάθε κυβέρνησης που μπορεί να κατέχει η ΕΚΤ, αν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ήδη δηλώσει ότι είναι πρόθυμοι να εξετάσουν την αύξηση αυτών των ορίων.
Οι αγορές θα πραγματοποιούνται στη δευτερογενή αγορά από τα ομόλογα που θα εκδίδει ο ESM.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης