Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Καλοδεχούμενη η στήριξη του ESM, αλλά χρειάζονται και τα coronabonds

tags :
Capital Economics: Καλοδεχούμενη η στήριξη του ESM, αλλά χρειάζονται και τα coronabonds
Η Capital Economics εκτιμά ότι εάν η έκδοση είναι μεγάλη κλίμακας, θα βοηθήσει στην τόνωση της εμπιστοσύνης
Καλοδεχούμενη χαρακτηρίζει η Capital Economics τη στήριξη από τον ESM στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης που δέχονται πλήγμα από τον κορωνοϊό, σημειώνει ωστόσο ότι δεν αρκεί.
Ο ESM έχει περιορισμένες δυνατότητας στήριξης, ως εκ τούτου οι αναλυτές της Capital Economics τονίζουν ότι δεν θα εκπλαγούν εάν οι Ευρωπαίοι προχωρήσουν στην έκδοση coronabonds.
Tην έκδοση των ευρωομολόγων στηρίζουν εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ωστόσο προσκρούει στην άρνηση της Γερμανίας και της Ολλανδίας.
Η Capital Economics εκτιμά ότι εάν η έκδοση είναι μεγάλη κλίμακας, θα βοηθήσει στην τόνωση της εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Mario Centeno, εάν γίνει προσφυγή στην πιστωτική γραμμή, «η στήριξη του ESM θα χρησιμοποιηθεί συγκεκριμένα για το κόστος διαχείρισης της επιδημίας του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου του υγειονομικού κόστους και των ανειλημμένων οικονομικών δαπανών. Μακροπρόθεσμα, τα μέλη πρέπει να εστιάσουν στη διασφάλιση μίας βιώσιμης πορείας».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup επισημαίνει ότι υπάρχει «ευρεία συμφωνία» το νέο εργαλείο να διαθέτει «σημαντικούς πόρους», ώστε να μπορούν όλα τα κράτη-μέλη να δανειστούν 2% του ΑΕΠ ή και περισσότερο αν το χρειαστούν.
H Capital Economics ωστόσο χαρακτηρίζει απογοητευτικό το ύψος του 2%.

Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρει ότι η δική του πρόταση είναι να καταλήξει το Eurogroup σε συμφωνία «χωρίς χρονοτριβή» ώστε να ολοκληρωθούν οι τεχνικές εργασίες για τη διαμόρφωση του νέου εργαλείου ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Image

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης