Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προσπαθεί να αντιδράσει αλλά η πορεία των ξένων αγορών επηρεάζει

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προσπαθεί να αντιδράσει αλλά η πορεία των ξένων αγορών επηρεάζει
ΑΓΟΡΕΣ: Εξακολουθούν να θέλουν προσοχή. Οι τελευταίες νίκες των αγοραστών δοκιμάζονται σήμερα καθώς οι αγορές στο εξωτερικό έχουν ανοίξει με απώλειες. Ο παράγοντας που δεν μπορεί να εκτιμηθεί και λέγεται ύφεση, καθορίζει το μέλλον τους. Όταν ακούς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κ.Σταϊκούρα να λέει ότι οι Ευρωπαίοι μιλούν για ύφεση 1,2,3 ή αν τραβήξει αρκετά και 5,6% και βάλε αυτό δεν μπορεί να είναι εκτίμηση.

Είναι λογικό να μην μπορούν να εκτιμήσουν την ύφεση αφού κανείς δε γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση. Ο τουρισμός θα πληγεί, αυτό είναι σίγουρο, αλλά και πάλι δε ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει η τουριστική σεζόν φέτος. Αν θα μπορέσουν δηλαδή όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό να βγάλουν κάποια σπασμένα.

Οι εταιρείες που ασχολούνται με τον τουρισμό θα έχουν το μεγαλύτερο πλήγμα. Ήδη βλέπουμε τι γίνεται με αεροπορικές για παράδειγμα ανά τον κόσμο. Τα αεροδρόμια θα πληγούν, αλλά και ποιος δεν επηρεάζεται. Επίσης αυτό που δε ξέρουμε είναι τι θα κάνουν οι πολίτες. Μετά από τέτοια καραντίνα θα επιλέξουν διακοπές ή εργασία για να καλύψουν μέρος των εσόδων που έχασαν.

ΑΓΟΡΑ: Ήταν κλειστή χθες και σήμερα θα δούμε αν θα μπορέσει να κινηθεί σταθεροποιητικά, αφού χθες οι αγορές οι περισσότερες ενισχύθηκαν, αλλά σήμερα υποχωρούν. Προέχει η υγεία πάντως και μας κάνει εντύπωση που παραμένουν ανοικτά τα χρηματιστήρια.

Κινδυνεύει ο κόσμος που πάει καθημερινά στην εργασία του γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Δεν είναι και τόσο σημαντικό να μείνουν και λίγες μέρες κλειστές. Αλλά επικρατεί η άποψη ότι τα χρηματιστήρια δεν κλείνουν ούτε σε πόλεμο. Για να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η άποψη.

Κάποιοι δουλεύουν από το σπίτι τους αλλά οι μεγάλες εντολές θέλουν τα τερματικά του ΧΑ δεν μπορούν να περάσουν από τους υπολογιστές που έχουν σπίτι οι αντικριστές. Το ΧΑ άνοιξε με άνοδο και για πρώτη φορά μετά από μέρες δεν είδαμε τις περισσότερες μετοχές να πηγαίνουν σε ΑΜΕΜ πριν καν ανοίξουν.

ΟΤΕ: Καλό ξανά το ξεκίνημα της μετοχής με την τιμή να είναι πάνω από τα 12 ευρώ και με καλό όγκο συναλλαγών.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με μικρά κέρδη άνοιξαν οι συστημικές. Υπάρχει ωστόσο επιφυλακτικότητα όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά για όλες τις μετοχές λόγω της πορείας των ξένων αγορών. Η Εθνική έχει άνοδο 2% και οι υπόλοιπες μικρότερη.

JUMBO: Προσπάθεια ανόδου και από τη συγκεκριμένη.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Σήμερα η μετοχή διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,6384 ευρώ ανά μετοχή καθαρό. Η μετοχή υποχωρεί στο ξεκίνημα σχεδόν 5% και χάνει όλο το μέρισμα και κάτι ακόμα.

ΕΥΔΑΠ: Εξαιρετικό άνοιγμα με τη μετοχή να πηγαίνει στα 7 ευρώ, αλλά κάποιοι να πετάνε κομμάτια χαμηλότερα και να οδηγούν τη μετοχή σε δημοπρασία. Από τις λίγες που αντέχουν εν μέσω γενικής κατάρρευσης τιμών.

ΝΑΚΑΣ: Καλά τα αποτελέσματα του εξαμήνου που έληξε 31/12/19, με καλές ταμειακές ροές και εξαιρετικά χαμηλό δανεισμό. Θα πληγεί και αυτή από την καραντίνα και στηρίζεται στο ecommerce για έσοδα πλέον.

NEWSPHONE: Σε μία δύσκολη περίοδο βάζει και άλλα χρήματα στο ταμείο της αφού εισέπραξε αποζημίωση για διαφορά που είχε με το δημόσιο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης