Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bank of Japan: Θα χρειαστεί περαιτέρω νομισματική χαλάρωση όταν επιδεινωθεί η ιαπωνική οικονομία - Υπάρχουν περιθώρια για χαμηλότερα επιτόκια

Bank of Japan: Θα χρειαστεί περαιτέρω νομισματική χαλάρωση όταν επιδεινωθεί η ιαπωνική οικονομία - Υπάρχουν περιθώρια για χαμηλότερα επιτόκια
Ο αξιωματούχος της BoJ, Seiji Adachi, δήλωσε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο πλήρης αντίκτυπος του κορωνοϊού στην οικονομία
Στο γεγονός ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα χρειαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω νομισματική χαλάρωση μόλις επιδεινωθεί η κατάσταση της οικονομίας, αναφέρθηκε σήμερα (26/3) ο αξιωματούχος της BoJ, Seiji Adachi, ο οποίος άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο χαμηλότερων επιτοκίων.
Ειδικότερα, ο κ. Adachi δήλωσε ότι «η έξαρση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα τόσο στην ιαπωνική όσο και στην παγκόσμια οικονομία», διευκρινίζοντας ότι «είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο πλήρης αντίκτυπος του ιού στην οικονομία».
«Η Τράπεζα της Ιαπωνίας πρέπει πρώτα να βοηθήσει στην άμβλυνση των κινδύνων που υπάρχουν για τις επιχειρήσεις, πριν εξετάσει τα βήματα για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης», επεσήμανε ο κ. Adachi, ο οποίος πρόσθεσε ότι «θα χρειαστεί περαιτέρω νομισματική χαλάρωση όταν επιδεινωθεί η ιαπωνική οικονομία».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «δε θα λάβουμε επί του παρόντος περαιτέρω μέτρα, ωστόσο παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις», ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αγορές ομολόγων και ETFs.
Παράλληλα, ο αξιωματούχος της BoJ θεωρεί ότι τα αρνηικά επιτόκια δεν αποτελούν μία λανθασμένη πολιτική, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι υπάρχουν περιθώρια ώστε να μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια.
Ωστόσο, ο κ. Adachi τόνισε ότι «εάν η οικονομία βρεθεί αντιμέτωπη με μία κρίση λόγω του ιού, η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα πρέπει να ενισχύσει την παροχή ρευστότητας και όχι να μειώσει τα επιτόκια», διευκρινίζοντας ότι η μείωση των επιτοκίων θα αποτελέσει μία από τις επιλογές της Τράπεζας μετά την έξοδο της οικονομίας από την τρέχουσα κρίση.
«Η Ιαπωνία ενδέχεται να χάσει τη δυναμική της για την επίτευξη στόχου του πληθωρισμού βραχυπρόθεμα λόγω του κορωνοϊού, αλλά η ζήτηση θα ανακάμψει μόλις περιοριστεί ο ιός», τόνισε ο αξιωματούχος της BoJ, για να προσθέσει ότι «η υπερβολικά βιαστική επανεξέταση του στόχου πληθωρισμού της Τράπεζας στο 2% θα μπορούσε να προκαλέσει περιττούς κινδύνους ανόδου για το γεν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης