Ισραήλ: Netanyahu και Gantz προχωρούν σε σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Ισραήλ: Netanyahu και Gantz προχωρούν σε σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Σε μια απρόσμενη τροπή, Netanyahu και Gantz πλησίασαν στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας
Ο Benjamin Gantz, ο βασικός αντίπαλος του απερχόμενου πρωθυπουργού B. Netanyahu, εξελέγη σήμερα (26/3) πρόεδρος του κοινοβουλίου στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας για κατανομή της εξουσίας μεταξύ των δύο ανδρών, που μπορεί να κρατήσει στον πρωθυπουργικό θώκο τον βετεράνο ηγέτη της χώρας.
Ο πρώην αρχηγός του του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Gantz εξελέγη με 74 ψήφους υπέρ έναντι 18 κατά, κυρίως με τις ψήφους των βουλευτών του κόμματος Λικούντ του Netanyahu, χάνοντας ωστόσο τη στήριξη του δικού του στρατοπέδου, του κόμματος "Μπλε-Λευκό" που αρνήθηκε να στηρίξει αυτή τη συμφωνία.
Aυτή την απρόσμενη τροπή του πολιτικού δράματος τις τελευταίες 48 ώρες αποδιοργάνωσε το Μπλε-Λευκό κόμμα.
Αλλά η κίνηση του Gantz άφησε ανοιχτή την πιθανότητα για μια συμφωνία εναλλαγής στην πρωθυπουργία μεταξύ του ίδιου και του Netanyahu.
Ο καθένας από τους δύο επιμένει να οριστεί πρώτος στον πρωθυπουργικό θώκο, έπειτα από τρεις διαδοχικές βουλευτικές εκλογές σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Ο Netanyahu έχει προτείνει τον σχηματισμό κυβέρνησης "εθνικής έκτακτης ανάγκης" με τον Gantz να αναλαμβάνει την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Ο Ισραηλινός πρόεδρος R. Rivlin, που χαίρει ευρείας αποδοχής από την κοινή γνώμη, έχει πιέσει τους δύο ηγέτες των πολιτικών κομμάτων να ενώσουν τις δυνάμεις τους, καθώς οι Ισραηλινοί βρίσκονται αντιμέτωποι εντός των επόμενων ημερών με μια γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
"Το Ισραήλ αντιμετωπίζει έναν αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων (από τον κορονοϊό) και ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται καθημερινά", δήλωσε ο Gantz στη Βουλή, αποδεχόμενος το αξίωμα του προέδρου.
Παράλληλα τόνισε πως σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα προς μια κυβέρνηση ενότητας για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Ο απόστρατος στρατηγός έχει αποκλείσει να συγκυβερνήσει με τον Netanyahu, επικαλούμενος την αναμενόμενη δίκη του τελευταίου με κατηγορίες για δωροδοκία, απάτη και απιστία. Κατηγορίες που ο Netanyahu αρνείται.
Αλλά το Λικούντ είχε απειλήσει να εγκαταλείψει τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης εάν ο αρχικός υποψήφιος του Μπλε-Λευκού κόμματος για την προεδρία της Κνεσέτ, αντίπαλος μιας συνεργασίας με τον Νετανιάχου, είχε επιλεγεί για την προεδρία του νέου κοινοβουλίου.
Παγιδευμένος σε ένα πολιτικό αδιέξοδο, οι προοπτικές του Gantz να σχηματίσει δική του κυβέρνηση φαίνονται ισχνές.
Τουλάχιστον ένα μέλος του δεξιού μπλοκ του Netanyahu, ο υπουργός Άμυνας N. Bennet, συνεχάρη δημοσίως τόσο τον Netanyahu όσο και τον Gantz για μια συμφωνία ενότητας, αλλά δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση ότι επετεύχθη συμφωνία.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS