Βαθιά πληγή σε Ιταλία και Ισπανία έχει ανοίξει ο κορωνοϊός: 7.503 νεκρούς μετρά η Ιταλία (385 σε μία ημέρα), 4.145 η Ισπανία

Βαθιά πληγή σε Ιταλία και Ισπανία έχει ανοίξει ο κορωνοϊός: 7.503 νεκρούς μετρά η Ιταλία (385 σε μία ημέρα), 4.145 η Ισπανία
Ισχυρό σοκ υφίστανται οι κοινωνίες αλλά και οι οικονομίες Ιταλίας και ισπανίας - 52 δισεκ. ευρώ εκτιμάται η ζημιά στην ιταλική οικονομία
Η Ιταλία και η Ισπανία υπό την επήρεια του σοκ της πανδημίας δεν σταματούν να μετρούν νεκρούς και κρούσματα, διατηρώντας τα σκήπτρα των πλέον πληττόμενων περιοχών, με τους περισσότερους θανάτους σε όλο τον πλανήτη, ξεπερνώντας ακόμα και την Κίνα από όπου και ξέσπασε η επιδημία που εξελίχθηκε σε πανδημία.
Η τραγική αυτή εξέλιξη έρχεται τη στιγμή που η επιδημία του κορωνοϊού είναι σε πλήρη έξαρση στις δύο αυτές ευρωπαϊκές χώρες, και ενώ η Κίνα καθημερινά αναφέρει ότι δεν υπάρχουν άλλα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην επικράτεια της.
Η κατάσταση σε Ιταλία και Ισπανία είναι πραγματικά απελπιστική.
Η Ιταλία μετρά 8.165 νεκρούς και 80.539 κρούσματα και η Ισπανία άλλα 4.145 θύματα με 56.197 κρούσματα ενώ χιλιάδες άλλοι άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Και όλα αυτά τη στιγμή που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά κατά χιλιάδες.
Παράλληλα, 10.361 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 69.176 και είχαν χάσει τη ζωή τους, συνολικά, 6.820 άνθρωποι ενώ 8.326 είχαν ιαθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν τη ζωή τους 683 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.210 νέα κρούσματα.
1.036 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
3.489 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 23.112 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.
Για 30.920 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Πάνω από 385 νεκρούς σε μια μέρα μετρά η Λομβαρδία, περιοχή της Βόρειας Ιταλίας, λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τα νούμερα είναι τρομακτικά, είπε Ιταλός αξιωματούχος.
Οι νεκροί αυξάνονται εκθετικά, δεδομένου ότι την Τετάρτη 25 Μαρτίου κατεγράφησαν 296 θάνατοι.
Από την άλλη, η αύξηση των κρουσμάτων είναι ραγδαία.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 2.543, με τον συνολικό αριθμό να αγγίζει τις 34.890.
Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 10.054 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.077.
Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 6.442 , με 258 νεκρούς.
Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο , σημειώνεται σχετική μείωση του ρυθμού μετάδοσης του ιού, αλλά παραμένει υψηλός ο αριθμός των νεκρών.
Τόσο η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Giuseppe Conte όσο και εκείνη του Ισπανού ομόλογου, Pedro Sanchez έχουν ή αναμένεται να παρατείνουν την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, ευελπιστώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσει η ανάσχεση των αυξανόμενων κρουσμάτων και θυμάτων.
Αργά το απόγευμα σήμερα 25 Μαρτίου ο περιφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής της Νάπολης, της Καμπανίας, Vicenzo de Luca απηύθυνε δραματική έκκληση στον Ιταλό πρωθυπουργό Giuseppe Conte, γράφοντας πως «Η κρίση του κορωνοϊού ετοιμάζεται να εκραγεί με δραματικό τρόπο στην Κάτω Ιταλία.
Οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι κόλαση», γράφει ο περιφερειάρχης.
«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας σοβαρότατης διάδοσης της ασθένειας, μια κατάσταση η οποία θα είναι οριακά διαχειρίσιμη», υπογραμμίζει ο de Luca.
«Δεν θέλουμε να προστεθεί, στην τραγωδία της Λομβαρδίας, και εκείνη του ιταλικού Νότου.
Θεωρούμε ότι δεν είναι θέμα ημερών, αλλά ωρών», προσθέτει ο επικεφαλής της Καμπανίας.
Ο περιφερειάρχης εκτιμά ότι η κυβέρνηση της Ρώμης δεν έχει δώσει την πρέπουσα προσοχή στις συνθήκες και τις δυσκολίες του ιταλικού Νότου, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που εδώ και εβδομάδες συνεχίζεται στις βόρειες περιοχές της χώρας, καλώντας την κυβέρνηση να κινητοποιηθεί αμέσως με πιο δυναμικό τρόπο.

Image
Σαν στρατιώτες εν καιρώ πολέμου πεθαίνουν οι γιατροί στην Ιταλία

Τριάντα ένας γιατροί έχασαν, έως τώρα, την ζωή τους στην Ιταλία από τον κορωνοϊό.
Δεκαεπτά ήταν οικογενειακοί γιατροί, όπως έκαναν γνωστό οι αρχές.
Στο μεταξύ, στο νοσοκομείο Σαν Καμίλο της Ρώμης, έξι γιατροί έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον ιό, ενώ στην καθολική πολυκλινική Τζεμέλι της ιταλικής πρωτεύουσας, ολοκληρώνεται η πειραματική φάση ενός τεστ που θα προσφέρει ταχεία απάντηση.
Στο χωριό Νέρολα, στην περιοχή Σαμπίνα, έξω από την Ρώμη, εβδομήντα δύο κάτοικοι έχουν νοσήσει και απόψε αποφασίστηκε η δημιουργία «κόκκινης ζώνης», με απαγόρευση εξόδου και εισόδου από το χωριό.
Στο δε λιμάνι της Τσιβιταβέκια, εξήντα χιλιόμετρα έξω από την Ρώμη, σαράντα άτομα που βρίσκονται σε οίκο ευγηρίας είναι θετικά στον ιό και το κτήριο μετατράπηκε σε «κέντρο για την καταπολέμηση του covid 19». Σε απομόνωση έχει τεθεί και σειρά οίκων ευγηρίας στην περιφέρεια της Σικελίας.
Όλοι οι Ιταλοί γιατροί ζητούν να υποβληθούν το γρηγορότερο δυνατό σε τεστ για την ανίχνευση του ιού, ώστε να μην μεταδώσουν, άθελά τους, τον κορωνοϊό σε αμέτρητους ασθενείς. Κάτι που μπορεί να συνέβη, σε κάποιες περιπτώσεις, τις περασμένες εβδομάδες.
Το αίτημα μαζικής πραγματοποίησης τεστ σε όσους περισσότερους πολίτες γίνεται, προβάλλουν απόψε και πάνω από είκοσι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής του Μπέργκαμο, στην Λομβαρδία, η οποία επλήγη όσο καμία άλλη από τον ιό.

Οικονομικό σοκ ισχυρό και με βαθύτατες συνέπειες

Πέραν του υγειονομικού και κοινωνικού σοκ που υφίσταται η ιταλική κοινωνία, ισχυρό σοκ στην ιταλική οικονομία έχει καταφέρει ο κορωνοϊός, όπου οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζημιά 52 δισ. ευρώ σύμφωνα με την Εμπορική Ένωση Ιταλίας Confcommercio.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Confcommercio, «με την παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας τομέων, όπως αυτοί του εμπορίου, του τουρισμού, των μεταφορών, των υπηρεσιών και επαγγελμάτων, η κρίση αυτή, με την προοπτική μακράς παράτασής της, θα προκαλέσει μείωση της κατανάλωσης, η οποία μπορεί να αγγίξει και τα 52 δισεκατομμύρια ευρώ».
Παράλληλα η εμπορική ένωση «θεωρεί ρεαλιστική πρόβλεψη ότι η χώρα θα μπορέσει να ξαναλειτουργήσει κανονικά μόνο τον Οκτώβριο», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σε αυτή την φάση, όπως τονίζεται, ο μόνος παραγωγικός τομέας, ο οποίος αυξάνει τις πωλήσεις, είναι εκείνος των τροφίμων, με άνοδο κατά 4,2% σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του 2019.
Η ιταλική κυβέρνηση έχει ζητήσει την άνευ όρων στήριξη του ESM και την έκδοση ευρωομολόγων (coronabonds) προκειμένου να ανταπεξέλθει στην τεράστια οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.
Ωστόσο, το αίτημα για τα coronabonds προσκρούει στην αντίθεση της Γερμανίας, η οποία προτείνει τη λήψη προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Ιταλία: Φυλάκιση έως και 5 έτη, σε όποιον ασθενή σπάει την καραντίνα

Για να αντιμετωπίσει την έκτακτη αυτή κατάσταση η κυβέρνηση του Conte λαμβάνει ολοένα και πιο δραστικά μέτρα.
Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι πέρα από την αύξηση του προστίμου στα 3.000 ευρώ (από 400 ευρώ) για όποιον μετακινείται άσκοπα έξω από το σπίτι του, θα επιβάλλεται ποινή κάθειρξης από ένα έως και πέντε έτη, σε όποιον έχει διαγνωστεί θετικός στον ιό, και «σπάει» την καραντίνα, καθώς αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία.
Η κυβέρνηση Conte έχει επεκτείνει την απαγόρευση της κυκλοφορίας έως τις 3 Απριλίου σε μια προσπάθεια να περιορίσει όσο το δυνατόν την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού που έχει αφήσει μέχρι στιγμής πίσω του 6.820 νεκρούς, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σημειώνεται πως στην Ιταλία έχουν καταγραφεί 69.176 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα πέραν της Κίνας.
Παρά τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνει η Ιταλία, τα κρούσματα και τα θύματα εξακολουθούν να αυξάνονται, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί πως η «κορύφωση» της επιδημίας θα πρέπει να αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας.
Για αυτό το λόγο συστήνεται οι Ιταλοί πολίτες να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή όσον αφορά την τήρηση των προληπτικών μέτρων και των κανόνων ασφαλείας.
Πάντως και ενώ η Ιταλία έχει υποστεί το μεγαλύτερο «χτύπημα» παγκοσμίως, εντύπωση προκαλούν οι σημερινές δηλώσεις του περιφερειάρχη της Λομβαρδίας, Attilio Fontana, ο οποίος υποστήριξε πως βλέπει ακόμα να υπάρχουν πολλοί πολίτες στους δρόμους.
«Δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μοντέλο της Κίνας στην Ιταλία.
Είμαστε Δημοκρατία» ανέφερε σε δηλώσεις του στη RAI ο Fontana, την ώρα ωστόσο που όλο και περισσότεροι ειδικοί και επιστήμονες επισημαίνουν πως η κατάσταση στην Ιταλία δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί πριν από τον ερχόμενο Ιούνιο και ότι θα χρειαστούν ακόμα αρκετές εβδομάδες θυσιών από τους Ιταλούς πολίτες.

Στα χνάρια της Ιταλίας, η Ισπανία

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση με την επιδημία του κορωνοϊού και στην Ισπανία, η οποία ακολουθεί τα χνάρια της Ιταλίας, μετρώντας τα περισσότερα θύματα παγκοσμίως.
Όπως έγινε γνωστό, ο αριθμός των νεκρών στην Ισπανία από την πανδημία του νέου κορωνοϊού ξεπέρασε σήμερα Πέμπτη 26/3 εκείνον της ηπειρωτικής Κίνας.
Συγκεκριμένα, οι νεκροί στην Ισπανία ανήλθαν στους 4.145 νεκρούς έναντι 3.287 που έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία 24ωρα τα θύματα στην Ισπανία ξεπέρασαν τις 2.000, καθώς την Τρίτη 24/3 ο συνολικός αριθμός των νεκρών ήταν 2.696.
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως η Ισπανία μετρά μετά την Ιταλία, τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία του κορωνοϊού, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αυτά ανήλθαν στα 56.197 από 39.673 που ήταν την Τρίτη 24/3.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, πάνω από 3.200 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ 7.015 άνθρωποι που έχουν νοσήσει, έχουν θεραπευτεί, δηλαδή το 12,5% των κρουσμάτων, ενώ σχεδόν 3.700 άνθρωποι παραμένουν στην εντατική.
Image
Σημειώνεται πως η Ισπανία είναι μετά την Ιταλία, η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η κυβέρνηση Sanchez έχει επιβάλλει από τις 14 Μαρτίου περιοριστικά μέτρα τόσο στις μετακινήσεις όσο και στις συναθροίσεις των πολιτών ενώ σήμερα αναμένεται το Κοινοβούλιο να εγκρίνει την επέκταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 11 Απριλίου.
Όπως έγινε γνωστό μάλιστα λίγο νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 25 Μαρτίου, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Miguel Villarroya ζήτησε από τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ κιτ διαγνωστικών εξετάσεων για τον νέο κορωνοϊό, αναπνευστήρες και προστατευτικό εξοπλισμό, στο πλαίσιο της παροχής διεθνούς βοήθειας της Συμμαχίας, όπως ενημέρωσε
Σύμφωνα με τον αξιωματικό, η Ισπανία κατέθεσε το αίτημα αυτό στο ΝΑΤΟ, το οποίο μπορεί να το διαβιβάσει στις ένοπλες δυνάμεις των κρατών μελών του.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Fernando Grande – Marlaska είπε ότι ακόμα είναι αρκετά νωρίς για να σκεφτεί κανείς την άρση των περιορισμών, την ώρα που η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα θετικά αποτελέσματα των μέτρων θα αρχίσουν να φαίνονται στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας.

Image

Image

 www.bankingnews.gr


bankingnews.gr

BREAKING NEWS